E cunoscută deja pasiunea mea pentru lucruri practice. Cos, lipesc, zugrăvesc… și nu zic niciodată nu când se ivește ocazia să aflu cum se face un produs. Am văzut cum se fabrică faianța, parfumul sau încălțămintea, iar recent am avut prilejul să descopăr și procesul de realizare a polistirenului expandat, cunoscut și ca și EPS sau airpop.

Știai că producerea polistirenului nu implică procedee toxice, el fiind realizat în proporție de 98% din aer?
La invitația Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMESP) am vizitat o fabrică de lângă Ploiești pentru a vedea întregul proces de producție. Iată ce am aflat:
#1 Polistirenul se realizează din granule mici, cu dimensiuni între 0,4 și 1,25 mm, care, introduse într-un expandor, au capacitatea de a-și mări volumul de 50 de ori sub acțiunea aburului. Așa apar perlele expandate.
#2 Perlele se amestecă într-un agitator, după care merg într-un tanc de uscare. Apoi se depozitează în silozuri.
Pe scurt: Polistirenul se expandează, se usucă, se însilozează.
#3 Perlele expandate au nevoie de o perioadă de maturare cuprinsă între 2 și 48 de ore, după care materialul reintră pe banda de producție pentru a fi transformat în blocuri. Ele se realizează tot cu ajutorul aburului, fără a se folosi vreun aditiv. Durează maxim 5 minute să faci un bloc.
Interesant: Un bloc înalt de 5 m poate avea între 70 și 200 kg.
#4 Blocurile trebuie lăsate la detensionat, apoi ele ajung la mașina de tăiat, unde cu ajutorul unui fir încins se pot tăia plăci începând de la 10 mm grosime. Limita superioară o stabilește fiecare client în parte.
#5 Odată tăiat, polistirenul este ambalat și etichetat.
Important: Polistirenul expandat este reciclabil în totalitate.
Polistirenul este preferat în domeniul construcțiilor datorită proprietăților sale de termoizolare, dar și pentru că are o greutate foarte mică în comparație cu volumul său. Din perspectivă economică, cea mai bună grosime pentru izolație este cuprinsă între 14 și 32 cm. Din punct de vedere ecologic însă ar fi recomandată chiar o grosime mai mare de atât.
Polistirenul expandat nu este doar un material non-toxic și 100% reciclabil. El este și foarte sigur. La teste realizate conform standardelor în vigoare s-a demonstrat că el nu se aprinde nici dacă incendiul durează mai mult de o oră.
Câteva cifre și date
- În 2016, consumul global de polistiren expandat (EPS) s-a situat la 6,7 mil. tone, în creștere față de nivelul anului precedent.
- Ca membră a UE, țara noastră trebuie să respecte țintele de eficiență energetică impuse, la fel și pe cele privind emisiile de CO
- În România, vânzările anuale de EPS ajung la 140-150 mil. euro, circa 90% din producția totală utilizandu-se în domeniul construcțiilor datorită versatilității sale tehnice, performanței și rentabilității.
- În România, ca și în Uniunea Europeană, cea mai folosită soluție de termiozolație este sistemul cu polistiren expandat, un material ce se produce la nivel european de peste 70 de ani și la nivel local de aproape 20. În prezent, în țara noastră există mai bine de 40 de fabrici de profil.
Important:
La o clădire reabilitată termic, costul facturii de încălzire poate scădea cu până la 50%, izolația cu polistiren expandat fiind printre puținele forme de termoizolare care pe întreaga perioadă de exploatare economisește cantități mari de energie.
Proprietățile polistirenului expandat:
De la Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMESP) am mai aflat și care sunt proprietățile acestui material (EPS sau Airpop), nu doar modul în care se produce. Iar în baza lor am înțeles mai bine cum se comportă într-un proiect de construcții și de ce este preferat.
Greutatea redusă:
Deoarece este realizat din aer în proporție de 98%, este un produs foarte ușor. Aceasta caracteristică îl face ideal în a fi folosit în ambalare, neadăugând o greutate semnificativă produsului.
Durabilitatea:
Structura celulară îl face stabil dimensional și, prin urmare, nu se deteriorează odată cu trecerea timpului. Totodată, polistirenul este inodor și netoxic.
Rezistență la umezeală:
Polistirenul expandat este un material cu celule închise, ce nu absoarbe ușor apa. Astfel, nu există pierderi de rezistență în condiții umede, fiind îndeplinite cele mai înalte cerințe de igienă. Abilitatea de a rezista umezelii a fost valorificată și în flotoarele de pescuit și în geamandurile de marină. Chiar și atunci când este supus unei saturații prelungite în apă, polistirenul expandat își menține forma, dimensiunea, structura și aspectul fizic, însă i se mai reducere performanța termică.
Eficiența termică:
Datorită eficienței termice superioare, polistirenul este ideal pentru ambalarea oricărui produs sensibil la schimbarea temperaturii, protejând de schimbări bruște de temperatură ce pot apărea în timpul transportului prin diferite zone climatice (exp: produse proaspete și fructe de mare, produse farmaceutice și medicale).
Polistirenul expandat este și cel mai bun material termoizolant pentru clădiri, reușind să ofere o eficiență termică excelentă.
Versatilitatea:
Polistirenul poate fi fabricat în aproape orice formă și dimensiune, într-o gamă largă de densități, asigurând diferite proprietăți fizice potrivite pentru aplicații în care materialului utilizat îi este optimizată performanța. Polistirenul expandat este compatibil cu o mare varietate de materiale.
Ușor de folosit:
Pentru construcții și aplicațiile de construcții, polistirenul expandat este considerat unul dintre cele mai ușoare materiale ce se instalează pe șantier. În mod normal, acesta este furnizat sub formă de foi, însă poate fi turnat în forme sau în blocuri.
Interesant:
Pentru fabricarea unui m3 de fațadă este nevoie de 15-18 kg de polistiren. Pentru alte tipuri de izolație este necesară o cantitate de material și de zece ori mai mare. Spre exemplu, densitatea brută a plintei din fibră de lemn este de aprox. 180 kg/m3.
Dacă articolul ți-a fost util, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești.