CELE MAI FRECVENTE PROBLEME DENTARE CE APAR ÎN TIMPUL SARCINII

by admin
0 comment

Dacă ești mamă, știi deja că cele nouă luni de sarcină pot avea impact asupra sănătății tale orale. Iar dacă nu ai experimentat încă maternitatea, sigur ai auzit despre acest lucru. Așa că ideal ar fi ca atunci când te pregătești să faci un copil să încerci pe cât posibil să rezolvi toate problemele de sănătate, inclusiv pe cele ale cavității orale. Asta pentru că în timpul sarcinii multe tratamente și proceduri medicale sunt interzise.

probleme dentare ce apar în timpul sarcinii

Sursă foto: healthixwellness.com

Probleme dentare ce apar în timpul sarcinii:

Dacă te întrebi care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare ce apar în timpul sarcinii, să știi că și eu mi-am ridicat aceleași probleme. Așa că am vorbit cu stomatologul Andi Drăguș, de la SDA Medical. Potrivit acestuia, gingivita, cariile, hiperestezia dentară și parodontoza sunt cele mai întâlnite. Le-a explicat pe fiecare în parte:

  1. Gingivita reprezintă o inflamație a gingiilor și poate duce la periodontită, fiind principalul motiv al pierderii dinților la adulți. Se manifestă prin înroșirea gingiilor, care devin sensibile, inflamându-se și sângerând.
  2. Cariile dentare. Frecvența lor crește pe durata sarcinii cel mai adesea din cauza consumului în exces al alimentelor dulci.
  3. Hiperestezia dentinară reprezintă o sensibilitate crescută a dinților tradusă prin dureri cauzate de pierderea smalțului ce protejează dentina. Acest fapt face ca stimuli externi precum dulce, acru sau sărat să se resimtă mult mai puternic și să creeze senzația de disconfort.
  4. Parodontoza. La fel ca și periodontita, stadiul incipient îl reprezinta gingivita și se manifestă prin dureri la mestecare, gingii sensibile, respirație urât mirositoare (în ciuda îngrijirii dentare), sensibilitate la temperaturi ridicate sau scăzute ori chiar la atingere. Parodontoza poate duce la pierderea dinților!

De reținut:

Tratamentele stomatologice se pot realiza doar în trimestrul al doilea de sarcină, după ce organele fătului s-au format. În trimestrul al treilea există riscul ca stresul perceput de mamă de intervenția medicală să ducă la naștere prematură.

Ce trebuie evitat în timpul tratamentului stomatologic realizat în sarcină:

Dacă procedurile la nivelul cavității orale nu pot fi amânate până după venirea pe lume a bebelușului, iată ce trebuie totuși să evitați:

#1 Anesteziile cu adrenalină

Ele pot provoca mamei contracții dăunătoare și chiar avort spontan.

#2 Extracţiile dentare

La fel, stresul exercitat de procedura în sine poate duce la contracții, avort sau naștere prematură.

#3 Radiografiile

Sunt cele mai de temut proceduri din timpul sarcinii. Ele vor fi executate doar în cazuri de urgență, situație în care burtica trebuie protejată de radiații.

Care sunt cele mai comune cauze ale problemelor stomatologice ce apar în timpul sarcinii?

#1 Vărsăturile

Grețurile matinale (foarte frecvente în primul trimestru de sarcină), urmate adesea de vărsături, fac ca acizii din stomac să afecteze smalțul dinților.

#2 Poftele alimentare

În general, o femeie gravidă mănâncă mai multe dulciuri pe timpul sarcinii din cauza poftelor. Acestea au un nivel ridicat de zaharuri și cresc predispoziția la carii.

#3 Îngrijirea neadecvată a dinților

De multe ori, gravidele tind să neglijeze îngrijirea cavității bucale, deoarece uneori spălarea pe dinți poate provocă vărsături.

Prevenția pe timpul sarcinii

Dr. Andi Drăguș recomandă ca pe perioada sarcinii viitoarele mame să evite alimente ce le pot ataca smalțul dinților, precum zahărul, carbohidrații (pâine, cereale, cartofi), sarea, cafeina sau băuturile carbogazoase. La pol opus, pe lista de alimente permise se află alimentele care conțin calciu, fosfor, vitaminele A, C și D (precum morcov, țelină, măr, alunele).

Chiar dacă gama de tratamente dentare permise în timpul sarcinii este restrânsă, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne vizităm periodic medicul stomatolog. El poate evalua sănătatea noastră orală și poate propune soluții temporare de rezolvare a problemelor până când pacienta duce la bun sfârșit sarcina.

Sfat:

Pentru prevenirea cariilor, folosiți pastă de dinți ce are în compoziția sa fluor, dar și apă de gură și ață dentară.

Dacă acest articol despre probleme dentare ce apar în timpul sarcinii ți-a fost util, distribuie-l și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies