Pentru păsările zburătoare nemigratoare, iarna este o perioadă grea nu doar din cauza temperaturilor scăzute, ci și a cantităților mici de mâncare pe care și le pot procura singure. Dacă avem cuiburi în preajma casei, acum este vremea să le ajutăm să treacă toate cu bine peste zilele austere din lunile următoare.


Sursă foto: Hornbach
Care sunt principalele tipuri de hrană
Începând din toamnă și până în primăvară, păsările au nevoie de o alimentație cu multe calorii, care să le ajute să supraviețuiască pe timpul nopților foarte reci. La Hornbach se vând mai multe tipuri de hrană pentru toate păsările nemigratoare care pe timpul iernii rămân în locuri ce le sunt familiare: cele care se hrănesc preponderent cu semințe – cinteza, vrabia, pițigoiul, dar și cele care consumă în special alimente moi – măcăleandrul, mierla, graurul sau ciocănitoarea pestriță mare.
”Magazinele Hornbach au introdus toamna aceasta, în premieră, un sortiment dedicat hranei păsărilor zburătoare. Ne-am gândit să le venim astfel în întâmpinare celor care sunt preocupați de îngrijirea lor și care au înțeles de-a lungul timpului că, pentru supraviețuirea pe timp de iarnă, acestea au nevoie de un tip de hrană mult mai nutritiv decât, spre exemplu, pâinea sau simplele grăunțe”, – Mugurel Horia Rusu, Director General Hornbach România.
Sunt trei tipuri de hrană pentru toate aceste specii de păsări: furaje din semințe și paie, care oferă o concentrație ridicată de semințe și arahide și un nivel optim de energie, furaje grase, compuse din seu de vită îmbogățit cu boabe și semințe, care asigură rapid un nivel ridicat de energie și furaje grase și mixte, un amestec din fulgi de ovăz, semințe și grăsime, cu o valoare nutritivă sporită, prin concentrația mare de ulei.
Ghid de hrănire a păsărilor zburătoare
Potrivit specialiștilor Hornbach, iarna, când hrănim păsările, trebuie să avem în vedere modul și locul în care o facem. Hrănirea trebuie făcută în mod constant, din noiembrie până în februarie, în puncte special amenajate și în cantități moderate. Zburătoarele au nevoie să mănânce de două ori pe zi, odată la primele ore ale dimineții și cu o oră înainte de înserat, pentru a-și crea o rezervă de energie pentru perioada nopții.
În ceea ce privește locul de hrănire, acesta trebuie plasat într-un punct inaccesibil pisicilor, păstrat în stare uscată și curățat periodic pentru a proteja păsările împotriva infecțiilor.