Cum inveti usor o limba straina

by admin
0 comment

Se spune că cel mai ușor înveți o limbă străină în copilărie, când mintea ți-e crudă și apetitul de cunoaștere e mare. Dar ce faci dacă nu ai avut șansa să studiezi încă de mic o limbă pentru care ai dezvoltat o fascinație în viața de adult? Sau poate nici măcar nu ai ajuns în faza de fascinație, ci ești doar o persoană care vrea să iasă din monotonia zilnică și caută ceva diferit. Spre exemplu să învețe japoneza!

Deja sună complicat! Și nu zice nimeni că nu este, dar încercând câteva tehnici s-ar putea ca procesul de asimilare a informație să fie mai ușor, indiferent de vârstă.


Interesant:

Efectele pozitive ale învăţării unei noi limbi nu apar doar la copii. Cele mai recente cercetări arată că studiul unei limbi străine aduce îmbunătăţiri în gândire şi poate schimba modul în care este percepută lumea, indiferent de vârsta la care este învăţată.


#1 Studiați cultura țării din care provine limba sau originile acesteia.

Atunci când te îndrăgostești de o cultură e foarte probabil să vrei să înveți și limba. Măcar la nivel conversațional. De altfel nici nu trebuie să porniți de la ideea că veți stăpâni la perfecție limba respectivă și că veți știi toate cuvintele. Nu le știm noi în limba noastră maternă, deci e inechitabil să gândim așa.

#2 Începeți prin a învăța cuvintele de bază.

Politica pașilor mărunți se aplică foarte bine atunci când vrei să înveți ceva. Fragmentează și studiază pe bucăți. Începe cu saluturile, cu ”mulțumesc”, ”te rog”, cu direcțiile și lucruri de bază ce te ajută la cumpărături sau în societate. Odată ce toate aceste lucruri s-au fixat în memorie, va fi mai ușor să treci la construcția de fraze.

#3 Învățați cuvintele care seamănă cu cele din limba maternă sau cu cele dintr-o limbă pe care o cunoașteți deja.

În mod surprinzător, sunt multe cuvinte care s-ar putea să vă sune cunoscut, chiar și la o limbă precum japoneza. Poate nu știați, dar multe din cuvintele lor au originea din limba engleză.

#4 Nu porniți de la premisa că dacă nu vizitați prea des țara de origine, e aproape imposibil să înveți limba

Faptul că mergi sau nu într-o țară nu înseamnă în mod automat că și înveți limba. Sigur, ajută mult să auzi cum se pronunță cuvintele, să încerci să legi conversații. Dar aprofundarea unei limbi străine se face prin interacțiune constantă cu aceasta, nu doar în vacanțe. Așa că e bine să mergem constant la cursuri, să citim cât mai mult și să o ascultăm cât mai des la televizor sau pe internet.

#5 Încercați să petreceți cât mai mult timp cu persoane care știu sau învață limba odată cu dumneavoastră.

E important să ai în preajmă oameni care deja știu limba și care te pot ajuta să o stăpânești și mai bine. La fel de util este să treci prin procesul de învățare alături de alte persoane. Este dovedită eficiența studiului în grup.

#6 Învață să vorbești și apoi concentrează-te pe scris, mai ales atunci când caracterele sunt total diferite de cele din limba maternă.

În cazul limbii japoneze e clar că partea cu scrisul este extrem de complicată. Chiar mai complicată decât vorbitul, unde poate mai găsești să faci ceva conexiuni. Așa că, înainte de toate, concentrează-te pe vocabular. Dacă începi cu ce e mai greu de asociat cu ceva ce deja știi, s-ar putea să îți pierzi elanul.

Știați că…

Din 2011, peste 1.500 persoane au urmat cursurile Sakura, prima şcoală de japoneză din România. Cei care optează pentru cursurile de japoneză sunt preponderent elevi şi studenţi pasionaţi de limba sau cultură (manga), cu vârste cuprinse între 7-25 de ani. De-a lungul timpului, şcoala a avut cursanţi începând cu vârsta de 5 ani şi până la peste 60 de ani.

Despre Școala Sakura

Sursă foto: Școala Japoneză Sakura

Sursă foto: Școala Japoneză Sakura

Şcoala oferă cinci tipuri de cursuri, cele mai căutate fiind cursurile de grup, cursurile individuale şi cursurile adresate copiilor (care le includ pe cele de limbă, cursurile de vară şi pe cele de manga). Modulele de studiu sunt realizate folosind metode de predare japoneze, care presupun un grad ridicat de interactivitate (jocuri de vocabular, conversaţie, cultură şi civilizaţie) şi sunt coordonate de un profesor nativ japonez.

Un program interdiscipilnar de limbă şi civilizaţie dedicat copiilor este organizat în fiecare vară în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti. Şcoala de vară Sakura include, pe lângă modulul de limba japoneză şi atelierele de conversaţie şi ateliere culturale japoneze (manga, origami, kirigami), ateliere de nutriţie sau de dezvoltare personală.

Inspirate de pasiunea elevilor şcolii pentru limba şi civilizaţia japoneză, Sakura organizează şi programe turistice care explorează Japonia şi viaţa de zi cu zi a locuitorilor. Excursiile sunt organizate în grupuri mici, de maxim 8 persoane, ghidate de cunoscători ai culturii şi limbii japoneze şi sunt personalizate în funcţie de hobby-urile şi pasiunile participanţilor legate de Japonia. Anual sunt organizate trei programe turistice (aprilie, august şi decembrie). În luna august este organizată Tabăra de vară Sakura, o opţiune originală în care studiul limbii japoneze este îmbinat cu vizitarea celor mai importante obiective turistice.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies