Ai impresia că știi să conduci bine? S-ar putea să ai dreptate, dar nu strică să îți verifici cunoștințele și abilitățile la un curs de conducere defensivă. Dacă mă întrebi pe mine, aș trimite toți proaspeții șoferi acolo. Ar avea o percepție mai clară asupra riscurilor la care se supun și la care sunt expuși.
Dacă fiecare dintre noi ar fi conștient de asta, iar atunci când se urcă la volan ar fi concentrat doar pe condus, șansele incidentelor rutiere s-ar reduce.
Știai că din 2015 până în 2016 accidentele cu victime au crescut cu aproape 6%? Au murit circa 2.000 de oameni și peste 9.000 au fost răniți grav. Alte mai bine de 31.000 de persoane au suferit răni ușoare.
Datele aparțin Institutului Național de Statistică. Aceeași sursă ne spune că numărul accidentelor grave a fost de 8.686, în 2016, iar numărul accidentelor ușoare de 22.070. Oribil, nu-i așa?
Hai să îți spun și care au fost cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de anul trecut:
- Neadaptarea vitezei la condițiile de trafic și drum;
- Neacordarea de prioritate pietonilor;
- Neacordarea de prioritate vehiculelor;
- Neadaptarea distanței în mers;
- Depășiri neregulamentare;
- Neatenția.
O treime din acestea au fost cauzate de șoferi tineri de până în 30 de ani. Un motiv în plus ce susține îndemnul meu de a face un curs de conducere defensiva după luarea permisului de conducere.
Principalele cauze ale accidentelor în care au fost implicați tineri au fost:
- Alcoolul;
- Depășirea neregulamentară;
- Neadaptarea distanței în mers;
- Neacordarea de prioritate vehiculelor;
- Neacordarea de prioritate la pietoni;
- Neadecvarea vitezei.
Trist, dar adevărat:
În 2016 au avut loc 5,3 decese pe zi, față de 4,9 în 2014!!!
Scriu acest articol după ce am participat la Cursul de conducere defensivă – Nivel I, susținut de campionul național de raliu Rareș Badea, la Academia Titi Aur. Am plecat un om schimbat de acolo după ce am văzut ce înseamnă un impact frontal la doar 13 km/h sau cum e să derapezi pe o suprafață udă cu 50 și 60/h. Vezi frânturi din această experiență în clipul de mai jos. De fiecare dată eram la volan.
Sunt multe lucruri pe care le înveți la curs și nu aș vrea să transform articolul într-o stenogramă. Am luat muuulte notițe și încerc să le aplic zi de zi. Vreau să mergi acolo, să vezi cu ochii tăi, să simți pe pielea ta. Citește și pe viataeata.ro despre această inițiativă lăudabilă de creștere a siguranței în trafic.
Eu am făcut cursul pentru că vreau să mă întorc întreagă la copilul meu, pentru că atunci când este cu mine în mașină vreau să știu că sunt suficient de atentă și de alertă pentru a preveni și a evita. Pentru că viața are prioritate și sunt convinsă că o prețuiești îndeajuns pentru a fi în siguranță și tu și toți ai tăi!
PS: Dacă ai prieteni agresivi la volan, care îți dau emoții de fiecare dată când te așezi pe scaunul din dreapta, fă-le cadou un curs de conducere defensivă! Noi, toți ceilalți care circulăm pe străzi, îți vom mulțumi!
Dacă acest articol ți-a fost util în vreun fel, te rog mult distribuie-l.
#viataeata #academiatitiaur #conduceredefensiva