Pentru casele-i frumos ornamentate, încondeiate precum ouăle de Paște, pentru portu-i tradițional fascinant, dar mai ales pentru păstrarea și transmiterea obiceiurilor românești mai departe în neam, în 2014, comuna-muzeu Ciocănești, din Suceava, a fost desemnat Satul Cultural al României.
Titlul i-a fost acordat de Asociația cele mai Frumoase Sate din România (AFSR) și a însemnat practic promovarea la nivel naţional şi internaţional, printr-o serie de evenimente artistico-culturale pe tot parcursul anului.
Numele locului vine de la ciocănari, vechi artizani ai armelor cu care oştile voievozilor străjuiau ținutul. Astăzi, mulți din urmașii acestora încă trăiesc aici și duc mai departe tradiția. Prima casă încondeiată din Ciocănești a fost Casa-Muzeu ”Leontina Tăran”, cum este ea cunoscută acum. Ei i-au urmat și altele, astfel că astăzi o vizită prin sat este o adevărată paradă culturală.
Comuna Ciocăneşti este așezată în partea de sud-vest a judeţului Suceava. Aflată în Obcinile Bucovinei, la o altitudine cuprinsă între 850-940 metri, ea se găsește la 20 Km de stațiunea turistică Vatra Dornei și în apropiere de Borșa (Maramureș). Obcinile Bucovinei se remarcă prin relieful vălurit, dealurile alternând cu văi adânci, dar și prin vegetația bogată de conifere și foioase.
Dacă sunteți în căutare de idei de decorare a casei, găsiți sugestii variate în secțiunile Sfaturi de amenajare și Turul casei.
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii pe rețelele de socializare sau în orice altă formă doriți. Și pentru că tot am pomenit de socializare, dacă aveți un cont activ pe Facebook, dați like și paginii DIY Bazaar. Pentru a fi informați la fiecare postare nouă, selectați opțiunea „Get notifications // Primește notificări”.
[efb_likebox fanpage_url=”DiyBazaar” box_width=”250″ box_height=”” colorscheme=”light” locale=”ro_RO” responsive=”1″ show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”0″ ]