Zilele trecute am participat la plantarea copacului 1.500.000 din campania ”O pădure pentru fiecare școală”, extensia românească a proiectului ”Plant for the Planet”, pe care AccorHotels l-a lansat în anul 2009, în parteneriat cu PUR Projet, ca semn al angajamentului pentru o dezvoltare sustenabilă. Un pui de molid primit în dar cu acel prilej îmi va aminti multă vreme de inițiativă.
Noul nostru prieten verde era plantat într-un ghiveci provizoriu, mic, de plastic. Așa că o mutare era absolut necesară! Am ales pentru el un ghiveci de ceramică, de culoare verde crud.
De ce a avut nevoie pentru a planta molidul:
- un ghiveci de ceramică;
- pământ universal de flori;
- o lingură și o furculiță pentru a săpa și a aranja pământul în ghiveci;
- mănuși de grădină;
- apă.
Odată puse mănușile și pregătite ustensilele, am trecut la treabă!
Cum am procedat:
Pasul 1: Am turnat în ghiveci cam 3-4 cm de pământ universal pentru flori (costă cam 5 lei o pungă de 10 l).
UTIL: Solul care are un procent mare de argilă în compoziție nu necesită udare intensivă.
Pasul 2: Am scos molidul din ghiveciul de plastic și l-am așezat peste stratul turnat la pasul anterior. Cu o lingură veche și o furculiță am zdrobit pământul pentru a-l omogeniza. Așa că nu vă cramponați dacă nu aveți ustensile de grădină! Un astfel de proiect se face cu lucruri pe care sigur le aveți prin gospodărie.
Pasul 3: Am turnat pământ pentru a umple ghiveciul aproape în totalitate, pentru a fixa cât mai bine puietului în recipient.
Pasul 4: La final, am pus apă cât să se omogenizeze cele două tipuri de pământ folosite (cel de flori și cel în care era deja pus puietul), dar mai ales pentru a hrăni molidul și a-l ajuta să se acomodeze în noul mediu.
În circa 5 minute, molidul era deja în casa lui cea nouă. Provizorie și aceasta, pentru că imediat ce se va face mai mare, îl vom duce la curte, pentru a crește mare și sănătos într-o zonă deluroasă.
Să vă spun și câteva lucruri cu caracter general despre molizi:
- Molidul sau Picea pungens este unul dintre cei mai rezistenți arbori din lume, putând trăi chiar și în condiții nu tocmai prietenoase.
- Își păstrează culoarea tot timpul anului. Acele lui sunt gri-albăstrui sau argintii.
- Înălțimea maximă a unui molid este de 10 metri.
- Ajunge la maturitate cam în 20 de ani și chiar mai mult de atât.
- Nu necesită îngrijire intensivă și este destul de rezistent la boli și paraziți.
Dacă v-a plăcut articolul despre cum se plantează un molid în ghiveci, distribuiți-l și cu prietenii!