Cum inveti un copil sa fie organizat inca de mic

by admin
0 comment

Camerele copiilor se organizează la fel ca orice alt spațiu din locuință, atribuind locuri precise pentru jucăriile și lucrurile celor mici. Ei trebuie să învețe cât mai devreme că fiecare obiect are propria ”casă” și că atunci când nu îl mai folosim, el trebuie depozitat.  

Organizarea este un proces complex, dar care prin exercițiu se poate învăța. Nefiind o abilitate cu care ne naștem, putem spune că organizarea este o aptitudine de viață ce poate fi deprinsă de absolut oricine, în orice moment al vieții. Prin urmare chiar și de copii mai mici de doi ani.

  • Puterea exemplului. Dacă tu, ca părinte, ești organizat, copilul va deprinde în mod firesc diferite tehnici de ordonare și depozitare a lucrurilor pe care le deține. Lasă-l să observe ce faci cu fiecare obiect din casă și mai ales ce faci cu ale sale. Inevitabil va reține cel puțin o parte din aceste asocieri.
  • Repetiția este mama învățăturii. Când strângi jucăriile, ține-ți copilul în preajmă și fă-l să perceapă întregul proces ca pe unul distractiv. A fost amuzant să scoatem cuburile și să construim cu ele. Acum hai să vedem care e primul care le pune la loc. Și așa în fiecare zi până când va deveni firesc pentru el sau ea să fac asta și singur(ă). Nu uita să îl/o feliciți de fiecare dată!
  • Stimulare prin culoare. Deoarece culorile sunt printre primele repere la care răspund cei mici, le va fi ușor să asocieze acțiuni sau locuri cu ele. Spre exemplu, cutia verde este pentru mașinuțe, iar cea mov pentru jucării din plus.
  • Mărimile. Un alt reper pe care și-l iau ușor copiii sunt dimensiunile. Astfel, îi putem învăța că în cutia mică ținem cuburile, în cea mijlocie cărțile cu povești, iar în cea mare ursuleții. Sau altfel spus, triază pe categorii.
  • Repere vizuale. În perioada în care copilul nu știe să citească, îl putem ajuta să se orienteze printre jucării și lucruri cu poze și desene. În sertarul pe care are lipită o fotografie cu pantaloni, va ști exact ce găsește dacă îl deschide. Sau pe cutia pe care are mașini. Reperele vizuale sunt și pe placul copiilor mai mari. Un organizator cu rafturi pe care este desenat sau scris conținutul va ajuta copilul să își aleagă singur hainele. De multe ori, cei mici refuză să se îmbrace pentru că asociază procesul cu ceva mult prea complicat. Alteori doar le place să se răsfețe și să se joace. 🙂
  • Creează rutine. După cum spuneam, prin joc omul mic deprinde mai ușor anumite tehnici de organizare. Totuși, pe măsură ce crește, unele activități nu i se mai par la fel de distractive pentru că se obișnuiește cu ele. Deci devin rutină. O variantă ar fi ca, în programul zilnic, copil să știe că după masă farfuria trebuie dusă în chiuvetă, iar înainte de culcare jucăriile trebuie strânse în cutii (asocierea obiectului cu locul-casă). Sau orice alte acțiuni pe care doriți să le facă periodic. Așa cum părinții se îngrijesc ca el să aibă mâncare și haine curate, copil trebuie să înțeleagă că la rândul său are o serie de responsabilități față de familia sa (exp.: păstrarea casei în ordine este o responsabilitate comună, păstrarea hainelor și a jucăriilor ordonate este o responsabilitate individuală).
  • Scalarea. Un copil va învăța mai ușor locul diferitelor obiecte cu care interacționează dacă acestea sunt la nivelul lui. Prin urmare, lucrurile cele mai utilizate vor sta mereu în spații ce îi sunt accesibile, la care poate ajunge cu mână și pe care le poate închide și deschide singur. Obiectele pe care le folosește mai rar sau la care nu vrem noi să aibă acces, le punem pe rafturi, în dulapuri sau în cutii închise.

În concluzie, dacă vrei să îți înveți copilul să fie organizat încă de mic, îți recomand să începi devreme și să păstrezi totul cât mai simplu și mai distractiv. E mai ușor așa decât să fii nevoit(ă) să îl dezveți de obiceiuri greșite prinse din zbor de altundeva decât din familie.


Poate te-ar mai interesa să citești și:

Cele 5 principii ale organizării

Organizarea băii când ai copil mic

Cum pleci în concediu cu copil mic și bagaj cât mai mic


Sper că aceste idei îți sunt de folos și că omul mic din viața ta va fi încântat de ele.

Eu scriu astfel de articole în calitate de professional organizer autorizat. Mi-am obținut certificarea la International Association of Professions Career College (IAP Career College) și sunt membru al International Association of Professional Organizers (IAPO). Suplimentar, am obținut și certificarea în celebra metodă KonMari, dar și o certificarea în Hygge, filosofia daneză pentru o viață fericită și împlinită.

Spor la organizat tuturor!

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies