Pe 19 iulie a avut loc o nouă ediție a Social Media for Parents, un eveniment Evensys dedicat părinților activi în mediul online, fie ei cu bloguri de parenting sau cu un alt profil, cum este și cazul meu. Evenimentul e un bun prilej de socializare și de însușire a unor concepte noi, plus că ai ocazia să auzi și poveștile altora și să iei din ele ceea ți se potrivește. Deci de ce ai rata conferința sau părți din ea?
În cazul meu pentru că Alex a trebuit să își facă somnul de prânz. 🙂 Așa că până ne-am mobilizat și am plecat spre Social Media for Parents am urmărit online evenimentul (da, poți face asta și tu dacă dintr-un motiv sau altul nu poți ajunge în sală, dar te interesează subiectele abordate), plus feed-urile unor bloggeri pe care îi citesc constant: Alina Gheorghiescu – familiahaihui.ro, Cristina Oțel – cristinaotel.ro și Miruna Ioani – siblondelegandesc.ro. Iată mai jos câteva din subiectele dezbătute, care mi-au atras atenția și care cred că ar trebuie păstrate în discuție.
No. 1: Cyberbullying-ul
Prezentarea psihoterapeutului Gaspar Gyorgy a fost despre cyberbullying, fenomen tot mai frecvent și în creștere în mediul online. Victimele preferate: copiii de 8 până la 18, care, potrivit studiilor își petrec chiar și o treime din zi folosind tehnologia digitală.
Dar ce este cyberbullying-ul?
Cyberbullying-ul se referă la hărțuirea în spațiul virtual prin utilizarea comunicării electronice, fie că vorbim de mesaje, emailuri, fotografii sau conținut video.
Feed Alina Gheorghiescu:
Bullying-ul este un comportament intenționat ostil, repetat de-a lungul timpului, care implică un dezechilibru de putere. (Signe Whitson, 2014)
Copiii sunt tentați să minimizeze cyberbullying-ul din rușine sau teamă că le va fi restricționat accesul online. Noi avem digi-prichindei și tehno-puști care s-au născut cu telefonul sau tableta în mână și noi ca părinți trebuie să ne informăm și să prevenim riscurile din online.
Bullying online vs. bullying offline
- Se poate manifesta sub anonimat;
- Poate trece adesea fără vină;
- Suferința devine virală;
- Ce se petrece pe internet, rămâne pe internet;
- Riscul este 24/24.
Iată câteva recomandări pe care Gaspar Gyorgy le face tinerilor pentru a pune capăt cyberbullying-ului:
- Apelează la un adult.
- Detașează-te de sursa tensiunii.
- Deconectează-te și blochează agresorul.
- Folosește setările de intimitate.
- Fă capturi de ecran.
- Renunță la pasivitate.
Tot la Alina, care a punctat foarte bine multe momente ale conferinței, am citit și următoarele cifre avansate de Loredana Botezatu, product marketing manager Bitdifender:
- 69% din copii declară că au fost martori la o situație de cyberbullying
- 55% dintre copii au adăugat persoane necunoscute în lista de prieteni
- 33% afirmă că au văzut pe internet imagini cu conținut sexual implicit
Relația de cuplu și stima de sine
Pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă trebuie să avem încredere în partener și să ne simțim în siguranță cu acesta. În plus trebuie să avem grijă la evoluția cuplului la fel de mult ca la cea personală. Aceste lucruri nu le facem doar pentru noi, adulții, ci și pentru copiii noștri, care sunt foarte atenți la relația dintre părinți și observă orice tensiune apărută. De ce e atât de important să ne înțelegem cu partenerul/partenera de viață? Pentru că relațiile ulterioare ale copiilor depind de modelul parental, iar aceștia își vor rezolva conflictele cel mai probabil așa cum au văzut acasă. Sfaturile îi aparțin Domnicăi Petrovai, psihoterapeut și fondator Școala pentru cuplu și mind education health.
Feed Cristina Oțel:
Toți ne naştem cu stimă de sine. Ca părinți, treaba noastră este să îi ajutăm pe copii să o păstreze. – Urania Cremene, parenting trainer, speaker & coach, uraniacremene.ro
Feed Alina Gheorghiescu:
Din nefericire avem o problemă privind acceptarea și înțelegerea diferențelor de gen, temperamentale. Foarte multi părinți se identifică cu copilul și nu îi oferă copilului un spațiu necesar dezvoltării și creșterii lui emoționale corecte.
Pentru creșterea stimei de sine a copiilor noștri, putem face câteva lucruri simple:
- Apreciere, nu laudă goală;
- Evită comparațiile;
- Iubire necondiționată;
- Pune accent pe unicitate ;
- Exercițiul recunoștinței zilnic făcut ;
- Aprecierea complimentelor și mulțumirilor.
Când este vorba despre o interacțiune negativă care se desfășoară între doi copii, este foarte important să nu devenim și noi agresor. Este cu atât mai important să intervenim cu empatie și iubire, mai ales în conflicte.
Părinți atenți, prudenți sau exagerați?
Un alt subiect interesant al conferinței a fost cel legat de modul în care foarte mulți părinți se raportează la bolile copiilor, mulți reacționând exagerat de la primul semn. Sorin Cadar, medic primar ORL, Asociația Română de Homeopatie Clinică a abordat subiectul.
Feed Miruna Ioani:
80% dintre bolile copiilor sunt cauzate de părinți. Dacă un copil strănută o dată, trebuie tratat urgent, fiindcă în 24-48 de ore s-ar putea să îi treacă de la sine. – dr. Sorin Cadar 🙂
Feed Cristina Oțel:
Copiii trebuie să mănânce înghețată – nu poți avea pretenția ca cei mici să reziste la frig dacă îl ferim de el. – Dr. Sorin Cadar
Concluzia a fost una simplă, într-o notă amuzantă: cele mai multe afecțiuni ale copiilor par a fi determinate de adulți.
Dacă articolul ți-a fost util, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești.
#smforparents17