Un spațiu gol este mult mai ușor de amenajat decât unul deja locuit. De ce? Pentru că îți permite să te joci în voie cu formele, cu culorile și cu volumele, adăugându-le rând pe rând, testând diverse stiluri și idei. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vă mutați într-o casă nouă pe care trebuie să o decorați.
1. Hotărâți-vă la paleta de culori.
Pereții, perdelele, mobila sau accesoriile, toate trebuie să aibă un numitor comun. Spre exemplu, vă place turcoazul. Deoarece este o culoare tare, trebuie ”îmblânzită” cu alb, crem, verde sau nisipiu. Bleul merge bine cu galbenul pai, cu orange pastelat sau cu bordeaux, în vreme ce verdele se asortează cu albastru deschis, dar și cu albastru cerneală. La rândul său, griul se potrivește din plin cu roz pal și cu bleu.
O piesă de mobilier, un tablou și/sau un covor persan pot sta la baza unui plan de amenajare. În funcție de dimensiuni, de cromatică și de locul adjudecat în decor puteți identifica ulterior și alte piese pentru completarea spațiului.
3.Cumpărați obiectele de decor gândindu-vă la versatilitatea lor.
Pot integra piesa într-o nouă configurare a spațiului? Îmi va fi ușor să o poziționez și să o accesorizez? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci înseamnă că ați găsit ceea ce trebuia. Versatilitatea obiectelor stă în primul rând în forma și în cromatica lor. Pe un fotoliu crem puteți pune la fel de bine o pernă decorativă multicoloră, dar și o pătură într-o nuanță pastelată. Mai multe despre mobilierul versatil puteți citi aici.
4.Stabiliți locul pieselor mari de mobilier în amenajare.
Sau măcar faceți-vă o idee despre unde și cum le-ați dori poziționate. Pentru canapea, fotolii sau bibliotecă nu există o infinitate de variante de așezare din pricina dimensiunilor. Așa încât vă va fi mult mai ușor să le stabiliți locul decât în cazul lămpilor, a vazelor ori a obiectelor mici de decor, pe care le puteți muta de colo colo.
5.Optați pentru piese de mobilier multifuncționale.
O bibliotecă modulară pe care să o puteți reconfigura ori de câte ori vă plictisiți de vechiul său aspect, cu taburet cu spațiu de depozitare sau o masă pliabilă sunt doar câteva variante extrem de eficiente în spațiile mici.
6.Nu cumpărați toate accesoriile și decorațiunile dintr-un foc.
Achiziționați-le rând pe rând pentru a vedea dacă ceea ce v-ați imaginat corespunde cu realitatea. Uneori cumpărăm accesorii în exces, cărora nu le mai găsim locul în ambient și ne vedem nevoiți să le dosim într-un dulap sau în lăzile din podul casei.
7.Atenție la țesături.
Dacă decorați un apartament luminos, aveți grijă să cumpărați draperii groase, de tafta sau poate de catifea. În zilele călduroase de vară ele vor fi un bun paravan împotriva caniculei. Dacă spațiul este întunecos, optați pentru țesături organice, translucide, din in sau bumbac.
Din punct de vedere cromatic țineți seama de paleta aleasă pentru întregul decor. La accesorii și decorațiuni, precum perne ornamentale sau abajururi, vă puteți juca mai mult cu combinațiile de culori. În cazul draperiile și al perdelelor, unde vorbim de drapaje, este indicat să mergeți pe nuanțe uni, de care știți că nu vă veți plictisi ușor și care se pot integra rapid într-o nouă schemă de amenajare.
Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept