Nu are sens să mai reiau relația mea cu organizarea din adolescență și până acum. Probabil că ați mai citit-o / auzit-o deja. Ideea este că în vreo 20 de ani de pasiune am învățat niște lucruri. Unele au prins formă cu mult înainte de specializarea mea ca professional organizer, altele s-au sedimentat apoi.
Prin urmare, până astăzi, simt că organizarea mi-a dat 5 mari lecții:
Nr. 1 – Moderația
Când ești foarte tânăr vrei multe. Și să ai și să arăți. Nu este ceva neapărat nefiresc, cred că mai toți trecem astfel prin primii ani de viață adultă. Căci altfel cum să învățăm să alegem mai bine și cât ne trebuie? Prin urmare, odată ce am început să îmi fac tot mai temeinic ordine în viață, în casă și în parcursul profesional, am înțeles că mai puțin chiar poate însemna mai mult. Am realizat totodată că nu pot fi peste tot și nici nu le pot face pe toate, pentru că suprasolicitarea nu aduce nimic bun cu ea. La fel, că nu trebuie să fiu ce vor alții, ci că trebuie să fiu cine și ce vreau EU. Așa că sunt momente în care fac pace cu Universul și fac fix cât pot.
Nr. 2 – Să nu epatez
Dacă am ceva de demonstrat, mie trebuie să îmi demonstrez! Nu trebuie să ”scot ochii” nimănui cu ce fac sau cu ce am. Nu mă prezint mai bună, mai deșteaptă, mai competentă decât simt că sunt și nici nu o fac prin comparație cu alții. Nu crești niciodată încercând să îi dărâmi pe alții!
Cât despre etalarea de bunuri materiale, etichete și branduri, mi se pare că treaba asta nu face decât să te transforme într-o țintă ambulantă pentru hoți, bârfe și invidii.
Simt că îmi separ bine viața privată de cea profesională și că intimitatea noastră este doar a noastră. Chiar dacă mare parte din activitatea mea profesională este online, viața de familie este offline. Pun rar poze cu Adrian și cu copiii pentru că așa considerăm că trebuie să fie. Soțul meu nu este pasionat de social media, iar copii sunt copii.
Nr. 3 – Empatia
Nivelul meu de empatia a crescut de-a lungul anilor din diferite motive: maturizare, experiență, familie, copii, dezvoltare personală și profesională… În ceea ce privește organizarea, ea îți dă acces la și în intimitatea altora, le vezi casele, lucrurile dragi, acareturile, birourile… Dacă nu te poți raporta cu empatie la persoana respectivă, nu vei înțelege care au fost cauzele ce au generat surplusul și dezordinea și nici nu vrei putea să oferi o soluție aducătoare de schimbare. E ușor să judeci, e mai greu să te pui în pantofii altuia…
Empatia și decența sunt pe deplin încurajate și în grupul cu idei de organizare, unde încercăm să ne ajutăm nu doar cu un sfat, ci și cu o vorbă bună. Provenim din medii atât de diferite și avem atâtea pe cap și pe suflet încât un moment de conștientizare a acestor diferențe poate schimba fantastic tonul și poziționarea față de ceilalți.
Nr. 4 – Sustenabilitate și voluntariat
Sustenabilitatea am descoperit-o cu adevărat când am devenit voluntar EFdeN, un ONG cu scop educațional, ce are ca principal obiectiv dezvoltarea de proiecte eficiente energetic, în armonie cu mediul. Ca și voluntar scriu despre ei ori de câte ori au o nouă inițiativă și încerc să le duc mesajul mai departe. Cei mai mulți sunt studenți sau proaspăt absolvenți de facultăți tehnice (arhitectură, construcții, instalații) și prin puterea minții lor și o voință fantastică au pus numele României sus de tot la competiții internaționale. Între timp am devenit și voluntar al Asociației Taxiul cu Bomboane, ce dezvoltă proiecte pentru copii din spitale de pediatrie și din medii defavorizate.
Nr. 5 – Exercițiul carității
Dacă mă raportez doar la ultimii zece ani de când sunt cu soțul meu, pot spune că am trecut prin multe încercări materiale. Ca noi, mulți, desigur! Dar cu răbdare și cu perseverență am tot scos-o la capăt. N-o să uit primul nostru ”apartament” închiriat, de vreo 34 mp și nici mașinile la mâna a cincea pe care le aveam. 🙂
Pe atunci, chiar dacă voiam să susțin o cauză caritabilă, nu știam prea bine cum. Credeam că totul este legat de bani. Și cum nici eu nu-i prea aveam, de unde să îi dau? Între timp am înțeles că poți face bine și dacă oferi din timpul tău, din știința ta, din experiența ta, din energia ta, din bucuria ta ori din ce ai bun, dar nu îți mai este de folos prin casă. Am început să donez haine, jucării, cărți, să susțin asociații și ONG-uri constant sau pe proiecte punctuale, să întreb și în altă parte pentru a ajuta dacă mi s-a cerut să întind o mână, dar nu aveam nimic material de dat.
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.