Din 18 mai 2016, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Asociaţia Ecoteca şi Asociaţia pentru Consum Sustenabil pun la dispoziţia studenţilor şi cetăţenilor un centru destinat dezbaterilor şi atelierelor pe tema dezvoltării durabile. Spațiul are 100 mp și este situat pe str. Gheorghe Polizu 1-7, în campusul facultății și în apropierea Gării de Nord.


Sursă foto: Ecoteca
Centrul a fost renovat, mobilat şi dotat prin programul de finanțări „Mobilizăm Excelența”, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București. De asemenea, a beneficiat de susținere financiară din partea companiei Grădinariu şi a Asociaţiei Ecotic.
Ce oferă Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu?
Centrul poate fi folosit de studenţii, elevii sau cetăţenii interesaţi de subiectul dezvoltării durabile, putând organiza aici dezbateri despre managementul, reciclarea și valorificarea deșeurilor, despre poluare, sustenabilitate, risipă alimentară, eficiență energetică ori reducerea consumului de resurse.
Spațiul poate fi valorificat și de elevii şi studenţii la arte, design sau arhitectură, dar și de meşterii, designerii şi artizanii consacraţi sau în devenire pentru a crea produse din deșeuri ori alte materiale alternative, sustenabile. Aceștia au la dispoziţie scule şi ustensile diverse (bormaşină, şurubelniţă electrică, flex, şlefuitor, fierăstrău circular, fierăstrău sabie, fierăstrău pendular, pistol de vopsit, pistol de lipit, letcon şi alte ustensile mici).


Sursă foto: Ecoteca
Partenerii proiectului îşi propun să atragă în Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu studenţii, stakeholderii şi cetăţenii interesaţi de dezvoltarea sustenabilă a societăţii.
”În cadrul Asociaţiei Ecoteca, oferim servicii de consultanţă în managementul deşeurilor. De-a lungul timpului, am observat o lipsă de performanţă şi de preocupare pentru acest sector, dar şi o ruptură între mediul academic şi detaliile tehnice ale acestui domeniu in crestere. De aceea, ne bucură deschiderea arătată de conducerea Facultăţii de Chimie, care a susţinut implementarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor în campusul Polizu si încearcă în mod constant să faciliteze interacţiunea studenţilor cu industria.” – Raul Pop, managerul de proiect din partea Ecoteca


Sursă foto: Ecoteca
”Misiunea Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor a Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti este aceea de a crea şi de a dezvolta valori pentru beneficiul şi progresul societăţii. Informarea şi educarea studenţilor reprezintă o prioritate bazată pe indicatori relevanți care vizează formarea unor repere. Prin Centrul de Dezvoltare Durabilă din campus se promovează dezvoltarea abilităţiilor intelectuale şi a cunoştinţelor studenţilor, potrivit talentului şi aspiraţiilor lor. Aspectele cu privire la managementul deşeurilor reprezintă în Facultatea noastră o componentă corelată cu responsabilitatea socială şi dorinta de a educa în mod corect si civic.” – Cristina Orbeci, Decanul Facultăţii de Chimie Aplicată și Știința Materialelor
Cum a luat naştere proiectul?
În urmă cu un an, Ecoteca începea o colaborare cu Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, din cadrul Universității Politehnică București și cu Facultatea de Hidrotehnică, din cadrul Universității Tehnice de Construcții, pentru a împărtăși viitorilor specialiști de mediu aspecte practice ale activității de gestionare a deșeurilor. Au urmat seminarii de managementul deșeurilor, discuții, dezbateri, dar și vizite de studiu în cadrul fabricilor de reciclare din România. În plus, cu ajutorul companiei Grădinariu, Ecoteca a implementat un sistem de colectare separată a deșeurilor în cadrul celor două facultăți.
Pentru continuarea activităților educaționale din domeniu, Facultatea de Chimie a oferit un spaţiu în cadrul campusului său și așa a luat naștere Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu (CDD Polizu).
Ulterior, Asociaţia pentru Consum Sustenabil, care desfăşura deja proiectul PIMP the GARBAGE, a fost invitată să folosească spaţiul şi pentru organizarea de ateliere de valorificare creativă a deşeurilor. Împreună au aplicat pentru o finanţare în cadrul programului de granturi „Mobilizăm Excelența”, cu proiectul Auto Eco Inovarea – Valorificarea inovatoare a deșeurilor auto și conexe. Până acum, au organizat numeroase ateliere de valorificare creativă a deșeurilor, obținând diverse piese de mobilier urban și accesorii.