Înainte de a pleca în vacanță, fă-ți un backup cu toate datele de pe telefonul mobil, tabletă și/sau laptop. De ce? Pentru că dacă vei cădea pradă unui atac cibernetic, nu pierzi chiar toate informațiile și proiectele stocate în decurs de luni sau chiar ani de zile.
De asemenea, este bine să dezactivezi și conectarea prin Bluetooth și să pui parole pe toate aceste dispozitive (parolarea pe bază de scanare a amprentei este recomandată). O altă metodă bună de protecție a datelor este instalarea unui firewall.


Sursă foto: theintercept.com
Ți se pare imposibil să fii chiar tu victima unui hacker? Specialiștii în domeniu spun că tocmai în perioadele de concediu suntem cele mai bune ținte. Pe lângă cele de mai sus, iată câteva sfaturi oferite de expertul în securitate cibernetică Andrei Avădănei, fondator DefCamp:
#1 E indicat ca opțiunea de conectare automată la WiFi să fie dezactivată. De evitat rețelele de tip „Free WiFi“. Încercați să vă limitați la a folosi rețelele din hotel sau din cafenele și restaurante unde accesul la internet se face doar pe bază de parolă. Orice link care se dorește accesat trebuie tratat cu scepticism, mai ales cele pentru autentificare la un hotspot cu internet.
#2 Dacă într-o zonă sunt prea multe rețele WiFi cu același nume este clar că unele sunt create special de hackeri. Turiștii trebuie să țină cont că regulile de bun-simț sunt cele care funcționează mereu. Dacă ceva sună prea bine, atunci cu siguranță e o problemă.
#3 Link-urile primite pe mail, SMS sau chiar pe WhatsApp nu trebuie accesate acasă sau în vacanță decât dacă sunt de la surse de încredere, deoarece ele pot conține viruși folosiți pentru a trimite aplicațiile malițioase prin persoane cunoscute. Un exemplu evident este când bunica trimite un link cu mesaj în engleză, iar ea știe doar limba română și utilizează la un nivel de începător internetul.
#4 Este foarte important ca pe durata vacanței să nu se conecteze niciun stick USB sau să se utilizeze CD-uri și DVD-uri de la terți.
#5 În concediu, evitați și prizele din spațiile publice – baruri, cafenele sau chiar parcuri – pentru că prin intermediul lor hackerii pot instala viruși care devin activi în momentul în care laptopul sau telefonul se află la încărcat.
Cum ne protejăm de furt dispozitivelor mobile?
Pentru a ne proteja de furt gadget-urile din dotare e bine să avem active funcții speciale de găsire – pe iOS se numește Find my iPhone, iar pe Android, Android Device Manager. Ambele permit localizarea dispozitivul și/sau ștergerea conținutului și resetarea de la distanță.
Tot în vacanță este recomandată o atenție sporită în special la utilizarea bancomatelor, pentru a nu ne trezi că ne-au fost furați banii de pe card. Cele mai sigure sunt ATM-urile din interiorul băncilor și cele din zonele populate, supravegheate video.
Pont: Dacă fanta de introducere a cardului sau tastatura se mișcă ori au urme de lipici, e foarte posibil ca bancomatul să fie viciat.
În cazul în care acest articol despre cum te protejezi de hackeri în vacanță v-a fost util, distribuiți-l și cu prietenii.