Vacanță, Moș Nicolae, Moș Crăciun, vacanță, Revelion. Pe scurt așa arată luna decembrie pentru mulți dintre români. Maratonul ăsta de evenimente și zile libere ne pune la cheltuieli serioase an de an. Și când spun serioase, nu mă refer strict la sumele consumate, ci la faptul că în această perioadă facem mai multe achiziții ca de obicei.


Sursă foto: Pinterest
Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt adepta consumului nechibzuit. Ba din contră! La fel, nu o să pretind că nu îmi place să cumpăr un lucru de calitate sau că din când în când nu aloc sume mai mari de bani pentru tot felul de gadget-uri care îmi fac viața de zi cu zi mai ușoară. Desigur că se întâmplă și asta. Dar în decembrie, pe lângă nevoile și capriciile pe care ni le satisfacem mai intervine și o componentă fantastic de frumoasă și de altruistă: facem cadouri, multe cadouri!
Uite, spre exemplu, în familia mea, în afară de mine, soțul meu și băiețelul nostru, mai avem două perechi de bunici, o soră, o nepoată, nași, fini și prieteni vechi și buni, mulți dintre ei cu unul, doi copii. Oh și pisica! Oricât de chibzuiți am fi, când faci lista cu cadouri de oferit, tot îți dă o sumă mai mare decât în oricare altă lună.
Ce pățesc eu de cele mai multe ori când plec să cumpăr cadouri? Rămân fără bani. Cash cel mai adesea, dar se întâmplă să golesc și cardul de debit (de economii). Și nu e vorba că te ia valul, că te mai ia și ăla, dar decembrie chiar e un moment bun când poți să le mulțumești printr-un dar celor din jur pentru tot ce au făcut pentru tine pe tot parcursul anului.
O manieră inteligentă de a face cadouri
Dacă noi, adulții, putem să ne oferim și cadouri simbolice, cei mici așteaptă săptămâni întregi cu sufletul la gură să vadă ce le-a adus Moșul. Unii scriu scrisori, alții îi lasă biscuiți sub brad sau la geam. Nu poți să nu încerci să le faci o surpriză pe care să nu o uite niciodată. Îmi amintesc și acum multe din darurile primite de la părinții mei și înțeleg astăzi mai bine eforturile pe care le-au făcut pentru a mi le oferi chiar de sărbători. Eu însă nu vreau să resimt presiunea asta când mă gândesc ce cadouri îi fac fiului meu ori nepoatei mele.
Societatea modernă ne oferă nenumărate variante, tentațiile sunt multe, deci banii dacă vrem să-i cheltuim, îi cheltuim ușor. Dar cum facem ca aceste cheltuieli să fie inteligente și să nu se transforme în poveri?
Am tot stat și m-am gândit și am realizat că pe lângă economiile pe care le facem anticipând astfel de momente, putem apela și la soluții financiare rapide, așa cum sunt cardurile de cumpărături. Nu le priviți ca pe un îndemn la consum, ci ca pe o formă de eșalonare într-o manieră calculată a cheltuielilor. Gândiți-vă la faptul că un astfel de instrument ne dă o perioadă de grație la plată de câteva zeci de zile, timp în care ne mai intră un salariu sau poate chiar două. Brusc nu mai ai de plătit o sumă consistentă de bani dintr-un foc, care poate destabiliza pentru moment bugetul familiei, ci ai timp până prin februarie să eșalonezi resursele.
Poate vi se pare ciudat să cumpărați jucăriile celor mici cu un card de credit, dar haideți să nu ne mai raportăm la cardurile de cumpărături ca la credite de nevoi personale cu tot felul de dobânzi și comisioane asociate. Ele sunt din altă categorie. Atâta vreme cât respecți termenii de acordare, sunt soluții financiare la nevoi imediate. Aveți însă grijă la condițiile impuse de bancă după terminarea perioadei de grație, pentru că banii utilizați și nerestituiți la timp încep să acumuleze dobânzi. Nimic nefiresc, de altfel!
Pe când căutam idei pentru amenajarea camerei bebelușului am descoperit cardul de credit allinclusive BRD Finance Mastercard, care are o serie de avantaje – rate cu 0% dobândă la partenerii BRD Finance (vezi aici lista) sau 0% dobândă la orice alt magazin în perioada de grație care e de până la 47 de zile – ce ridică o parte din presiunea de pe bugetul de cumpărături din luna decembrie. Un alt plus al cardului allinclusive BRD Finance MasterCard este că el se poate solicita și online. Puteți face asta chiar acum, chiar AICI. Planificarea financiară este obligatorie pentru un buget echilibrat.
De sărbătorile astea de iarnă mi-a propus să mă bucur de moment și să nu mai trăiesc așteptând următorul salariu ori următorul proiect ca pe o uriașă gură de oxigen. Am decis că e mai bine să gândesc un plan financiar de cumpărături care să îmi permită să pot face cadouri celor mici, dar și celor mari! Amintirile sunt neprețuite!
Utilizarea unui card de credit nu înseamnă că nu îți permiți sau că ești nesăbuit. Haideți să scăpăm de mentalitatea asta! El este pur și simplu un instrument inteligent de utilizare a unor resurse financiare în perioade în care cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. Iar cu o estimare corectă a încasărilor viitoare putem plăti în timp sumele imprumutate.
Sărbători fericite și cheltuieli inteligente! 😉
#viseallinclusive