Ce economii aduce instalarea unei centrale termice

by admin
0 comment

În ultimii 15 ani, cu precădere, centralele termice au devenit o alternativă la sistemul public de încălzire. Potrivit cifrelor raportate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), numărul locuințelor racordate a scăzut la jumătate față de 2002. Un studiu realizat de Ariston Thermo România indică faptul că în același interval, numărul imobilelor dotate cu centrală termică individuală pe gaz în condensare a crescut cu +436%.

centrala termica

Sursă foto: Houz Buzz

De ce ai cumpăra o centrală termică:

  • Autonomie – poți face oricât de cald vrei, oricând, fără a depinde de nevoile și preferințele locatarilor de bloc;
  • Economie – costurile facturilor la gaz se reduc chiar și cu peste 50 de procente;
  • Confort – centralele de generație nouă se instalează și se întrețin ușor, unele modele putând fi controlate de la distanță, prin intermediul unei aplicații mobile.

IMPORTANT:

O centrală termică pe gaz poate avea o durată de viață de peste 15 ani. Pentru a-i prelungi perioada de utilizare este recomandat să faceți revizii tehnice anuale.

Conform unor calcule realizate de Ariston Thermo România, pentru un apartament de două camere de 60 mp, prevăzut cu o centrală termică pe gaz, economia poate fi de circa 48% la factura de încălzire comparativ cu sumele pe care le plătește o familie a cărei locuință este racordată la CET. Față de un imobil cu sistem de încălzire propriu cu funcționare pe curent, economiile pot fi de până la 300%. Potrivit aceleiași surse, investiția în achiziția unei centrale termice în condensare este de aproximativ 2.850 lei, în timp ce suma necesară realizării întregii instalații (centrală termică, costuri de debranșare, instalație de gaz) pentru un apartament de 80 mp ajung la 7.800 lei.

”În funcție de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul de județ, amortizarea investiției în centrala termică se poate face între 2 și 4 ani, în timp ce amortizarea investiției pentru întreaga instalație ajunge la cca. 6 ani.” – Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România

Pe lângă debranșarea de la sistemul public, românii aleg să își cumpere o centrală termică atunci când se mută într-o locuință nouă, când renovează sau când doresc să treacă la o tehnologie mai nouă. Cei mai mulți aleg modelul și marca singuri, în timp ce alții merg în magazine de specialitate, consultă un instalator sau fac achiziția prin intermediul rețelelor de do it yourself (DIY).


Poate v-ar mai interesa să citiți și:

Ce trebuie să știm despre reviziile centralelor termice

Tipuri de centrale termice. Cum o alegem pe cea potrivită


Dacă articolul v-a fost util, distribuiți-l și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies