Înainte să nasc am început să mă gândesc mai mult la riscurile depresiei post-natale. Îmi treceau prin minte ca într-un film pe repede înainte episoade ale unor prietene devastate de maternitate, care ar fi fugit de acasă numai să nu mai stea cu copilul, care plângeau în continuu și se izolau. Recunosc că până atunci mi-a fost greu să înțeleg cum poți avea astfel de stări. M-am temut să nu trec și eu prin asta.
În săptămânile dinaintea nașterii vorbeam ore în șir cu soțul meu despre cum va fi, de fapt despre ce credeam noi că va fi. Energia lui extraordinară și implicarea îmi dădeau curaj. Dar totuși, dacă hormonii aveau să îmi joace feste? Cum aveam să fac față?
Cu toate grijile și gândurile noastre timpul nu a stat în loc. Echilibram balanța cu toată bucuria pe care o puteam aduna de oriunde, din orice. N-am avut cea mai ușoară sarcină, dar am dus-o cu entuziasm până la capăt. Urma să fim trei și să ne întregim. Cum să nu ți se umple inima de fericire? Cum?
Pe 11 septembrie, pe neașteptat, s-a produs minunea. Alex a ales că aceea va fi ziua lui. Alergam buimaci prin casă și nu știam ce să luăm mai întâi și să fugim la spital. În cele din urmă am plecat în rochia mea portocalie, lungă și cu buletinul în mână! Atât! Ne-am urcat în mașină și ne-am ținut strâns. Am plâns, am râs, am plâns iar… Erau niște emoții uriașe în inimile noastre!
Adrian este marele noroc al vieții mele, un om care a știut întotdeauna să scoată ce e mai bun din mine și care mă va ajuta mereu să cresc. Pe drumul acela care avea să ne facă trei mi-a spus:
”Gândește-te că ești într-un parc de distracții și că te dai pe topogan. Nu ai cum să te mai oprești acum. Relaxează-te și bucură-te! Alex te așteaptă la celălalt capăt”.
Am coborât din mașină cu cel mai mare zâmbet udat de lacrimi mari și fierbinți.
Alex a venit, cuminte și luminos. A fost cea mai frumoasă ființă pe care am văzut-o vreodată. Liniștea lui punea liniște și în sufletele noastre. Așa au trecut șase luni minunate în care am reușit și câteva ”performanțe”:
- i-am pus scutecul invers
- i-am făcut baie cu șosete în picioare
- am făcut 35 de grade în cameră, că doar făcuse baie copilul 🙂
Și credeți-mă că ar mai fi lucruri de înșirat. Nu e părinte să nu greșească și să nu învețe din asta.
Puterea autosugestiei
Și când plângea și când râdea îmi spuneam în continuu că sunt o mamă grozavă. Doar el nu avea de unde să știe că eu habar nu am ce trebuie să fac. Și autosugestia asta permanentă pe care am exersat-o încă de când am ajuns acasă de la maternitate m-a făcut să nu trec prin niciun episod nefericit precum cele de care povesteam mai sus.
Neîntrerupt mi-am zis că pot, că știu, că voi reuși. În aceste șase luni de zile rar mi-am pierdut cumpătul, iar când s-a întâmplat nu a fost niciodată din cauza neputinței copilului de a spune ce își dorește și ce îl deranjează. Nici noi ca adulți nu ne-am contrat prea mult, poate doar când lipsa somnului își arăta colții. Dar am vorbit constant despre stările noastre și ne-am dat spațiu unul altuia când am simțit că avem nevoie.
De când sunt mamă am înțeles mai bine ca oricând cât de importante sunt trăirile mele și cât de mult bine îmi face să mă exteriorizez. Am văzut cum copilul meu devine oglinda mea, preluându-mi stările. Iar asta m-a făcut să luptat cu latura mea mai puțin veselă, pentru că nu am vrut să îi știrbesc bucuria. Și am să continuu să lupt!
Dacă până să vină el au fost clipe în care îmi era greu să mă adun, acum am cel mai mare stimulent din Univers: fericirea propriului copil!
Un eveniment pentru tine și emoțiile tale!
Pe 13 mai, la Rin Grand Hotel, din București, au loc două conferințe susținute de dr. Laura Markham, ”Cum să devii un părinte blând” și ”Cum să crești un copil inteligent emoțional”. Programul și link-urile de înscriere le găsești AICI. Eu am să merg pentru că sunt convinsă că vor fi multe lucruri de însușit pentru o relație mai bună cu mine, cu copilul meu și cu soțul meu. Uneori e nevoie de o schimbare de perspectivă.
Ce vom afla la conferințe?
- Cum să devenim părinții de care copilul are nevoie;
- Care sunt uneltele necesare creșterii un copil inteligent emoțional;
- Ce înseamnă emoții sănătoase și de ce este important să le trăiești.
Cine este dr. Laura Markham
Laura Markham este doctor în psihologie cu vastă experiență clinică, autor și fondator al ahaparenting.com, un site cu peste 100.000 de abonați și autor al best-seller-urilor Părinți liniștiți, copii fericiți și Părinți liniștiți, frați fericiți.
Dacă ești de părere că o persoană cunoscută ar putea beneficia de pe urma participării la o astfel de conferință, distribuie te rog articolul.
#lauramarkham #cuminteniaparintilor