După certificarea ca specialist în organizare, din 2017, am început să studiez tot felul de modele ce au legătură cu obișnuințele de trai ale oamenilor și cu modul în care își păstrează viața și lucrurile în ordine. În 2018 a făcut chiar și un sondaj. Este clar pentru oricine că nu există soluții universal valabile, așa că trebuie făcute adaptări în funcție de foarte mulți factori.
Îmi place modelul nord-american datorită amplorii sale, dar tocmai diversitatea îl poate face copleșitor. Și cel scandinav, minimalist, vine cu provocările sale, pentru că este un proces amplu până ajungi la un control optim al cantităților. Următoarea descoperire a fost metoda KonMari, a emblematicei japoneze Marie Kondo, care în esență spune să păstrăm exclusiv lucrurile ce ne aduc bucurie și ne sunt cu adevărat necesare. Fenomenul a început odată cu publicarea cărții ”Magia ordinii”, în 2011, tradusă în peste 30 de state, best-seller în țara sa de origine și, ulterior, în Europa și în Statele Unite ale Americii.
Poți învăța online metoda KonMari
Dacă ai fost prins în mrejele acestui stil de organizare despre care tot mapamondul vuiește, îl poți învăța în detaliu din cursul online al lui Marie. Eu l-am urmat în 2018, după ce o descoperisem pe Youtube și îi citisem cartea reper. Dar, atenție, sunt multe aspecte culturale care se regăsesc în metodă și este posibil să nu o poți aplica în totalitate și în casa ta.
La finalul acestui masterclass obții o certificare în metodă și acces la un grup de studiu al foștilor cursanți. Ceea ce este minunat, pentru că poți face constant schimb de informații și experiențe.
Dacă nu ești încă sigur(ă) că vrei să plătești pentru asta, caută pe Netflix seria ”Tidying Up with Marie Kondo”, lansată chiar la început de 2019.
Deși știam că nu voi practica exclusiv metoda konmari (cum impune certificarea internațională) din simplul motiv că rezonez mult mai mult cu cealaltă parte de lume, cu care noi, românii, parcă ne asemănâm mai tare, m-am înscris în proces curioasă fiind să văd ce înseamnă să ajungi până la capăt. Am vrut să descopăr live procesul de training și să învăț din acesta.
UPDATE: În vara lui 2019 am devenit Master Professional Organizer, în cadrul acestui amplu proces de studiu și specializare fiindu-mi validată metoda de organizare creată.
7 pași obligatorii către certificarea ca și consultant internațional KonMari
Procesul nu este simplu deloc, nici ieftin, nici rapid. Deci trebuie să îți dorești foarte mult să îl parcurgi, apoi să practici la virgulă și, negreșit, să îți achiți taxele anuale de activare ale certificatului. Dar să începem cu începutul și printre vă povestesc și experiența mea de la decizie până în prezent.
Pasul 1: Trebuie să citește cărțile “The Life-Changing Magic of Tidying Up” și “Spark Joy.” Le-am luat, le-am citit, am bifat.
Pasul 2: Pentru a te califica este obligatoriu să aplici metoda în cele mai mici detalii și să faci dovada rezultatelor obținute trimițând imagini cu spațiile organizate.
Pasul 3: Dacă pașii anteriori au fost validați, te poți înscrie la unul dintre cursurile fizice (Consultant Certification Course). Fără acesta nu poți trece mai departe. Partea mai puțin bună este că ele se țin în general în America, iar în Europa, doar la Londra (cred că 2019 a fost primul an). Și nu sunt disponibile tot timpul, ci doar de câteva ori pe an. Deci tu poți parcurge rapid primele etape, dar se poate întâmpla să aștepți luni de zile până când mergi la seminar. Pentru că cel de la Londra era programat pentru 5-7 aprilie, când la București avea loc evenimentul meu, #MareaOrganizare, am optat pentru New York, final de martie. O sarcină surpriză la început de primăvară și o disgavidie declanșată rapid la nivel 999 au pus planurile pe hold. Dar revin la poveste. Să termin acum cu pașii.
Pasul 4: Presupunând că ai avut prestația corespunzătoare la cursul fizic, primești certificatul de consultant în pregătire. Dar trebuie să reții că parcurgerea primilor 3 pași nu îți garantează nimic. Deci încarcă-te cu multă voință dacă vrei să faci asta!
OK, să mergem din nou pe varianta optimistă, că ai trecut. De aici mai departe ai acces la grupul de Facebook dedicat cursanților, unde poți schimba impresii cu alte persoane aflate în program.
Pasul 5: Este vremea pentru noi rapoarte de activitate care să totalizeze circa 30 de ore de muncă (minim 10 sesiuni) în casele a cel puțin 2 clienți.
Pasul 6: După atâta practică urmează examenul scris, ce conține concepte de bază ale metodei și posibile scenarii cărora trebuie să le faci fața din postura de consultant.
Pasul 7: Dacă și etapa anterioară a decurs bine, poți, în sfârșit, să răsufli ușurat(ă), căci acum ai dreptul de a aplica pentru certificat. Te costă 500 de dolari să îl activezi, dar altfel nu ajungi pe site-ul consultanților internaționali. În funcție de numărul sesiunilor de consultanță acordate crești în rang.
Cele 6 niveluri de certificare sunt:
- Green: 10 sesiuni de organizare la 2 clienți
- Bronze: 50 de sesiuni de organizare la 5 clienți
- Silver: 100 de sesiuni de organizare la 10 clienți
- Gold: 200 de sesiuni de organizare la 20 de clienți
- Platinum: 300 de sesiuni de organizare la 30 de clienți
- Master: 500 de sesiuni de organizare la 50 de clienți
Costurile certificării
După cum spuneam, doar activarea certificatului costă 500 de dolari. Și aceasta este o taxă anuală pe care trebuie să o plătești pentru a-ți păstra calitatea de consultant internațional și dreptul de a fi listat pe site-ul konmari.com unde poți fi găsit(ă) de potențiali clienți. Prezența la seminarul fizic de două zile și jumătate costă de patru ori pe atât… Plus toate cheltuielile auxiliare.
Procesul meu de certificare internațională
Așa cum scriam mai sus, vestea că vom fi din nou părinți ne-a schimbat planurile. De fapt ne-a făcut cele mai frumoase planuri! Eram în Aukland când am aflat. Din 14 zile în Noua Zeelandă, 8 am dormit în baie… La întoarcere, escală în China, ședere de câteva zile la Londra și din UK trebuia să plecăm mai departe spre US. Doar că în Londra am capitulat. Am avut nevoie de 5 zile să urc în avionul către casă… 🙂
Update:
În 2020 a venit pandemia, alte schimbări de planuri. Pe la final de an, seminarul fizic a fost transformat într-unul online. Dar eu nu asta îmi doream. Voiam să fiu acolo, față în față, să fac parte din spiritul acela pentru 3 zile… Așa că aventura listării o consider acum încheiată. Deja drumul meu e tihnit așezat în matca lui, având astăzi cea mai mare comunitate de profil din România, premiată la Digital Divas și datorită căreia Facebook m-a inclus în rândul liderilor europeni. Și mi s-a mai întâmplat un lucru grozav! Parlamentul European a inclus programul meu de punere în ordine cu sens a locuinței în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă. Îl facem perioadic în grupul cu idei de organizare.
Pe post de concluzie:
Spor, răbdare și energie vă doresc dacă decideți că vă doriți să deveniți consultanți KonMari! Gândiți-vă bine dacă vi se potrivește, căci din postura de consultanți metoda trebuie respectată ad litteram.
—
Să îți fie de folos toate cele de mai sus. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificări când publicăm articole noi. Tot pe Facebook găsești și super grupul cu idei de organizare. Avem și un NEWSLETTER pentru programe și oferte exclusive.
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.