Atunci când știi că ai în față câteva zile ploioase pe care trebuie să le petreci în aer liber (un concert, o drumeție, un protest, un meci de fotbal, un maraton etc.), e bine să iei câteva măsuri de protecție pentru ca apa să nu îți ajungă la piele.


Sursă foto: Wallpaper Awesome
#1 Ia cu tine o umbrelă. Un model pliabil încape ușor în geantă sau în rucsac și îl poți folosi doar la nevoie, fără a-i purta prea mult de grijă în restul timpului.
#2 Pelerina de ploaie este cea mai bună soluție dacă ți se pare inconfortabilă ideea unei umbrele pe care trebuie să o porți după tine, indiferent că e închisă sau deschisă. Plus că umbrela te împiedică să te miști ușor prin mulțime.
#3 Haine și prosoape din microfibră. Microfibra absoarbe rapid apa, așa că dacă știi că urmează o zi petrecută sub cerul liber, ia pe tine și cu tine haine și prosoape din microfibră. Ele nu doar că absorb apa, ci păstrează și temperatura corpului la un nivel confortabil.
#4 Pune-ți în picioare încălțări impermeabile. E foarte important ca extremitățile corpului (picioare, mâini, cap) să rămână calde și uscate, pentru că de acolo ne ia frigul.
#5 Păstrează-ți capul și mâinile uscate. O căciulă călduroasă și niște mănuși îmblănite îți asigură confortul termic de care ai nevoie.
Ce faci când ți se udă telefonul sau un alt gadget?
Sfatul acesta l-am găsit pe businessinsider.com și zice că dacă dintr-un motiv sau altul dispozitivul mobil sau electronic a intrat în contact cu apa e bine să îl punem cât mai repede într-o pungă cu orez și să îl lăsăm acolo 24 de ore. Orezul absoarbe umezeala fără a deteriora gadgetul. Dacă punga de orez pare să nu dea rezultate, dispozitivul mobil poate fi pus peste un dezumidificator.
Cum îți usuci hainele?
Atunci când ți se udă costumul sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci: 1. Să îl storci; 2. Să îl pui pe un umeraș; 3. Să îl bagi în uscător.
Aceeași sursă spune că e mai bine să așezăm costumul pe podea, pe un prosop curat și să îl lăsăm acolo să se usuce. Dacă hainele sunt prea ude, e recomandat ca prosopul să fie schimbat periodic. La fel se usucă și hainele din cașmir sau lână.
Cum usuci pantofii?
Dacă ai ajuns acasă cu pantofii uzi, bagă în ei câteva bucăți de ziar, apoi învelește-i în totalitate în hârtie pentru a absorbi umezeala. E posibil să fie nevoie să schimbi hârtia de câteva ori până când pantofii de vor fi uscat complet, dar soluția este mult mai bună decât cea de expunere la o sursă puternică de căldură, precum este caloriferul. Aceasta din urmă poate provoca striații ale pielii din care e confecționată perechea de pantofi sau poate genera intrarea la apă a modelelor realizate din materiale textile.
Outdoorresearch.com spune că atunci când petrecem mai mult timp în ploaie e bine să ne îmbrăcăm în straturi, de la maiou și bluze de corp cu mâneci lungi, care sunt primele menite a ne ține corpul cald, până la geci și haine impermeabile. Același sistem și pentru partea de jos a corpului.
Atunci când plouă continuu sunt bune hainele impermeabile, dar și cele din materiale care permit aerului să treacă prin țesătură, pentru că în acest fel se usucă mai repede. Când plouă foarte eficiente sunt și hainele din fleece, pentru că nu permit pierderi rapide de căldură, chiar dacă se udă la suprafață.
womensrunning.competitor.com ne sfătuiește ca în cazul în care ne pregătim pentru o cursă în aer liber într-o zi ploioasă să evităm hainele din bumbac sau din amestec cu bumbac, pentru că ele absorb apa și mențin umezeala. Cele mai potrivite în astfel de situații sunt hainele mulate pe corp din materiale adecvate, pentru că cele prea lejere permit aerului să intre prea mult și prea ușor și astfel ni se face frig rapid.
Util:
De la frig și ploaie ne poate scădea temperatura corpului. Iată cum recunoști o persoană cu hipotermie.
Dacă informațiile ți-au fost utile, distribuie-le și cu prietenii în orice formă dorești.