Faptul că piatra este un produs extrem de rezistent în orice tip de amenajare este de natura evidenței. Fie că este montată la interior sau la exterior, fie că este într-un spațiu rezidențial sau într-unul cu trafic intens, ea va ține mult mai bine decât foarte multe alte materiale. Totuși nu trebuie să ne bazăm exclusiv pe calitățile sale naturale. O mână de ajutor nu strică niciodată.


Sursă foto: PiatraOnline.ro
În categoria soluții de ajutor se înscriu și detergenții și impermeabilizanții pentru piatră naturală. Dacă la detergenți lucrurile sunt ceva mai clare, ei fiind folosiți pentru a curăța și a da strălucire suprafeței pe care au fost aplicați (poate fi piatră naturală, parchet, gresie sau lemn), cu impermeabilizanții e un pic mai complexă treaba. De ce? Pentru că au întrebuințări multiple.
Ce sunt impermeabilizanții și la ce sunt buni ei?
Înainte de toate trebuie să reținem că un impermeabilizant bun nu modifică aspectul suprafeței tratate și o lasă să ”respire”. Noile tehnologii de astfel de produse sunt ecologice, pe bază de apă și ajută împotriva pătării, respingând toate categoriile de lichide, până la ulei și grăsime.
Alte tipuri de impermeabilizanți sunt folosiți pentru întreținerea lavoarelor, a șemineurilor ori a plăcilor din marmură, granit, travertin sau ardezie. După aplicare, se formează un micro-film foarte rezistent la uzură și pete, care are aspect de proaspăt spălat.
Impermeabilizanții pot fi sub formă lichidă, de ceară sau de spray și sunt destinați în special protejării și înfrumusețării pietrei naturale montată atât la interior, cât și la exterior.
Să luăm, spre exemplu, un spray. El poate fi utilizat împotriva apei, a murdăriei, a grăsimii, a mucegaiului și a depunerilor de calcar. Merge atât pe pereți și pardoseală, cât și pe rosturi. Cu un tub de 600 ml se pot acoperi cam 600 metri liniari, în funcție de mărimea rostului de mortar și de numărul de straturi. În funcție de porozitatea suprafeței, ajunge pentru 5 până la 25 mp.
Mod de utilizare a spray-ului impermeabilizator
Înainte de aplicare, zonele ce urmează a fi tratate trebuie curățate. Apoi agitați bine tubul și faceți un test pe o zonă restrânsă (preferabil undeva unde nu fuge privirea prima dată). Pulverizarea se face de la 15-20 cm de suprafață și printr-o mișcare amplă. Timpul necesar pentru uscare este de circa 5 minute. Totuși, este bine să nu călcați piatra proaspăt tratată preț de 2-3 ore. În cazul băilor și a spațiilor cu umezeală mare e bine să așteptați aproximativ o zi.
Spray-ul nu se aplică mai devreme de 30 de minute de la chituire.
Pentru rezultate optime, impermeabilizatorul trebuie aplicat în 2-3 straturi. Atenție însă! El nu trebuie aplicat pe suprafețe acrilice sau colorate, cum sunt dulapurile ori plinta din lemn.
IMPORTANT PENTRU SĂNĂTATE:
Când folosiți spray-ul aveți grijă ca spațiul să fie bine ventilat. Chiar dacă unele produse de acest gen sunt ecologice, este recomandat să purtați în permanență mască de protecție.
Cum se întrețin suprafețele tratate cu impermeabilizanți
Odată aplicat și uscat produsul, nu folosiți agenți abrazivi de curățare. Detergentul special pentru tipul suprafeței este suficient. Dacă vorbim de pete vechi și rezistente, este posibil să fie nevoie și de alte echipamente de curățare, precum aspiratoare sau aparate de spălat cu presiune.
În cazul în care aveți nevoie de un astfel de produs, îl puteți comanda online și de AICI. Gama este foarte variată și puteți găsi în acest magazin de timp one-stop tot ce vă trebuie pentru realizarea unui proiect complex.