Piatra cubică este ideală pentru amenajarea spațiilor din apropierea locuinței, precum sunt aleile, curțile, grădinile interioare ori verandele. La fel de bine ea poate fi utilizată la scară largă, la pavarea de parcări, trotuare, alei de grădini sau parcuri publice.
Piatra cubică este extrem de rezistentă în timp și necesită foarte puțin efort pentru întreținere. Stilurile, culorile și modelele diverse asigură posibilități nelimitate de design. În peisagistică ea aduce un aer deosebit, diferit de aspectul uniform impus prin ciment sau dale. Și la nivel estetic câștigă puncte suplimentare, conferind un șarm aparte spațiilor exterioare.
Caracteristici:
Inițial, piatra cubică era obținută pe cale naturală, prin culegerea din albiile râurilor. Astăzi, ea este realizată din granit sau din alte roci precum marmura, limestone, andezit ori ardezie, fiind prelucrate și decupate în forme rectangulare.
Produsul este disponibil în mai multe dimensiuni, cantități și culori, de la gri la roșu sau alb, permițând un număr aproape nelimitat de combinații pentru obținerea designului dorit.


Sursă foto: PiatraOnline.ro
Cum se montează piatra cubică?
Piatra cubică se montează fie pe șapă de nisip (sau alte materiale similare), fie cu mortar, cu sau fără rosturi.
Piatra cubică poate fi folosită atât în scop comercial, cât și rezidențial, ca o alternativă de pavaj cu spectru larg de aplicabilitate. Comercial este utilizată în pavarea parcărilor, a trecerilor pentru pietoni, a aleilor stradale, a stațiilor de autobuz sau pentru a acoperi suprafața spațiilor de depozitare (unul dintre motive fiind faptul că împiedică eroziunea).
În cazul proiectelor rezidențiale, ea poate fi folosită într-o varietate foarte mare de modele și culori pentru realizarea aleilor, a intrărilor în garaj, a scărilor ori a teraselor, balcoanelor și verandelor.
Important de știut:
Piatra cubică nu permite depunerea noroiului sau a prafului și nici nu necesită o îngrijire specială, simpla sa curățare periodică fiind suficientă. În condiții normale, poate rezista mai mult de o sută de ani.
Bordurile din piatră cubică se întrebuințează pentru a delimita cu stil orice spațiu pavat. Dincolo de considerentele estetice, bordurile aduc în plus multiple beneficii: împiedică depunerea noroiului, fixează piatra și nisipul folosite în pavaj și previn depășirea zonei carosabile de către mașini sau pătrunderea vegetației pe suprafața pavată.
Interesant:
O tonă de piatră cubică are în medie între 5 și 11 mp.
Pe site-ul PiatraOnline.ro am găsit o selecție interesantă de piatră cubică potrivită atât pentru proiecte rezidențiale, cât și pentru cele comerciale. Le găsiți pe toate AICI.
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.