Cum alegem centrala termica si cat costa instalarea

by admin
0 comment

Ai făcut vreodată un calcul să vezi cât te costă instalarea unei centrale termice de apartament? Potrivit estimărilor Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice, costurile pornesc de la 3.200 de lei și pot ajunge până la 7.800 lei, în cazul în care vorbim de o primă instalare pentru un apartament de 80 mp. Amortizarea investiției se poate face chiar și în 2 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

Conform studiului Ariston, românii plătesc circa 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziționat model fiind cel de 24 kw, potrivit pentru un apartament de până la 100 mp. Dincolo de tarifele efective ale centralei, costurile diferă în funcție de tipul de instalare.

În cazul înlocuirii centralei termice, bugetul mediu necesar este de 3.750 lei, iar, în funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, recuperarea investiţiei se poate face în 2-4 ani.

“Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandăm și spălarea instalației (radiatoare și țevi) cu o soluție alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei.” – Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România

Ce presupune prima instalare a unei centrale termice

În cazul unei prime instalări de centrală termică, investiția pentru un apartament de 80 mp poate ajunge și la 7.800 lei. La prețul centralei și la montaj se adaugă și costurile de debranșare, dar și cele de realizare a instalației de gaz și a instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc). Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, costurile sunt mai mici.

Citește și Câți bani economisești instalând o centrală termică.

Cum alegem centrala termică

În baza unei analize a necesarului de încălzire a locuinţei, ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit și de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (numărul de băi şi bucătării) putem stabili ce centrală termică se potrivește nevoilor curente.

„Puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului și cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră. – Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România

Eficienţa centralei termice este al doilea cel mai important criteriu de care românii trebuie să ţină cont atunci când fac o astfel de achiziție. Nu sunt de neglijat nici siguranța în exploatare – evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecția la îngheț și lipsa apei din instalație – și garanția echipamentului.

Important:

Cum durata de viața a unei centrale termice de apartament depășește, în medie, 10 ani, este foarte important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate.


Poate te-ar mai interesa să citești și:

Centrala termică ce poate fi controlată de la distanță

Despre calorifere și alegerea lor

Guest post: Soluții de încălzire pentru casă. Avantaje și dezavantaje


Dacă informațiile despre cum alegem centrala termică ți-au fost utile, distribuie te rog articolul cu prietenii în orice formă dorești.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies