Una din rezoluțiile acestui an a fost să îmi ajustez garderoba conform unor principii mai sustenabile. Nu doar pentru natură, ci și pentru mine și bugetul meu. Chiar dacă nu sunt o mare victimă a modei, cheltui suficient pe haine și pe accesorii pentru plăcerea personală.


Credit foto: Catalin Vatra
Vârsta m-a învățat să aleg cu mai multă grijă ceea ce pun pe mine, astfel încât să pot purta acel articol vestimentar cât mai multă vreme și nu doar un sezon sau două. Nu e o rușine să ai haine pe care le-ai cumpărat acum 5-10 ani! Chiar e o dovadă că ai cumpărat ceva de calitate, care te reprezintă cu adevărat.
A trebuit să trec de 30 de ani să:
- înțeleg care sunt croielile și lungimile care mi se potrivesc;
- fac pace cu mine și să îmi accept conformația;
- folosesc hainele în favoarea mea astfel încât să pun în valoare părțile mele cele mai bune.
Nu îmi iese de fiecare dată, dar încerc să mă perfecționez la asta. Pentru a-mi împlini rezoluția am:
- luat la mână fiecare dulap, comodă și debara din casă.
- triat hainele pe diferite categorii: de păstrat, de dat, de donat. Să explic fiecare categorie în parte.
- Hainele de păstrat sunt cele care încă îmi vin și mi se potrivesc constituției – cele care mă fac să arăt cel mai bine din cât de bine pot să arăt eu 🙂
- Hainele de dat sunt cele într-o condiție bună și foarte bună, dar care fie mi-au rămas mici, fie nu mă avantajează prea tare (lucruri primite sau luate atrasă fiind de prețul de ”nerefuzat”). Am renunțat la gândul că o să arate mai bine pe mine când poate voi slăbi nu știu câte kg sau îmi voi lua nu știu ce pantofi ori accesorii cu care să se asorteze de minune. Până una alta stau în dulap de luni sau ani de zile ocupând spațiul. Categoria asta de haine am împărțit-o între sora mea, nepoata mea și prietenele mele. Toate avem rude și prietene de la care împrumutăm haine, așa că nu e nimic nefiresc să le propui să le păstreze pe cele pe care nu le mai porți din motivele expuse mai sus.
- Hainele de donat sunt cele care nu se încadrează în categoriile 1 și 2, fie pentru că nu vin niciuneia dintre noi, fie pentru că au unele mici urme de uzură. Pentru o persoană cu o condiție modestă ele pot fi tocmai bune de purtat.
IMPORTANT:
Hainele pe care vrei să le dai și să le donezi, coase-le, spală-le și calcă-le înainte. E cuviincios față de cei care le vor primi. La fel, nu pleca de la ideea că o persoană fără posibilități materiale se mulțumește cu orice. Fiecare dintre noi are dreptul la decență.
Rezoluția mea
Am stat și am făcut un calcul cât cheltui pe haine. Am constat că dacă îmi cumpăr cinci bluze la reduceri ajung instant la o sumă frumușică din care altfel aș fi putut cumpăra un singur produs, dar de o calitate și mai bună, din fibre naturale. Nu spun că nu o să mai fac asta, dar îmi propun să reduc numărul achizițiilor dictate de prețul de “nerefuzat” și de impulsul de moment.
Partea cu producția efectivă a hainelor e greu de controlat și iscăm să intrăm într-o discuție fără final. Nu am cum să știu dacă rochia pe care o port este realizată în China sau Vietnam în ateliere în care condițiile de muncă sunt precare. Este peste putința cuiva să știe asta despre fiecare articol vestimentar pe care îl deține. Dar dacă ai certitudinea că un anumit brand testează produse pe animale sau în orice altă formă nu corespunde valorile tale, te poți delimita.
Cum fac să nu mai dau banii aiurea pe lucruri care doar îmi fură ochii
Acum că am mai făcut loc prin dulapuri și sertare pot să încep să le umplu treptat cu lucruri cu care să am o relație îndelungată. Cum?
Nu mai cumpăr la primul impuls. Dacă și a doua zi și peste trei și peste patru gândul îmi este în continuare la acea haină, e un semn că poate fi ceea ce trebuie. În timpul ăsta am avut vreme să mă gândesc și cum pot asorta piesa respectivă.
Caut articole cât mai versatile. Pentru mine e foarte important să pot purta un lucru de mai multe ori, în combinații diverse și care să fie pus în valoare în maniere diferite, dacă se poate. Care e scopul să ai lucruri pe care le poți purta doar la o singură ocazie? Sincer, la capitolul rochii de seară mă gândesc serios să iau în calcul varianta închirierii. Am adunat câteva ținute de ocazie care îmbătrânesc în dulap alături de rochia de mireasă (pe care nu sunt încă pregătită emoțional să o vând, dar ea face parte dintr-o categorie specială).
Nu mai dau banii pe haine sport. Gata, e clar! Nu sunt o tipă care poartă haine de sală și în timpul liber. Un trening și câteva tricouri cred că acoperă necesitățile mele atletice. În rest pot să explorez zona de casual și smart casual cu care mă simt mai bine. E ideală pentru vacanțe și, în curând, pentru ieșirile în parc cu bebelușul care se fac om mai mare.
Îi cer părerea soțului. Poate sună ciudat, dar treaba asta funcționează foarte bine în familia noastră. Uneori uităm ce avem prin dulapuri, dar își amintește celălalt. Așa nu riscăm să cumpărăm două lucruri foarte asemănătoare.
Ce am în plan
Să îmi cumpăr piese basic. Tricoul alb, cămașa office, rochia neagră, fusta creion etc. sunt piese vestimentare ce ar trebui să se regăsească în orice garderobă. Am învățat asta de la alții mult mai pasionați de fashion ca mine. Ele merg combinate cu orice și ne scot mereu din încurcătură!
Să îmi cumpăr piese glam. Peste o rochie neagră simplă, spre exemplu, îmi place să pun o jachetă din catifea sau cu paiete. E ca și când m-aș îmbrăca într-o bijuterie uriașă. De curând am făcut o pasiune și pentru broșe, pe care le văd purtate pe reverele paltoanelor, cămășilor și sacourilor și chiar și pe berete.
Să trec la pantofi cu toc mai mic. Nu știu cât de mult e influențată treaba asta de faptul că am născut, dar eu pur și simplu nu mai pot sta pe pantofi cu platformă și toc cui mai mult de câteva ore. Așa că în restul timpului am decis să optez pentru încălțări cu un toc mai mic și/sau mai gros (pentru mai multă stabilitate).
Să optez doar pentru accesorii și bijuterii de calitate. Am avut nebunia colierelor statement. Am umplut vreo două cutii de bijuterii cu ele. Unele au oxidat după câteva purtări, altele s-au deșirat ori sau mătuit. Noi însă licăreau de mărgele și pietricele. Pe principiul Less is more o să încep să mă uit cu mai mare atenție la ce bijuterii îmi cumpăr. Vor fi întotdeauna o investiție bună.
Și Liana de la avetisiperoz.ro trăiește în spiritul ăsta, iar proiectul ei #cate5 este chiar inspirațional.
Urați-mi succes, urmează transformarea garderobei! 🙂
#maimultacalitate #maiputinacantitate #sustenabilitate #sustainableliving