Un băutor înrăit de cafea a încercat, cel mai probabil, cam toate modurile de preparare pe care le-a auzit sau descoperit vreodată. Sigur că are câteva stiluri preferate, dar, din când în când, merge ceva diferit. Mai ales că astăzi are la îndemână multe instrumente ajutătoare.
Cafeaua se poate prepara în multe feluri: la ibric, la filtru, la presă sau la espressor – acestea fiind cele mai comune.
Cafeaua la ibric
Prepararea la ibric a cafelei este cea mai veche metodă. În antichitate se foloseau tăvi cu nisip încins pentru a fierbe apa, peste care se punea mai apoi cafeaua măcinată.
Interesant:
În Arabia, cafeaua se dădea de trei ori în foc. Astfel, la o ceașcă de apă se puneau două lingurițe de cafea măcinată. Ibricul se lua de pe foc când începe să fiarbă, iar procesul se repetă de trei ori.
Cafeaua la filtru
Pentru a face cafea, în aparat trebuie turnată cantitatea potrivită de apă și de cafea. Cafeaua măcinată se pune într-un filtru de hârtie, prin care va trece apa fierbinte și va face astfel cafeaua solubilă.
Cafeaua la presă
Presa franceză este alcătuită dintr-un vas de sticlă și un capac cu piston, ce permite realizarea unei cafele aromate. Mecanismul său de funcționare este simplu: apa fierbinte se amestecă în recipient cu cafeaua măcinată, iar lichidul este presat până când zațul rămâne în totalitate la baza paharului.
Cafea espresso
Cafeaua espresso, recunoscută pentru forma sa concentrată și gustul intens, se realizează prin turnarea sub presiune de apă fierbinte peste cafea măcinată într-un dispozitiv numit espressor. Acest tip de cafea stă la baza multor alte băuturi ce conțin cofeină: caffe latte, cappuccino, ristretto sau mocca.
Dacă aveți nevoie de un nou dispozitiv de făcut cafea puteți arunca o privire pe site-ul Philips.
Dacă v-a plăcut acest articol despre prepararea cafelei, distribuiți-l și cu prietenii.