Cu siguranță ai văzut case care par ca și când acum au fost scose din țiplă, mereu curate și strălucitoare, cu fiecare obiect pus la locul său. Și totul arată atât de bine încât te întrebi de ce nu poți avea și tu o locuință atât de riguros organizată în fiecare zi.
La cursurile de specialist în soluții de organizare pe care le-am urmat pentru a-mi lua atestarea recunoscută de International Organization of Professional Organizers (IAPO) am învățat mai multe trucuri și concepte utile pentru a ține casa în ordine, fără a dedica mare parte din timp activităților domestice și fără a avea menajeră sau ajutor specializat.
Am alcătuit o listă cu 12 sfaturi practice care sper să îți fie de folos:
#1 Nu te culca fără a face curățenie în bucătărie
Normal că nu avem chef să facem asta de fiecare dată, dar ar fi de preferat. Mai ales că vasele lăsate nespălate pot prinde miros. Și chiar dacă ai spălat totul, mai stai câteva minute în bucătărie și pune-le la loc. Mare grijă și la oalele cu mâncare să nu rămână descoperite sau pe aragaz peste noapte, pentru că preparatele se pot altera.
#2 Spală vasele după fiecare masă
Nu este neapărat cea mai distractivă activitate, dar trebuie făcută. Iar cu cât o amânăm, cu atât ne scade entuziasmul. Așa că mai bine spălăm vasele după fiecare masă și nu așteptăm să se adune un morman care să ne taie elanul. Dacă ai mașină de spălat vase, pune-le înăuntru și nu uita să o pornești la finalul zilei.
#3 Ai mașină de spălat vase, atunci golește-o în fiecare dimineață
Încearcă să o pui să spele seara și să o golești dimineața. Și vasele curate uitate mai mult timp în mașină pot prinde miros. Având o astfel de rutină, când te întorci de la birou, ai mereu veselă gata pentru cină. Asta înseamnă că vei așeza masa mai ușor și vei putea mânca mai repede și în tihnă.
#4 Fă-ți patul dimineața
Înainte de a ieși din dormitor dimineața, nu uita să scuturi și să întinzi așternuturile. Cât te speli și te pregătești pentru o nouă zi, aerisește camera. Iar când ai terminat cu îmbrăcatul și aranjatul, întinde cuvertura peste pat și închide geamurile. Patul ocupă o mare parte din suprafața dormitorului și oricum te-ai suci, oricum te-ai învârti, tot dai cu ochii de el. Așa că odată așezat frumos, îți va da senzația că totul este bine pus la punct și că întreaga zi va decurge așa cum ți-ai propus.
#5 Fă curat în baie în fiecare seară
Baia este locul în care ne începem ziua și în care ne-o încheiem. Prin urmare, merită să ne alocăm câteva minute să punem tot în ordine după dușul de seară. Gândește-te cât de plăcut va fi de dimineață să mergi la toaletă și să ai totul la îndemână?
#6 Spală rufe mai des de o dată pe săptămână
Mulți dintre noi ne-am obișnuit să băgăm la spălat în weekend. Și nu este neapărat rău, dar e posibil să se fi adunat atât de multe haine încât să pierdem o zi întreagă cu această activitate. Dacă împărțim rufele cel puțin în două reprize de spălare pe parcursul a 7 zile, nu vom mai resimți activitatea ca pe o corvoadă. Iar cu cât familia este mai mare, cu atât mai dese sunt aceste runde…
#7 Folosește coșuri pentru a organiza diferite lucruri din casă
Atunci când fiecare lucru are un loc al său, îți va fi mai ușor să ții locuința în ordine, pentru că vei ști imediat unde trebuie să îl pui. Și de unde trebuie să îl iei data viitoare. Iar coșurile sunt o bună metodă de organizare și la interior și la exterior. Și când spun interior mă refer la tot ce se află în spatele unei uși (sertare, debarale, dulapuri, comode etc.), iar exterior, tot ce e la vedere prin casă (coșuri pentru reviste, cărți, pături decorative, jucării etc.).
#8 Aruncă tot ce nu are o utilitate imediată
Cine spune că nu păstrează borcane, pungi, hârtii și ambalaje, minte! Parcă e cumva în natura noastră să facem asta. Și nu e neapărat rău, dar dacă nu avem o nevoie imediată de ele, ar fi mai bine să donăm, să reciclăm sau să ducem la gunoi. Altfel ne umplem casele cu ceva ce poate vom folosi, dar de fapt ajungem să nu mai folosim cel mai probabil niciodată.
Ți-a fost livrat un colet? Du-ți cutia la gunoi imediat ce ai despachetat. Nu o mai păstra în ideea în care sigur vei pune ceva în ea dacă nu ști pe loc ce vei pune. Nu funcționa pe sistemul ”Lasă că îmi vine mie o idee!”. În astfel de situații, dacă nu o ai, e foarte posibil să nu îți mai vină, pentru că uiți rapid că ai cutia, mai ales dacă ai dosit-o pe undeva.
#9 Pregătește-ți de seara ținuta pentru a doua zi
Nu te trezești în fiecare dimineață plin(ă) de energie și cu chef să îți alegi hainele. Așa că mai bine lasă-le la îndemână de cu seară. Scutești timp cu pregătirile matinale.
#10 Ai ajuns acasă, pune-ți hainele în dulap sau în coșul cu rufe
Nu lăsa lucrurile împrăștiate prin casă. Nu doar pentru că vor da un aer de dezordine totală, ci pentru că îți va fi mai ușor să le găsești atunci când vrei să le mai porți. Nu e atât de greu să pui pe umeraș un palton ori să lași la spălat o cămașă purtată o zi întreagă. Am însă și o teorie ce se numește Raftul dezordinii.
#11 Curăță imediat ce ai făcut mizerie
Și asta se aplică în special atunci când gătim, pentru că anumite pete devin rezistente în timp. Ai vărsat ceva pe jos? Șterge atunci. Nu vrei să ți se lipească papucii de pată ori să aluneci și să te rănești!
#12 Fă un plan pentru ziua următoare
Fie că implică hainele pentru a doua zi, meniul sau cumpărăturile, planul ne va ajuta să avem un program bine pus la punct, care nu ne va da peste cap viața și gospodăria.
Citește și câteva trucuri de time management, pentru a valorifica eficient orele din zi.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.