Revista științifică britanică “Nature” a demonstrat faptul că peste 20% dintre oamenii de știință obișnuiau să consume suplimente alimentare pentru a-și stimula concentrarea și memoria, iar în același timp dobândeau fluență verbală și viteză de procesare a informațiilor.
Lipsa de concentrare și deficitul memoriei apar tot mai frecvent, nu doar la persoanele în vârstă, ci și la tinerii care trăiesc sau lucrează în condiții de stres. Studiile realizate de Universitatea din California arată că expunerea prelungită la hormonii de stres afectează hipotalamusul, zona din creier implicată în procesul de învățare. Acest proces împiedică buna funcționare a creierului și accesul la informațiile stocate în memorie, declanșând acele „avarii de memorie”.
“În momentele în care apare stresul, creierul suferă un proces de „înghețare” pentru o anumită perioadă, motiv pentru care se poate întâmpla ca pacientul să nu își mai amintească diferite nume sau situații pe care înainte le cunoștea foarte bine. De asemenea, diferențele de expunere la stres explică de ce unele persoane au performanțe cognitive foarte slabe, iar alții foarte bune” – Florența Crețu, specialist Ropharma
Efectele negative asupra memoriei și a celorlalte abilități cognitive sunt semnificative, chiar și în cazurile în care stresul se manifestă pe termen scurt. Dacă vorbim de perioade mai lungi, de cel puțin 3-6 ani, de expunere la stres, trebuie să știm că acesta afectează pe termen lung memoria, dar și celelalte capacități cognitive.
Suplimentele alimentare ajută memoria, în special în perioadele în care suntem supuși unui efort intelectual intens care nu face altceva decât să ne bulverseze.
Cantitatea, cât și calitatea somnului sunt, de asemenea, importante pentru memorie. Dacă dormim prea puțin, starea de oboseală va interfera cu capacitatea de concentrare. Un alt aspect de care trebuie să ținem seama este nutriția, care trebuie să includă proteine și grăsimi, ce ajută creierul să funcționeze la parametri normali. Deficiențele de vitamina B1 si B12, de exemplu, pot duce la pierderea memoriei.
Deficiențele de memorie pot apărea și în urma administrării unor medicamente, precum antidepresivele, antihistaminicele, medicamentele pentru anxietate, tranchilizantele, somniferele și medicamentele pentru dureri, administrate după intervențiile chirurgicale.
Consumul excesiv de alcool este de asemenea recunoscut ca fiind o cauză a pierderii de memorie. Fumatul este un alt factor care dăunează memoriei prin reducerea cantității de oxigen care ajunge la creier, studiile arătând că fumătorii uită mai repede decât cei care nu fumează.
// Informațiile ce stau la baza acestui articol au fost furnizate de Ropharma, care promovează Memogink și Magnozen, două suplimente ce protejează memoria și refac echilibrul fizic și mental.
#itimaiaduciamintecand #ropharmahealthcare #memogink #magnozen