Știai că circulația insuficientă a aerului, calitatea scăzută a sa și supraîncălzirea favorizează apariția infecțiilor, gripei, iritațiilor și răcelilor? Mai mult, pentru că aerul iernii are un nivel de umiditate scăzut, pe măsură ce el devine mai rece, aerul de la interior devine mai uscat. Iar cu cât creștem gradele din casă pentru a ne încălzi, umiditatea se reduce și mai tare.
Specialiștii Daikin, companie lider mondial în sisteme de climatizare pentru uz rezidențial și comercial, recomandă câteva reguli simple care contribuie la îmbunătățirea calității aerului din interiorul casei și la menținerea stării de sănătate.
#1 Lasă aerul să circule
Aerisirea încăperilor cu ferestrele complet deschise permite schimbul de aer dintre interior și exterior în cel mai scurt timp posibil, fără răcirea pereților. Din cauza faptului că majoritatea locuințelor nu este echipată cu sisteme automatizate de ventilare și recuperare a căldurii, este recomandat ca pe timpul sezonului rece să deschizi ferestrele timp de 10-15 minute în fiecare cameră, atât dimineața, cât și seara. Aerul proaspăt te va ajuta să te concentrezi întreaga zi și să te odihnești cum trebuie pe timpul nopții.
#2 Fii atent la întreținerea sistemelor de încălzire
Ai grijă de sistemele de încălzire! Acestea trebuie verificate și întreținute de către experți o dată pe an, iar schimbarea filtrelor de aer este recomandată cel puțin o dată la trei ani. Astfel, prin curățarea corespunzătoare și întreținerea periodică, asiguri durata lungă de viață a aparatelor, funcționarea fără probleme și calitatea optimă a aerului furnizat în interior. În plus, toate aceste aspecte contribuie și la reducerea costurilor de energie.
#3 Controlează umiditatea
Păstrează un nivel optim de umiditate în interiorul casei, între 40-55%. Un aer prea uscat oferă o senzație de frig, ceea ce te poate determina să dai drumul la încălzire în mod inutil.
#4 Setează o temperatură optimă și constantă
O temperatură optimă în interior înseamnă o atmosferă confortabilă, dar mai ales un aer sănătos. În timpul iernii este recomandată o temperatură cuprinsă între 20 și 22 de grade Celsius. Noaptea poți să reduci temperatura cu câteva grade. Dacă în casă este mai cald, organismul va suferi un șoc termic atunci când va întâlni frigul de afară, iar șansele să răcești sunt mari. De asemenea, dacă temperatura din interior scade sub 20 grade apare disconfortul fizic și există riscul apariției gripei sau răcelii.
Uite ce am făcut eu pentru a ține frigul afară din casă iarna.
Poate te-ar mai interesa să citești și:
- Cum îți conservi temperatura corporală când stai în frig
- De ce să te dai cu cremă de protecție solară iarna
- Cum recunoști o persoană cu hipotermie
- Cu ce hrănim păsările zburătoare iarna
Dacă articolul despre îmbunătățirea calității aerului ți-a plăcut și ți-a fost de folos, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești.