Cum aduci lumina naturala in spatiile fara ferestre

by admin
0 comment

Un studiu din 2014 al Consiliului Mondial al Clădirilor Verzi (WorldGBC) a arătat că accesul către o fereastră cu vedere la exterior îmbunătățește funcțiile cognitive și memoria cu 10-25%, iar în spitale reduce perioada de internare cu 8,5%. Totodată, lumina naturală crește productivitatea la locul de muncă cu 18%, la școală îmbunătățește performanțele elevilor cu 5-14%, iar în magazine vânzările pot crește de la 15 până la 40%. Găsești aici și mai multe cifre interesante despre cum ne influențează clădirile siguranța, sănătatea și productivitatea.

Fără doar și poate clădiri fără ferestre în toate încăperile sale există, fie că sunt rezidențiale, comerciale sau de birouri. Compania BASF vine însă cu o serie de soluții inteligente pentru a aduce lumina naturală la interior fără a fi nevoie de iluminare artificială, dar și pentru folosirea optimă a luminii soarelui în spatele fațadelor de sticlă, fără a crea un efect lucios.

Sistemul se bazează pe principiul ghidării luminii și cuprinde trei componente:

  1. un film (o peliculă),
  2. un luminator,
  3. corpuri de iluminat.

Pelicula este încorporată într-un geam izolat și ghidează în mod optim lumina naturală printr-o fantă (un luminator), care conține film reflectorizant. Pasajul aduce lumina soarelui adânc în interiorul unei clădiri, apoi corpurile de iluminat reflectă lumina zilei în încăperi. Aceste corpuri de iluminat sunt, de asemenea, echipate cu lămpi cu LED-uri care oferă lumină în încăperi, atunci când lumina naturală este indisponibilă sau insuficientă.

Împreună cu Bartenbach GmbH, BASF va prezenta acest sistem ingenios de gestionare a luminii naturale de zi, cu un model la scară 1:10, expus la târgul Light+ Building din Frankfurt, Germania, în martie 2018.

“În special în lunile de iarnă, mulți oameni văd aproape numai lumină artificială, dacă își părăsesc casa înainte de răsărit și se întorc după ce se lasă întunericul. Cu toate acestea, spectrul variat de culori în lumină naturală are o influență importantă asupra bunăstării și performanței noastre. Percepția luminii variază foarte mult de la o persoană la alta. Viziunea mea este ca lumina naturală din camere să ajungă să se adapteze la preferințele personale ale utilizatorului.” – Cristobal Garrido Segura, coordonatoare a proiectului Smart Daylight Management, în cadrul BASF

Concepte de iluminare ce încorporează HCL (Human Centric Lightning – Iluminat Humano-Centric)

Iluminatul HCL este un concept holistic, ce pune accent pe oameni și pe bunăstarea lor, încorporând efectele vizuale, emoționale și biologice ale luminii asupra indivizilor. Sistemul de iluminare de zi de la BASF poate contribui la îmbunătățirea calității spațiului școli, spitale, centre comerciale sau birouri, pentru că oamenii se simt mai bine în lumină naturală, se concentrează mai bine, sunt mai motivați să lucreze și e mai puțin probabil să se îmbolnăvească. În plus, utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei permite reducerea semnificativă a consumului de lumină artificială cu mult peste jumătate. Firma de consultanță A.T. Kearney a calculat că beneficiile aduse de utilizarea HCL de publicul larg s-ar putea ridica până la 870 mil. euro în Europa anului 2020.

Paletă variată de posibilități de proiectare pentru arhitecți

Sistemul permite ca lumina zilei să fie distribuită în interiorul clădirilor fără a necesita niciun fel de structuri suplimentare pe fațadă. În interiorul, el poate fi utilizat în mod flexibil – fie mascat de un tavan suspendat, fie ca element vizibil, parte a designului. Prin corpurile de iluminat, lumina zilei poate să pătrundă în zone îndepărtate de ferestre, precum și în holuri și în camere fără ferestre. Sistemul poate fi integrat în fațade existente sau unele noi, fără a limita opțiunile de proiectare. În plus, creează oportunități pentru noi concepte de design, cum ar fi birouri cu zone de lucru și de relaxare, care includ zone naturale verzi pentru îmbunătățirea calității vieții.

De la idee, la o soluție de sistem gata de comercializare

Ideea proiectului de gestionare a luminii de zi a apărut în timpul programului Creator SpaceTM, lansat de BASF în 2015, pentru a marca aniversarea a 150 de ani. Pe baza ei, echipe din Elveția au explorat subiectul luminii și energiei din interiorul clădirilor. Împreună cu experții BASF din diverse unități specializate, au creat un concept care a devenit un proiect de incubație și a fost dezvoltat într-o soluție de sistem gata de a fi comercializată. Un prototip inițial este deja utilizat în sediul firmei Bartenbach GmbH din Austria.

Informații suplimentare despre acest sistem de iluminare naturală ce mi-ar plăcea să îl văd implementat sunt disponibile pe www.basf.com/daylighting.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies