Pentru că se anunță în continuare vreme capricioasă, am căutat câteva sfaturi care să ne ajute să ne păstrăm temperatura corporală la un nivel optim chiar și atunci când stăm în frig. Dacă plouă sau ninge cu atât mai mult trebuie să avem grijă ce purtăm și ce încălțăm.


Sursă foto: nbc4.com
livescience.com oferă 7 sfaturi științifice bazate pe modul în care se face transferul de căldură. O face prin vocea lui Loren Greenway, CEO al Wilderness Medical Center din Salt Lake City, Utah, care afirmă că pentru a-ți păstra temperatura corporală trebuie să înțelegi doi factori cheie: conducția și convecția. Conducția reprezintă transferul de căldură dintre două suprafețe solide aflate în contact direct (ex: când stai pe pavaj înghețat), iar convecția este transferul de căldură între o masă, precum este corpul uman și un fluid sau un gaz în mișcare (așa cum este vântul rece). Înțelegerea acestor două mecanisme de răcire, precum și modul în care este construit corpul nostru din punct de vedere al reglării termice ne ajută să ne apărăm de frig.
Iată pe scurt cele 7 sfaturi:
#1 Îmbracă-te în straturi. Corpul pierde căldură de fiecare dată când intră în contact cu ceva rece (ex: când stai pe jos sau când bate vântul). Primul strat e format din bluză și pantaloni de piele (nu din piele!) și șosete groase. Un alt strat trebuie să fie din haine rezistente la vânt și ploaie.
#2 Scapă de tremurat
Tremuratul este primul semn că frigul a ajuns la tine și trebuie să faci ceva pentru a te încălzi. Tremuratul este de fapt o formă de apărare a corpului prin care acesta încearcă să împiedice scăderea bruscă a temperaturii corporale, pentru că acele contracții musculare nu fac altceva decât să consume calorii și să genereze căldură.
Persoanele cu hipotermie ușoară ar putea tremura, cele cu hipotermie moderată nu. Și asta pentru că trupul încetează să mai aibă spasme când contracțiile nu mai pot produce căldura necesară asigurării confortului termic.
Am scris AICI despre hipotermie, ce înseamnă, cum se depistează și cum se tratează.
#3 Fă provizii
Să fii bine hrănit – adică să consumi mai multe calorii decât arzi – te ajută de fapt să faci față mai bine frigului. Este important și să păstrezi nivelul de zahăr din sânge la un nivel mai ridicat pentru a da corpului energia necesară pentru a se încălzi când e frig. Hidratarea este de asemenea o bună armă împotriva temperaturilor scăzute.
#4 Aclimatizează-te
”Oamenii care petrec mult timp în aer liber la temperaturi scăzute ajung să reacționeze mai greu la frig.”, mai spune Loren Greenway. ”Dar dacă ești prea slab ai putea fi în dezavantaj pentru că grăsimea este în fapt cea care ține de cald.”
#5 Fii pregătit tot timpul
Urmărește prognoza și ține seama de ea. Deci fă provizii de apă și mâncare în mașină, de pături și haine uscate. Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration, 25% din victimele frigului sunt provocate de faptul că mulți sunt prinși nepregătiți.
#6 Cunoaște riscurile
Medicamentele pentru tratarea presiunii arteriale sau problemele de tiroidă te pot face mai sensibil la rece. Vârsta este un alt factor ce afectează mecanismele corpul uman în lupta cu frigul. Copiii mai mici de doi ani nu au dezvoltat abilitatea de a tremura pentru a-și crește temperatura corporală, iar oamenii de peste 60 de ani sunt mai puțin capabili să genereze căldură prin tremurat.
#7 Renunță la alcool
În vreme ce o băutură caldă chiar te va ajuta să îți crești temperatura corpului, o băutură alcoolică nu face altceva decât să contribuie la scăderea temperaturii, afirmă Greenway.
Poate te-ar mai interesa să citești și: Cum te îmbraci în zile ploioase pentru a te uda cât mai puțin
Dacă acest articol despre cum îți conservi temperatura corporală când e frig v-a fost util distribuiți-l și cu prietenii în orice formă doriți.