Odată cu scăderea temperaturilor și pornirea instalațiilor de încălzire, trebuie să avem în vedere aerisirea fiecărui calorifer din casă. De ce? Pentru că atâta vreme cât au stat închise, este foarte posibil să fi rămas aer pe circuit, fapt ce împiedică acum încălzirea la capacitate optimă a elemenților.
Câteva lucruri importante despre un calorifer:
- Un calorifer este prevăzut cu două tipuri de robinete, unul de tur și altul de retur.
- De obicei, robinetul de tur este montat în partea de sus a caloriferului, iar cel de retur în partea de jos.
- Pe robinetul de tur intră apa și poate fi prevăzut și cu termostat, iar pe cel de retur iese.
- Termostatul unui calorifer are rolul de a păstra o temperatură constantă într-o încăpere, în funcție de setări, pornind când aceasta scade și oprindu-se când a ajuns la nivelul dorit.
- Între tur și retur există o mică diferență de presiune.
Să revenim la aerisirea caloriferelor.
Cum procedăm:
Pasul 1: Oprim robinetele, atât pe cel de tur, cât și pe cel de retur.
Pasul 2: Deschidem supapa de aerisire, aflată în partea opusă robinetului de tur (adică sus).
Atenție! Nu deschideți supapa fără a avea într-o mână un vas în care să curgă apa cu presiune care va ieși din calorifer.
Pasul 3: Deschidem treptat robinetul de retur până când constatăm că nu mai iese deloc aer din calorifer, ci doar apă.
Pasul 4: Strângem la loc supapa de aerisire și desfacem robinetele de tur și retur.
Dacă aveți centrală termică în casă, este recomandat să începeți aerisirea cu radiatorul care se află cel mai aproape.
Prețul unui calorifer pornește cam de la 100 de lei și poate urca până la câteva sute, în funcție de cât de mare este, de materialul din care este realizat (oțel, fontă, aluminiu), de presiune, de temperatura maximă pe care o suportă, de design. Pe Arabesque.ro sunt o mulțime de modele din care puteți alege.
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.