De fiecare dată când se pune problema să curățăm frigiderul, elanul parcă ne dispare când ne uităm și vedem tot felul de oale, cutii, borcane, sticle și recipiente ce ne stau în cale. Așa că un plan de îndeplinire cu succes al acestei îndatoriri casnice poate că nu ar strica. Cel puțin mie! 🙂
Deci cum cureți ușor frigiderul?
Pentru a face treaba cât mai simplă, am alcătuit o listă scurtă cu idei pornind de la experiența personală. Dacă aveți și altele, le puteți trece într-un comentariu în subsolul articolului.
Nr. 1
Scoate tot de pe rafturi, din cutii și din compartimente. În felul ăsta vezi și ce este de păstrat și ce este de aruncat.
Nr. 2
Odată golit, frigiderul este mult mai ușor și mai rapid de șters.
Nr. 3
Pentru curățare poți utiliza soluție de vase și apă călduță. Dacă sunt pete mai rezistente poți încerca să le îndepărtezi prin frecare cu praf de copt sau cu oțet. Desigur, sunt și numeroase soluții profesionale la care poți apela pentru astfel de probleme.
Nr. 4
Mirosurile persistente se risipesc dacă tai o lămâie în două și o lași pe unul din rafturi, chiar și după ce ai pus mâncarea la loc.
Sfat practic:
Dacă poți să cureți frigiderul de fiecare dată când constați că a curs ceva, e ideal (nu în totalitate, doar în locul în care ai văzut urma). În felul acesta eviți formarea de pete rezistente, mirosurile neplăcute și chiar pătarea frigiderului.
Frigiderul se păstrează mai ușor curat și dacă are o compartimentare eficientă. Pe lângă sertarele interioare – unele speciale pentru fructe și legume (fresh box), altele pentru cofraje, borcane ori sticle – sunt foarte utile și frigiderele duble sau cele cu două uși, ce despart zona de congelare de cea de refrigerare. De ce? Pentru că un congelator se curăță mai rar ca un frigider.
Cât de des se curăța un frigider?
La cursurile de professional organizer pe care le-am urmat am învățat că dacă poți să golești frigiderul o dată pe săptămână de alimentele care au depășit termenul de valabilitate, de fructele și legumele care au început să se altereze și de felurile de mâncare pe care știi sigur că nu le vei termina este foarte bine. Sau măcar să ștergi cu o lavetă printre rafturi și în sertare petele apărute. O curățenie mai temeinică merge și la câteva săptămâni.
Cât de des se curăța un congelator?
În cazul congelatorului, pentru că acolo umblăm mai rar și toate produsele sunt puse în pungi, cutii sau caserole, igienizarea se face și în funcție de recomandarea producătorului, pentru că ea implică golirea totală (inclusiv a frigiderului) și dezghețarea completă (pentru anumite modele). O dată pe lună nu reușesc mulți, dar o dată la trimestru e mai fezabil. 🙂
Dacă sfaturile despre cum cureți frigiderul și congelatorul ți-au fost utile, distribuie te rog articolul și cu prietenii în orice formă dorești.