CUM PREVENIM SI INLATURAM UMIDITATEA SI INFILTRATIILE

by admin
0 comment
Aproape fiecare dintre noi se confruntă cel puțin o dată cu problema umidității în locuință. Cauzele sunt multiple, la fel și soluțiile. Interesați fiind de acest aspect, am căutat răspuns și l-am găsit la unul din retailerii de pe segmentul de do it yourself (DIY). Potrivit acestuia, principalele surse de umiditate sunt infiltrațiile cu apă de ploaie, infiltrațiile capilare și condensul. Le vom lua pe fiecare în parte și vom detalia.

#1 Infiltrațiile apei de ploaie 

Fațadele expuse la ploi puternice pot fi afectate dacă nu sunt protejate de un strat etanș. Apa se poate infiltra printr-un horn, printr-o țiglă spartă, printr-o fisură sau poate proveni de la un burlan degradat ori de la racorduri de canalizare uzate. Atenție mare la întreaga ”învelitoare” a casei, să nu fie deteriorată.

#2 Infiltrațiile capilare 

Umiditatea provenită din sol poate urca în zidărie prin capilare, asemenea apei într-un burete, putând afecta în primul rând fundația. Infiltrațiile capilare poate fi provocate de pânza freatică, de solul argilos, de scurgerile de canalizare sau de acumularea apelor de ploaie la baza fundației. Pentru a evita astfel de incidente neplăcute, este imperios necesar să fiți extrem de atenți încă dinainte de a vă apuca să construiți casa (la pânza freatică și la tipul de sol). Dacă vorbim de o casă deja construită, stadiul în care se găsesc scurgerile și canalizările este foarte important.

#3 Condensul

Provocat de contactul dintre o suprafață rece și aerul supraîncărcat cu abur, condensul poate eroda ușor, dar sigur tencuiala casei. Pentru a reduce probabilitatea formării acestuia, încercați să încălziți cât mai bine spațiile care au grad mare de umezeală. De cele mai multe ori condensul este provocat de izolația proastă a pereților. Pe cât de multă nevoie de căldură au zidurile pentru a se usca, pe atât au nevoie și de aer. Așa că nu uitați să ventilați constant.

condens

Sursă foto: Google Images

Cum prevenim umiditatea excesivă din locuințe?

#1 Pentru prevenirea infiltrațiilor, stagnării sau scurgerii apei putem să:

  • construim pante pentru direcționarea apei;
  • montăm socluri;
  • poziționăm chiuvetele și căzile la o distanță corectă de perete.

#2 Etanșarea. Cum se face și ce implică?

  • Țevile de canalizare se pot etanșa cu manșon de spumă;
  • Instalarea corectă a racordurilor și masticurilor de etanșare la aparatele sanitare sau menajere nu trebuie să prezinte nicio discontinuitate;
  • Protejarea îmbinărilor dintre cadă și pardoseală se face folosind mastic siliconic fungicid;
  • Refacerea îmbinărilor degradate dintre plăcile de pardoseală trebuie făcută rapid.
condens

Sursă foto: Google Images

#3 Limitarea condensului prin ventilație, izolare și încălzire corespunzătoare implică:

  • montarea de grile de aerisire;
  • instalarea de sisteme mecanice de ventilație;
  • completarea cu guri de aerisire și suflante hidroreglabile;
  • izolare termică cât mai bună;
  • încălzirea corectă a spațiilor.

(Sursa: Bricostore)


Mai multe sfaturi pentru casă și grădină găsiți AICI. Dacă vreți să citiți și despre alte campanii și promoții disponibile în magazinele de do it yourself din țara noastră, accesați secțiunea DIY – Who is who în România.

Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies