Ce trebuie sa stim despre reviziile centralelor termice

by admin
0 comment

Pentru un randament ridicat și un consum redus al centralei termice trebuie să ținem seama de o serie de aspecte. Unele au legătură cu momentul inițial, al instalării, altele cu mentenanța și cu modul de utilizare.

Lider al pieței locale de centrale termice şi boilere electrice, Ariston Thermo România oferă câteva sfaturi legate de modul în care trebuie montate, puse în funcțiune şi verificate tehnic centralele, indicând și câteva măsuri de optimizare a funcționalității ce pot fi luate chiar de către proprietari.

Pasul 1: Montarea centralei

Primul pas pentru cei care achiziţionează o centrală termică pe gaz este montarea cu ajutorul unei firme sau a unui instalator specializat, urmând ca imediat să aibă loc deschiderea alimentării de gaz realizată de către furnizorul autorizat.

Pasul 2: Punerea în funcțiune (PIF)

Punerea în funcţiune (PIF) este o activitate prestată în mod gratuit de către Centrul de Service Autorizat, prin care se realizează o serie de verificări, reglaje și probe de funcţionare. Tot Centrul de Service este cel care trebuie să realizeze Autorizarea Funcţionării, ce reprezintă prima verificare tehnică a proiectului. Aceasta este obligatorie conform normativelor ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). Odată cu aceste două operaţiuni porneşte garanţia legală şi comercială a produsului.

În plus, din 26 septembrie 2015, odată cu introducerea obligativităţii vânzării şi instalării exclusive de centrale termice în condensare dotate cu pompe electronice, care sunt mai eficiente energetic şi mai ecologice, au apărut şi noi cerinţe la instalare şi la evacuarea gazelor şi a condensului. Astfel, este bine de reţinut că pentru durabilitate şi eficienţă cât mai mare este necesar ca radiatoarele şi instalaţiile termice să fie spălate cu soluţii speciale, iar agentul termic din radiatoare să fie tratat cu produse anticorozive.


Toți cei care au o centrală termică instalată sunt obligați, prin lege, să realizeze, o dată la doi ani, verificarea tehnică periodică (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de către o firmă de service cu autorizație ISCIR specifică.


”Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esenţială pentru siguranţa şi eficienţa în exploatare, atât a centralei termice, cât şi a instalaţiei la care este conectată. Astfel, funcţionarea în parametrii optimi şi consumul de gaz nu vor fi o grijă.” – Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România

Verificarea tehnică periodică (VTP) constă în evaluarea funcționării corecte și sigure a centralei termice și a dispozitivelor de control, de reglare și siguranță a gazelor arse. Totodată, ea implică și reglarea instalației de ardere și menținerea condițiilor inițiale de montare.


DE REȚINUT:

Proprietarii trebuie să știe că distribuitorul de gaze verifică periodic valabilitatea VTP.


Pasul 3: Realizarea reviziilor

Verificarea tehnică periodică trebuie completată, în lunile din afara sezonului de încălzire, de revizii pentru curățare și întreținere efectuate de către un centru service autorizat, ai cărui tehnicieni au urmat cursurile de pregătire organizate de către producător și care pot da, de câte ori este nevoie, sfaturi specializate.

”Folosirea pieselor de schimb originale garantează funcționarea centralei în parametri optimi, prevăzuți de către producător, pe o perioadă cât mai îndelungată. De aceea este atât de important ca întreţinerea periodică să fie făcută corespunzător, iar reviziile anuale să fie realizate de firme de service specializate şi autorizate de producător.” – Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România


IMPORTANT:

Pentru a spori și mai mult eficiența centralei termice, proprietarii sunt sfătuiți să asigure în permanență o izolare cât mai ridicată a geamurilor, ușilor și pereților și să verifice ca schimbul de căldură să nu fie limitat de obiecte care acoperă radiatoarele. În plus, optimizarea sistemului presupune o temperatură constantă de 210 C, ce poate fi menținută cu ajutorul cronotermostatelor de ambient.


Dacă acest articol despre centrale termice v-a fost util, distribuiți-l în orice formă doriți.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies