Conceptul de DIY (Do-It-Yourself) este foarte vast și există chiar și în zona de travelling. Nu este o invenție doar de dragul de a arăta că Do-It-Yourself nu este doar despre construcții, renovări și reutilizări de materiale și produse. Ori doar despre handmade!
DIY este de fapt cam tot ce are o componentă practică, fie că vorbim de un lucru realizat, de un sfat ori de o alegere pe care o facem pentru a scuti timp sau bani.
Dar ce înseamnă DIY traveling?
DIY traveling înseamnă să îți faci singur toate rezervările de avion și hotel, plus transferurile cu mașină, bus, tren sau barcă, pentru a ajunge în destinații ce implică mai mult de un zbor și chiar înnoptatul în anumite locații.
Avantajele unui astfel de booking complex se văd pe deplin în bugetul final al călătoriei. Așa am fost în Cancun (Mexic), două săptămâni, la hotel de 4 stele, cu avion direct din Glasgow, cu doar 600 de euro de persoană! La această sumă s-au adăugat zborurile București-Londra, Londra-Glasgow cu o companie low cost (între timp a fost introdus zbor direct București-Glasgow) și o noapte de cazare la dus în Glasgow, într-un hotel aflat la 50 m de aeroport. Extrem de avantajos pentru noi, având în vedere că zborul spre Cancun a fost a doua zi dimineața, la 7.
La întoarcere n-am mai avut nevoie de cazare, dar a trebuit să schimbăm din nou avionul în Glasgow către Londra, cu aterizare pe Stansted și să facem transfer cu autobuzul către Luton, de unde am zburat spre București.
Cost total pentru două persoane, pentru întreaga călătorie (2 săptămâni, 4 stele): circa 1.600-1.700 euro. Sigur, la această sumă se adaugă cheltuielile din concediu, pentru care fiecare alocă fix cât consideră. Totuși, să ajungi în Caraibe și să stai două săptămâni cu banii ăștia, ni s-a părut că face sens pe deplin.
Dezavantajul atunci când pleci într-o vacanță DIY este că trebuie să ai foarte multă răbdare să faci toate rezervările, să ai grijă la legături și să fii dispus să schimbi mai multe zboruri și/sau aeroporturi. Stilul acesta de călătorit nu este pentru persoanele care nu vor bătăi de cap și țin foarte mult la confortul lor. Dar dacă nu ai o problemă să aștepți o jumătate de zi sau chiar o zi pentru un anumit zbor, atunci treaba asta îți va aduce bani în plus de cheltuit în vacanță.
Pe sistem DIY traveling am fost și la Tokyo (Japonia), în Buenos Aires (Argentina) sau în Montevideo (Uruguay). Site-urile pe care le urmărim cu regularitate sunt holidaypirates.com, airbnb.com și cele ale companiilor aeriene.
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și cu prietenii!