Schimbările de decor sunt ceva mai complicate atunci când trebuie făcute în încăperi deja mobilate. De ce? În primul rând pentru că nu avem prea mult spațiu de manevră, iar în al doilea rând este destul de dificil să îți imaginezi o nouă schemă de amenajare într-o încăpere tixită cu achiziții făcute în ani de zile.
Plus că piesele mari de mobilier sunt greu de mutat dintr-o parte în alta a camerei pentru a crea un spațiu suficient pentru repoziționarea altor obiecte, iar piesele mici, precum accesoriile și decorațiunile sunt aproape la tot pasul și ne încurcă. Așa că am realizat un mini-ghid cu lucruri de care trebuie să ținem seama în momentul în care redecorăm un spațiu deja mobilat.
#1 Goliți pe cât de mult posibil camera.
Știm că nu este o treabă ușoară, dar încercați să adunați toate vazele, tablourile, ramele foto sau husele din încăpere. Încercați să lăsați doar mobila și obiectele fixate în perete (corpuri suspendate, polițe, lustre etc.). În felul acesta spațiul va părea mai aerisit și vă veți putea imagina mai ușor modul în care puteți muta canapeaua sau biblioteca.
#2 Fiți originali.
Mobila nu trebuie să fie neapărat lipită de pereții camerei, oricât de mică ar fi aceasta. O canapea sau un set de fotolii pot sta foarte bine în centrul încăperii creând astfel o zonă potrivită pentru conversații, dar și pentru privitul la televizor împreună cu familia. Sunt deja poziționate astfel? Foarte bine! Atunci separați-le! Puneți fotoliile lângă o fereastră, despărțite de o măsuță de cafea și ați obținut o zonă tocmai bună pentru lectură.
Chiar și în cazul spațiilor mici, canapeaua poate fi pusă la câțiva centimetri de perete. Putem masca în spatele său cutiile care nu își găsesc niciodată locul prin casă sau obiecte de care nu avem nevoie în fiecare zi.
#3 Dați culoare spațiului.
În regulă, ați golit camera și ați repoziționat mobila cum ați crezut mai bine de cuviință. Ce urmează? Alegerea culorilor! De obicei cea mai simplă și rapidă schimbare de decor este cea cromatică. Dacă ați trecut de la roșu la verde toată lumea va observa. O cuvertură nouă și câteva perne ornamentale pot face minuni pe vechea canapea. Vazele, lămpile sau draperiile pot fi și ele înlocuite cu altele noi, în ton cu noua paletă cromatică. Investiția nu este una exagerată, însă impactul este cu siguranță imens.
Bine, dar cum mai putem adăuga culoare camerei? Totul ar trebui să înceapă în momentul în care ne cumpărăm mobila. E bine să ne gândim încă de pe atunci ce putem face cu ea peste cinci sau zece ani. Mobila cu linii simple și în culori neutre sau naturale va putea fi mutată și reintegrată cu ușurință dintr-un decor în altul, dintr-o cameră în alta. Ne găsim însă în situația în care avem mobilier achiziționat în ani de zile, primit sau moștenit de la rude sau cunoștințe. Pentru a revitaliza ambientul putem să o șlefuim și să o lăcuim. În acest fel vom uniformiza nuanțele tuturor pieselor, făcându-le să pară mult mai noi. Dacă avem talent, putem să le pictăm. Dacă avem răbdare, putem să le recolantăm.
Dacă bugetul ne permite, putem schimba chiar și culoarea pereților. Spuneam că o trecere de la roșu la verde este una evidentă, dar asta nu înseamnă că trebuie să vopsim întreaga încăpere în verde smarald pentru ca ceilalți să observe schimbările făcute. În cazul culorilor puternice, ar fi de preferat să începem prin a vopsi un singur perete. La acest capitol, dacă nu avem experiența necesară, este mai bine să ne limităm la nuanțe neutre, potrivite oricărui tip de amenajare.
#4 Amestecați stilurile, dar cu măsură.
Este evident că de-a lungul anilor am cumpărat ori am primit obiecte care astăzi par greu de combinat unele cu altele. Și în mare chiar așa este! Cum să înghesui într-o singură cameră lada de zestre a bunicii cu mobila modernă achiziționată vara trecută? Simplu: creând mai multe zone de interes în interiorul aceleiași încăperi.
Să dezvoltăm ideea lăzii de zestre. În dormitor, ea poate sta foarte bine la capătul patului, pentru a stoca haine sau pentru a depozita așternuturi, perne și cuverturi. În sufragerie, aceeași ladă poate fi utilizată pe post de masă de cafea, dar față de o piesă de acest gen, ea mai are și extra spațiul de depozitare. Ce putem ține acolo? Reviste, acte și tot ce nu este neapărat estetic dacă nu este pus la linie în raft. Pentru a integra și mai bine o astfel de piesă de mobilier în decor, încercați să adăugați și câteva accesorii și decorațiuni în culori și/sau texturi similare. Să presupunem că lada este pictată cu galben, verde și roșu. Adăugați oriunde în cameră lumânări parfumate sau perne ornamentale în aceleași nuanțe. Dacă doriți să temperați impactul vizual al unui asemenea obiect, încercați să îl acoperiți cu o față de masă sau cu o blană.
În cazul unui fotoliu sau a unei canapele, nu ar fi o idee rea să le retapisăm ori măcar să le punem un set de huse noi.
#5 Adăugați decorațiunile treptat.
Nu încărcați camera inutil. Adăugați accesoriile și ornamentele treptat pentru a vedea unde le este locul în noua schemă de amenajare (mai ales că este foarte probabil să mai fi cumpărat altele noi). Dacă aveți o colecție sau un set de decorațiuni la care țineți în mod deosebit, încercați să le dispuneți într-un singur loc, ca într-un altar. Nu este indicat să le răspândim prin toată camera, pentru că riscăm să lăsăm impresia de dezordine.
Dar cum putem grupa ornamente mai vechi și mai noi împreună? Încercați mai întâi cromatic. Dacă vi se pare că nu sunt deranjante la privire, lăsați-le împreună. Apoi ordonați-le în funcție de formă și volum, piesele mari în spate, cele mici în față. Spre deosebire de mobilă, stilurile pot fi combinate mai ușor în cazul decorațiunilor. Un obiect rustic poate sta foarte bine lângă un accesoriu boho-chic și asta pentru că ele nu ocupă o suprafață atât de mare încât să eclipseze restul ambientului.
În cazul în care v-a plăcut articolul despre redecorarea unui spațiu mobilat, distribuiți-l și cu prietenii pe rețelele de socializare sau în orice altă formă doriți.
//Sursă foto: Pinterest