Uităm pentru că este firesc să se întâmple asta odată cu trecerea timpului, pentru că avem o mulțime de lucruri pe cap și pentru că memoria noastră selectivă trebuie să își facă periodic loc. Nu trebuie să ne impacientăm prea tare la fiecare lapsus pe care îl avem. Se întâmplă oricui!


Sursă foto: www.shutterstock.com/
De multe ori uităm pentru că suntem obosiți ori pentru că efectiv mintea ne este plecată în altă parte încercând să rezolve mai multe sarcini în paralel. Nimic nemaiîntâlnit și la alți oameni. Pentru a diminua pierderile importante de informații și a ne păstra mintea cât mai tânără, putem apela la câteva tehnici și trucuri.
#1 Fă exerciții de memorie
Recomandările unui specialist sunt esențiale. Dar până ajungem la unul, putem încerca singuri câteva metode simple de antrenare a memoriei. Iată câteva exemple:
- Învață cuvinte noi, poezii sau texte;
- Învață o limbă străină;
- Mergi în fiecare zi la birou pe un alt drum;
- Nu folosi GPS-ul pentru a ajunge la o destinație;
- Schimbă periodic locul obiectelor din casă.
Vă întrebați oare la ce folosesc aceste lucruri aparent banale. Ei bine, rutina este unul din cei mai mari inamici ai memoriei. Odată ce o obișnuim cu un anumit mers, ea se relaxează și nu mai ”își dă silința” să înmagazineze date noi.
#2 Fă asocieri cu lucruri familiare
Metoda comparativă de învățare dă unele dintre cele mai bune rezultate. Dacă avem un element familiar cu care să corelăm o nouă experiență ori informație, deja ne este mai ușor să o memorăm. Această tehnică de învățare este foarte utilizată mai ales în primii ani de viață ai fiecărui individ.
#3 Ia-ți notițe
Dacă aveți rigoarea să țineți un jurnal, faceți-o! Recitindu-l perioadic vă veți da seama de multe aspecte care vă definesc existența cotidiană. În plus vă veți aminti de lucruri scoase deja din memorie, iar prin recitire, dacă le considerați importante, aveți șansa de a le recapitula și poate stoca de această dată.
#4 Ajută-te de tehnologia modernă
Chiar dacă tehnologia modernă a fost inventată să ne ușureze viața și, deci, să ne pună mintea mai puțin la contribuție, are și ea foarte multe avantaje, dacă o folosim corespunzător.
- În primul rând este efortul de învățare (cum se setează, cum se utilizează, interpretarea datelor transmire etc.). Din start mintea noastră este obligată să învețe ceva nou.
- Apoi este economia de timp. Să luăm exemplu componenta de tehnoredactare a unui calculator. E clar că durează mai puțin să scriem un document astfel, pe care îl putem corecta instant, decât dacă am scrie de mână. Pe lângă antrenarea dexterității rezultă și o economie de timp, ce poate merge către aspecte menționate la punctele anterioare.
- Dacă nu avem rigoarea de a ține un jurnal, îl putem înregistra. Un reportofon poate fi folosit foarte bine pentru a stoca informații care știm că ne vor fi utile ulterior (un curs la facultate, o ședință cu mai mulți participanți, un brainstorming etc.). Partea interesantă este că azi dispozitivele de înregistrare sunt tot mai diverse și ca funcții și ca aspect. Spre exemplu ne putem achiziționa reportofoane sub formă de pix, de ceas sau de brățară. Am găsit AICI o mulțime de modele foarte interesante, care la prima vedere nu te gândești că sunt folosite pentru înregistrare.
Dacă folosiți și alte tehnici și trucuri pentru memorie care s-au dovedit a fi eficiente pentru dumneavoastră, le puteți împărtăși cu restul cititorilor într-un comentariu la acest articol.