Cum devii consultant international KonMari

by admin
0 comment

După certificarea ca specialist în organizare, din 2017, am început să studiez tot felul de modele ce au legătură cu obișnuințele de trai ale oamenilor și cu modul în care își păstrează viața și lucrurile în ordine. În 2018 a făcut chiar și un sondaj. Este clar pentru oricine că nu există soluții universal valabile, așa că trebuie făcute adaptări în funcție de foarte mulți factori.

Îmi place modelul nord-american datorită amplorii sale, dar tocmai diversitatea îl poate face copleșitor. Și cel scandinav, minimalist, vine cu provocările sale, pentru că este un proces amplu până ajungi la un control optim al cantităților. Următoarea descoperire a fost metoda KonMari, a emblematicei japoneze Marie Kondo, care în esență spune să păstrăm exclusiv lucrurile ce ne aduc bucurie și ne sunt cu adevărat necesare. Fenomenul a început odată cu publicarea cărții ”Magia ordinii”, în 2011, tradusă în peste 30 de state, best-seller în țara sa de origine și, ulterior, în Europa și în Statele Unite ale Americii.

Poți învăța online metoda KonMari

Dacă ai fost prins în mrejele acestui stil de organizare despre care tot mapamondul vuiește, îl poți învăța în detaliu din cursul online al lui Marie. Eu l-am urmat în 2018, după ce o descoperisem pe Youtube și îi citisem cartea reper. Dar, atenție, sunt multe aspecte culturale care se regăsesc în metodă și este posibil să nu o poți aplica în totalitate și în casa ta.

La finalul acestui masterclass obții o certificare în metodă și acces la un grup de studiu al foștilor cursanți. Ceea ce este minunat, pentru că poți face constant schimb de informații și experiențe.

Dacă nu ești încă sigur(ă) că vrei să plătești pentru asta, caută pe Netflix seria ”Tidying Up with Marie Kondo”, lansată chiar la început de 2019. Aceasta este părerea mea despre serial.

Am scris pe blog de ce nu fac organizare la domiciliu, la cerere și, deși metoda KonMari este gândită în primul rând pentru a lucra 1 la 1 cu clientul, la el acasă, iar cursul online și, înainte de toate, certificarea nord-americană recunoscută de International Association of Professional Organizers m-au învățat nenumărate sisteme și modele, am fost curioasă să văd ce implică metoda lui Marie Kondo prin prisma cursantului în sistem internațional. Așa că m-am înscris în program!

7 pași obligatorii către certificarea ca și consultant listat KonMari

Procesul nu este simplu deloc, nici ieftin, nici rapid. Deci trebuie să îți dorești foarte mult să îl parcurgi, apoi să practici la virgulă și, negreșit, să îți achiți taxele anuale de activare ale certificatului. Dar să începem cu începutul și printre vă povestesc și experiența mea de la decizie până în prezent.

Pasul 1: Trebuie să citește cărțile “The Life-Changing Magic of Tidying Up” și “Spark Joy.” Le-am luat, le-am citit, am bifat.

Pasul 2: Pentru a te califica este obligatoriu să aplici metoda în cele mai mici detalii și să faci dovada rezultatelor obținute trimițând poze cu spațiile organizate.

Pasul 3:  Dacă pașii anteriori au fost validați, te poți înscrie la unul dintre cursurile fizice (Consultant Certification Course). Fără acesta nu poți trece mai departe. Partea mai puțin bună este că ele se țin în general în America, iar în Europa, doar la Londra. Și nu sunt disponibile tot timpul, ci doar de câteva ori pe an. Deci tu poți parcurge rapid primele etape, dar se poate întâmpla să aștepți luni de zile până când mergi la seminar. Pentru că la Londra era programat pentru 5-7 aprilie, când la București avea loc evenimentul meu, #MareaOrganizare, am optat pentru New York, final de martie. O sarcină surpriză la început de primăvară și o disgavidie declanșată rapid la nivel 999 au pus planurile pe hold. Dar revin la poveste. Să termin acum cu pașii.

Pasul 4: Presupunând că ai avut prestația corespunzătoare la cursul fizic, primești certificatul de consultant în pregătire. Dar trebuie să reții că parcurgerea primilor 3 pași nu îți garantează nimic. Deci încarcă-te cu multă voință dacă vrei să faci asta!

OK, să mergem din nou pe varianta optimistă, că ai trecut. De aici mai departe ai acces la grupul de Facebook dedicat cursanților, unde poți schimba impresii cu alte persoane aflate în program.

Pasul 5: Este vremea pentru noi rapoarte de activitate care să totalizeze circa 30 de ore de muncă (minim 10 sesiuni) în casele a cel puțin 2 clienți.

Pasul 6: După atâta practică urmează examenul scris, ce conține concepte de bază ale metodei și posibile scenarii cărora trebuie să le faci fața din postura de consultant.

Pasul 7: Dacă și etapa anterioară a decurs bine, poți, în sfârșit, să răsufli ușurat(ă), căci acum ai dreptul de a aplica pentru certificat. Te costă 500 de dolari să îl activezi, dar altfel nu ajungi pe site-ul consultanților internaționali. În funcție de numărul sesiunilor de consultanță acordate crești în rang.

Cele 6 niveluri de certificare sunt:

  1. Green: 10 sesiuni de organizare la 2 clienți
  2. Bronze: 50 de sesiuni de organizare la 5 clienți
  3. Silver: 100 de sesiuni de organizare la 10 clienți
  4. Gold: 200 de sesiuni de organizare la 20 de clienți
  5. Platinum: 300 de sesiuni de organizare la 30 de clienți
  6. Master: 500 de sesiuni de organizare la 50 de clienți

Costurile certificării

După cum spuneam, doar activarea certificatului costă 500 de dolari. Și aceasta este o taxă anuală pe care trebuie să o plătești pentru a-ți păstra calitatea de consultant internațional și dreptul de a fi listat pe site-ul konmari.com unde poți fi găsit(ă) de potențiali clienți. Prezența la seminarul fizic de două zile și jumătate costă de mai bine de patru ori pe atât… Plus toate cheltuielile auxiliare.

Procesul meu de certificare internațională

Așa cum scriam mai sus, vestea că vom fi părinți din nou ne-a schimbat toate planurile. Am renunțat la a mai participa la cursul live pentru că stările de rău s-au declanșat rapid și agresiv, iar orice activitate de câteva ore cere zile de recuperare după. Deci imposibil de suportat drumul și aproape 3 zile pline de seminar. E clar că dorința asta de a mă lista măcar un an pe site-ul oficial KonMari trebuie să mai aștepte. În următorii 2 ani nu cred că voi putea călătorii prea ușor cu copii atât de mici. Dar e în regulă! Nu am nici un regret! Familia mea este și va fi mereu prioritatea mea numărul 1! Plus că proiectele deja începute nu se opresc: workshop-urile, demonstrațiile publice, evenimentele, blogul, grupul… listarea în sistemul global KonMari fiind mai mult o curiozitate jurnalistică și mai puțin un obiectiv de practică de zi cu zi.

Între timp am aplicat pentru o nouă certificare recunoscută de International Association of Professional Organizers, la finalul programului urmând să devin Master Organizer.

Așa că dacă scriu mai rar pe blog și răspund mai greu în grup este pentru că mă lupt cu o disgravidie severă, ce-mi fură aproape toată energia… Dar inevitabil va fi bine și totul va intra pe făgașul pe care trebuie să intre!

Spor, răbdare și energie vă doresc dacă decideți că vă doriți să deveniți consultanți KonMari! Gândiți-vă bine dacă vi se potrivește, căci din postura de consultanți metoda trebuie respectată ad litteram.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂

Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.

You may also like

Acest blog folosește cookies cu scopul de a îmbunătăți experiența de navigare a utilizatorilor. Prin apăsarea butonului ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies