Suntem în plin sezon de pregătiri pentru noul an școlar și cumpărăturile sunt în toi. Manuale, rechizite, haine, încălțări, toate trebuie să fie achiziționate și pregătite până la început de septembrie. În calitate de specialist în soluții de organizare îți fac câteva recomandări care sper să îți mai ușureze procesul. Ele au la bază concepte de gestionare a timpului, banilor și bunurilor.
În funcție de vârsta copilului tău, fă o listă cu lucrurile de care are nevoie. S-ar putea să mai omiți aspecte, dar îți va fi mai ușor să le rezolvi din mers odată ce lucrurile mari sunt bifate.
Evaluează ceea ce mai are din precedentul an școlar. Fie că este vorba de îmbrăcăminte sau rechizite, e bine să știi pe ce nu trebuie să mai cheltui bani imediat. Spre exemplu, dacă echipamentul sportiv e aproape fix pe dimensiunile actuale ale copilului, gândește-te câte luni îl mai poate utiliza și cumpără-l pe următorul adaptat sezonului în care îl va purta (nu trening căptușit care să îi vină în vară). În felul acesta împarți cheltuielile pe o perioadă mai lungă de timp, deci suporți mai ușor începutul de an școlar.
Important:
Cere părerea copilului tău cu privire la ceea ce va utiliza și va îmbrăca la școală. Dacă îi vor plăcea, le va folosi cu bucurie și va avea mai mare grijă de ele. În plus, vei reduce considerabil discuțiile în contradictoriu de pe tot parcursul anului școlar.
E important să îți fie clar ce rechizite și manuale primește copilul de la școală. În funcție de tipul unității de învățământ, de stat sau privată, copiii primesc conform legii și/sau taxei de școlarizare anumite resurse gratuite.
Alege un interval clar în care faci cumpărăturile. Dacă îți asumi că vei finaliza totul într-o perioadă definită de timp, ai șanse mai mari ca asta chiar să se întâmple. Când acționezi fără nici un plan, pierzi mai mult timp și faci și cheltuieli extra. Drumurile prin oraș costă, fie că folosești transportul în comun sau mașina personală. Aspectul acesta are o mare legătură cu ceea ce înseamnă un trai sustenabil.
Gândește-te dacă există un loc din care să poți cumpăra mare parte din cele necesare. Fie că este un mall, o galerie comercială, un hypermarket sau un retailer dedicat, simplul fapt că implică un singur drum, deci o singură zi de căutări, ridică mult din presiunea pregătirilor.
Gândește-te și cum te organizezi tu ca părinte în noul an școlar. Poate ai nevoie de un panou de activități pe care să notezi programul săptămânal sau de o agendă și post-it-uri pentru notițe. Orice te ajută să ții pasul cu orarul copiilor, e bine-venit de la început de an școlar.
Reorganizează zonele de studiu și joacă în funcție de noua etapă în care intră copilul tău. Până începe școala te poți gândi dacă biroul trebuie să aibă noi funcționalități, dacă sunt obiecte ce trebuie să apară ori să dispară din decor. Am scris un articol despre organizarea biroului cu aspecte ce poate fi utile și pentru copii, dar mai ales pentru adulții care își doresc un spațiu de lucru mai eficient.
Alex se pregătește și el să înceapă grădinița și de aceea am scris un articol despre bagajul necesar unui copil de grupă mică la o grădiniță Montessori. Poate te ajută!
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.