Căutând noi lecturi practice, am dat peste o postare pe Harper’s Bazaar în care erau expuse zece motive comune pentru care telefonul mobil rămâne rapid fără baterie. Mi s-au părut interesante, așa că am zis să preiau o parte din el și chiar să le completez pe alocuri, pentru a susține argumentele enumerate.
#1 Luminozitatea ecranului este dată la maxim
Cu cât ecranul este mai luminos cu atât bateria telefonului se va consuma mai repede. Pentru a reduce acest consum aveți două opțiuni: diminuarea prin reglare manuală sau setarea pe ”luminozitate automată” (auto brightness), fapt ce va face ca telefonul să își adapteze singur nivelul de luminozitate în funcție de mediul înconjurător. Toate acestea sunt disponibile în opțiunile de configurare ale telefonului, categoria ”ecran”.
#2 Aplicațiile pe care le folosești
Probabil că ați constatat deja că sunt unele aplicații care vă consumă mai rapid bateria. Dacă nu, le puteți descoperi accesând categoria dedicată utilizării bateriei (battery usage). Pentru a scăpa de acești ”vampiri” energetici nu trebuie decât să aveți grijă să închideți aplicațiile atunci când nu le utilizați. Faptul că ați apăsat pe o săgeată înapoi și ați ieșit din ecranul aplicației nu înseamnă că ați și închis-o. Ea rămâne în background.
#3 Notificările primite de la diferite rețele de socializare, servicii de mailing sau aplicații
E cert, suntem curioși! Iar de când au apărut rețele de socializare am devenit și mai și. Totuși, nu avem nevoie să știm în timp real cine ce a postat, pentru că foarte multe informații sunt din afara sferei noastre de interes imediat. Odată închise notificările, ne concentrăm mai bine pe ceea ce avem de făcut, rezolvăm sarcinile de serviciu mai rapid și suntem mai eficienți. Deci mai vrei să ai alerte pentru toate lucrurile care de cele mai multe ori nu înseamnă nimic pentru tine?
#4 Punerea telefonului pe vibrații
Vă vine să credeți sau nu, dar bateria telefonului mobil se descarcă mai repede dacă aveți vibrațiile activate decât dacă soneria este pornită sau oprită.
#5 Lăsarea activă a setării pentru Wi-Fi
Lăsarea activă a setării de Wi-Fi este una dintre cele mai comune scăpări care duce la consumarea mai rapidă a bateriei telefonului mobil. Asta pentru că atâta vreme cât ea este activă, telefonul caută în permanență o rețea la care să se conecteze. Programați o activare automată pe rețelele cunoscute (exp: acasă, la birou, etc.), în rest setați totul manual.
#6 Modul avion
Dacă știți că nu veți folosi telefonul pentru o vreme, fie pentru că sunteți în avion, la film sau nu aveți semnal, mai bine închideți-l decât să îl treceți pe mod avion. Asta pentru că nu veți face o mare economie de energie, telefonul având în continuare foarte multe funcții active. I se închid doar conexiunile la rețele și ecranul.
#7 Setarea actualizării automate a aplicațiilor
Orice utilizator de telefon mobil știe deja că nu trece o zi fără ca o aplicație să nu se fi actualizat. Mutarea pe setare manuală vă dă control total asupra momentului în care decideți să aduceți la zi aplicațiile instalate, fără a mai fura constant din bateria mobilului aproape zi de zi.
#8 Actualizarea softului telefonului mobil
E drept că de cele mai multe ori procesul de actualizare de soft ia zeci de minute bune, dar nu îl ignorați. Este o operațiune necesară care poate duce la eliminarea unor disfuncționalități anterioare care duceau ele însele la un consum mărit de energie.
#9 Lăsarea activă a opțiunii de geo-localizare
Chiar nu e nevoie să știe toată lumea unde vă aflați în orice moment, așa că eliberați-vă un pic de Google Maps! Veți fi surprinși să constatați câte aplicații urmăresc identificare locației în care vă găsiți, iar asta nu face decât să consume baterie. Dacă aveți iPhone, mergeți în Setări > Confidențialitate > Locație, iar dacă aveți un telefon ce folosește un sistem Android, calea este de regulă mai scurtă, Setări > Locație.
#10 Nu descărcați aplicații care promit economisirea energiei bateriei
Aveți grijă ce aplicații descărcați în telefon! În general, nu doar atunci când vorbim de economisirea energiei bateriei. Asigurați-vă că aplicația aparține unui dezvoltator cu reputație bună, care oferă rezultatele dorite. În caz contrar nu veți face decât să vă mai încărcați memoria cu încă ceva ce ar putea fi chiar nociv. Căutați în AppStore sau în Magazinul Play cele mai bune recomandări în acest sens.
BONUS:
Pe lângă cele zece cauze de mai sus care duc la epuizarea rapidă a bateriei, un alt mare consumator sunt date mobile. Așa că dacă nu aveți nevoie să stați conectați în permanență la internet, opriți-le sau dezactivați-le măcar noaptea, când este recomandat să vă lăsați telefonul închis la încărcat pentru a prelungi durata de viață a bateriei, dar și pentru a o ajuta să se încarce mai repede.
Dacă v-a plăcut articolul despre cauze frecvente pentru care rămâi fără baterie la mobil, distribuiți-l și cu prietenii pe rețelele de socializare sau în orice altă formă doriți.