Curatarea si organizarea masinii. Solutii simple

by admin
0 comment

Atunci când decizi că a venit vremea să faci curat în mașină – pentru că angajații spălătoriilor se ocupă doar de igienizarea ei la interior și exterior, nu și de organizarea bunurilor lăsate acolo – e bine să îți faci un mic plan ”de atac”.

Sunt o mulțime de lucruri care ajung în autoturism la fiecare drum pe care îl facem – mâncare, jucării, haine, căni termice etc. Plus că uneori mașina noastră are nevoie doar de puțină ordine, nu neapărat de o vizită la spălătorie.

Pentru acele situații în care chiar tu ești cel/cea care îi poate da autovehiculului o față strălucitoare, am făcut o listă cu pași, idei și soluții de implementat. Unele țin de organizare, altele de curățarea mașinii.

  1. Pune într-o cutie toate lucrurile care trebuie duse în casă. Le vei tria mai târziu și îți va fi ușor fiindcă le ai pe toate chiar sub ochii tăi.
  2. Strânge într-o pungă sau cutie toate gunoaiele. Reciclează selectiv, dacă poți.
  3. Dacă sunt lucruri care stau permanent în mașină, precum trusa de prim ajutor, roata de rezervă sau soluția de curățare a parbrizului, scoate-le pe toate în afara ei. Le vei pune la loc după ce vei curăța fiecare zonă în parte.
  4. Odată eliberat spațiul, e bine să începi curățenia din cel mai murdar loc pentru a nu aducea mai apoi mizeria consistentă în zonele deja igienizate. Spre exemplu, dacă cel mai murdar este portbagajul (se întâmplă cel mai adesea), aspiră-l bine de noroi și alte resturi, șterge urmele lăsate de soluțiile de mașină (ulei, antigel etc.) și de cele provocate de folosirea neglijentă a pasagerilor (la cumpărături, la birou, în vacanțe etc.).
  5. Scoate covorașele și scutură-le, mătură-le sau aspiră-le. Lasă-le în afara mașinii până termini de pus totul la punct.
  6. Dacă ai tapițerie din piele, o poți șterge și cu șervețele demachiante, în cazul în care nu ai unele speciale pentru mașină. Folosește același truc și pentru a curăța bordul și portierele. Peste scaunele cu huse textile poți pulveriza soluția pe care o folosești la igienizarea și împrospătarea canapelelor din casă (există în comerț).
  7. Geamurile se curăță ușor cu alcool medicinal, în cazul în care ți s-a terminat soluția. Le ștergi cu prosoape din hârtie (la rolă, mari și mai groase) și sunt din nou strălucitoare. În același fel cureți și ștergătoarele.

Soluție DIY de curățenie:

Combină într-un pulverizator două căni de apă, o lingură de detergent de vase și o linguriță de oțet. Amestecul îl poți utiliza pentru a curăța cam orice spațiu din mașină. E bine totuși să verifici dacă producătorul mașinii a făcut specificații clare cu privire la aplicarea unor soluții pe bord, tapițerie sau portiere.


  1. Dacă în grilele de ventilație a rămas praf, îl poți înlătura cu o pensulă nouă de vopsit ori cu una pentru fard de obraz (cu peri lungi).
  2. Praful de la suprafață poate fi înlăturat și cu cârpe din microfibră.
  3. Pentru murdăria rezistentă (praf adunat, urme lipicioase etc.) poți folosi și o periuță de dinți cu peri moi pentru suprafețe delicate (comenzile volanului, display-ul casetofonului, geamuri, ornamente metalice ori din plastic pe care nu dorim să le zgâriem) și cu peri mai rigizi și scurți dacă trebuie frecată o mochetă, spre exemplu, pentru a înlătura un rest de gumă de mestecat.
  4. Pentru locurile greu accesibile folosește bețișoare de urechi. Sunt flexibile și lungi cât să scoată resturi din diferite cotloane, plus că nu zgârie.
  5. Pentru o curățare în detaliu a scaunelor, canapelelor și mochetelor mașinii întrebuințează role cu hârtie adezivă, pe care altfel de utilizezi pentru a scăpa de scamele de pe haine.
  6. Ștergătoarele de parbriz adesea strâng praf care nu face altceva decât să murdărească geamul și să ne reducă vizibilitatea. Se curăță rapid cu spirt și un șervețel din hârtie sau o cârpă din microfibră.
  7. Dacă vrei să se vadă și la exterior că ai făcut curat în mașină, chiar dacă nu ai spălat caroseria (pentru că partea asta o rezolvi la spălătorie), curăță jantele. Mai ales dacă ții mașina în garajul casei. După ce le speli cu un jet puternic ori aruncând câteva găleți cu apă (fiecare ce are / preferă), freacă-le cu o cârpă înmuiată în soluție de curățenie. La final șterge-le cu un prosop din hârtie.

Soluție DIY de curățat jantele:

1 l apă, jumătate de cană de praf de copt și un sfert de cană de detergent de vase.


Scriu toate aceste lucruri în calitate de specialist în soluții de organizare, membru al International Association of Professional Organizers (IAPO), atestat de International Association of Professions Career College (IAP Career College).

Citește și despre câteva soluții simple și ieftine de organizare a mașinii și cum ții autoturismul curat la interior. Sper să îți fie de folos!

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies