Silvia-Floarea Toth este o femeie frumoasă! Nu doar pentru are asta scris în gene, ci pentru că a știut să îți înfrumusețeze spiritul și chipul prin pasiunile sale. A început prin a studia fotografia, pe care a adus-o la rang de artă prin autoportretele ei.
Da, sunt autoportrete toate! Câte povești stau în spatele acestor poze pentru care Silvia muncește din greu ore întregi… Dar pentru ea sunt importante poveștile din față, cele pe care le văd privitorii fotografiilor. Truda o consideră obligatorie pentru a scoate în față ceea ce crede că este cu adevărat frumos: tradiția și cultura populară! Așa a ajuns să își creeze propria colecție de artă populară și să se îngrijească să o prezinte întregii lumi, pentru a aflat de România și mai precis de Năsăud. Revista National Geographic Travel a făcut un reportaj despre ea, iar colecția a fost deja expusă la București, Roma, Viena și Munchen.
Pe Silvia-Floarea Toth am cunoscut-o în cadrul campaniei Policolor Redescoperă Culorile României, în care este ambasador, și de atunci îi urmăresc constant pagina de Facebook. Pentru că îmi plac oamenii care au pasiuni, care se dedică acestora și care încearcă să schimbe ceva în jurul lor. Ea a ales să arate lumii comorile din satul natal Mocod, din județul Bistrița-Năsăud, dar și din împrejurimile lui. Îmi povestea că poate deosebi oamenii după detaliile portului lor, chiar dacă sunt doar de la câteva localități distanță. Atât de bine cunoaște particularitățile!
Primele 30 de costume le-a moștenit din familie, dar astăzi are în colecția sa peste 700 de piese vestimentare, la care se mai adaugă câteva sute de obiecte din ceramică, icoane sau unelte. În ultimii ani a cumpărat cam tot ce a putut găsit în zona Năsăudului. De multe ori și-a dat ultimii bani pentru a intra în posesia unor piese pe care le-a crezut valoroase, chiar dacă unele erau aproape distruse. Dar a reușit să le readucă la viață cu ajutorul mâinilor dibace ale familie sale, în care toate femeile, de la străbunică, bunică și mamă au cusut, iar bunicul este unul dintre cei mai pricepuți meșteri cojocari ai locului. La peste 85 de ani, acesta încă se ține de meserie cu aceeași pasiune ca la început.
Apărătoare a satului românesc și a tradițiilor sale, Silvia încearcă să conserve pe cât de mult poate zestrea sa, zestrea locului, prin toate acele piese unice care spun ceva despre trecutul poporului nostru.
Cei care au iubit şi au încercat să protejeze şi să salveze ce a mai rămas din cultura noastră populară au făcut-o dinainte să fie asta la modă şi vor continua s-o facă şi după ce moda va trece. Bineînţeles, sunt şi cei care urmează orbeşte tendinţele, fără discernământ sau respect faţă de ce înseamnă autentic şi bun-gust, dar eu am încredere în oameni, pentru că întotdeauna am crezut că românii au un simţ al eleganţei înnăscut, care trebuie doar încurajat şi cultivat. – declara Silvia-Floarea Toth pentru o publicație locală.
Cu Silvia m-am revăzut la Ciocănești, singura comună-muzeu din țara noastră, acolo unde mai toate casele sunt închistrite cu motive tradiționale.
Articole despre Ciocănești care poate te-ar interesa să le citești:
- Casele din Ciocănești fac satul un muzeu în aer liber
- Redescoperă Culorile României
- Salutări din Ciocănești, satul-muzeu cu case cu motive tradiționale
- Muzeul Etnografic Ciocănești. Tradiție în imagini
În timpul vizitei noastre acolo am avut plăcerea să o fotografiez într-un costum specific Năsăudului, de un albastru precum cerul dintr-o noapte senină de vară.


Sursă foto: DIY Bazaar. Silvia-Floarea Toth și Luminița Niculiță, ambasadoare în campania Redescoperă Culorile României
Un costum din care am avut bucuria de a purta ia și cu care am fost mai apoi fotografiată de însăși Silvia-Floarea Toth.
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii în orice formă doriți!