În perioada 30 martie – 8 aprilie, IKEA organizează mai multe sesiuni ale workshop-ului cu tema ”Decorarea cu ajutorul luminii”, primul dintr-o serie cu subiecte diverse pe care retailerul a pregătit-o pentru anul 2015. Cum fiecare dintre ele va fi anunțat pe site și acesta are parte de prezentarea sa oficială.
Pentru a vă înscrie apăsați AICI. Este important de știut că pentru a putea participa trebuie să fiți membru IKEA Family.
Și pentru că atunci când spui DIY (do it yourself) nu ai cum să nu te gândești și la IKEA, am participat chiar la primul workshop organizat. Așa că, în cele ce urmează, vom povesti puțin despre lucrurile pe care le-am aflat acolo. Nu tot, pentru că este interesant să participați și dumneavoastră, să vedeți cum arată IKEA în spatele rafturilor și cu câtă plăcere vorbesc angajații săi despre produsele și soluțiile oferite.
V-ați pus vreodată problema cât de importantă este iluminarea într-o casă? Ei bine, foarte! Pentru că în funcție de modul în care lămpile sunt amplasate și de intensitatea becurilor se creează aceea atmosferă primitoare și reconfortantă pe care fiecare dintre noi ne-o dorim în locuințele noastre.
În linii mari există trei tipuri de iluminare:
- Generală – lustrele și plafonierele din mijlocul tavanului, care luminează relativ uniform întreaga încăpere, fără a evidenția o zonă sau un corp de mobilier anume.
- Ambientală – lămpi și lampadare, așezate pe noptiere, mese auxiliare sau servante, ce contribuie la crearea unei stări de relaxare. Lumina lor nu nu este nici foarte puternică, nici foarte slabă ca să strice starea de echilibru creată la nivelul camerei și este perfectă pentru socializare.
- Funcțională – Lămpi de birou, spoturi și aplice montate în așa fel încât să lumineze o anumită zonă, fie pentru că acolo desfășurați o activitate punctuală (scrieți, citiți, gătiți, etc.), fie pentru a crea un aer dramatic (exp: atunci când corpul de iluminat este orientat către un tablou).
Specialiștii IKEA recomandă ca lumina funcțională să fie însoțită de cel puțin o lumină ambientală, pentru a nu ne obosi ochii.
Câteva locuri în care nu prea ne gândim să punem lumină? În corpurile cu uși de sticlă, în sertare, după televizor, sub corpuri suspendate, deasupra dulapurilor. Dar poate că vom lua mai des în considerarea aceste spații, mai ales acum, când IKEA a lansat prima sa colecție de iluminat cu baterii și senzorii, ușor de montat și de integrat în amenajările interioare.
Iată mai jos mai multe imagini din magazin, din timpul demonstrației practice despre decorarea cu ajutorul luminii și importanța ei în diferitele tipuri de încăperi ale casei.
După ce am văzut mai multe scheme de amenajare, în care corpurile de iluminat joacă un rol fundamental, iată un ultim exemplu, o bucătărie fotografiată din unghiuri diferite și în care se observă cum lumina influențează definitoriu întregul ambient.
Despre Ikea și alți retaileri mari din sectorul de do it yourself (DIY) din țara noastră puteți citi în secțiunea DIY – Who is who în România. Iar pentru mai multe idei de decorare vizitați și categoriile Sfaturi de amenajare și Turul casei.
Dacă v-a plăcut acest articol despre decorarea cu ajutorul luminii, distribuiți-l și cu prietenii pe rețelele de socializare sau în orice altă formă doriți.