Când spui ”organizare” cei mai mulți asociază cuvântul cu dressing-ul. Organizarea hainelor, a casei și a jucăriilor sunt poate cele mai frecvente subiecte ce apar în discuțiile din grup. Dar domeniul este mult mai vast de atât și cunoscându-i elementele componente putem înțelege mai ușor afirmații precum ”Organizarea îți poate schimba viața!” sau ”Efectele organizării pot fi imediate!”.
După cum probabil știți, m-am format în sistem nord-american ca professional organizer, dar am studiat atât zona asiatică, KonMari & Feng Shui, cât și zona nordică, familiarizându-mă cu filosofia Hygge. Între modele diferențele sunt în linii mari de suprafață și volum, înțelese prin cutuma culturală.
Tipuri de organizare:
Organizarea în sens nord-american este cea mai complexă și se studiază încă din secolul al XIX-lea. Deci putem vorbi și despre o tradiție a industriei. Astfel, cele 3 mari paliere ale organizării sunt:
- Organizarea pe plan personal
- Organizarea casei (pe plan rezidențial)
- Organizarea pe plan profesional (office&business)
Nr. 1: Organizarea pe plan personal
Aici intră gestionarea timpului, gestionarea banilor, gestionarea bunurilor și gestionarea relațiilor personale.
Pe scurt, păstrarea unei agende zilnice și a unei evidențe a cheltuielilor, coroborată cu metode de organizare a bunurilor folosite în mod curent (telefon, laptop, mașină), plus păstrarea în preajmă a celor care ne susțin și detașarea de persoanele toxice înseamnă organizare pe plan personal.
Nr. 2: Organizarea casei
Acesta este subiectul cel mai ușor de înțeles, dar care poate căpăta și cele mai multe declinări. Organizarea casei poate începe de la momentul proiectării locuinței, când specialistul în organizare lucrează alături de arhitect, constructor și designer pentru a crea fluxul firesc al respectivului imobil. Cum stabilesc asta? Cunoscând foarte bine stilul de viață al beneficiarilor și planurile pe termen mediu și lung ale acestora. De pildă, dacă profesiile soților presupun ca unul să se trezească foarte devreme, iar altul să călătorească foarte mult, dressing-ul nu ar trebui să fie fix în dormitor și nici să comunice cu toaleta. De ce? Pentru că de fiecare dată unul dintre parteneri va fi deranjat la ore incomode de venirea/plecarea celuilalt. La fel, dacă beneficiarii își propun să își extindă familia, ar fi indicat ca toate dormitoarele să fie pe același nivel și să aibă facilitățile aferente.
La o scară medie, organizarea casei se referă la compartimentarea încăperilor și la piesele de mobilier specifice fiecărui spațiu. Iar la scară micro este vorba despre fiecare categorie de obiecte deținute, despre utilitatea și frecvența lor, despre atribuirea celor mai potrivite locuri-casă pentru fiecare dintre ele, despre controlul cantităților.
Metodele sunt multiple, trebuie doar să testezi să vezi ce ți se potrivește mai bine cu stilul de viață adoptat. Dacă ar fi să fac o recomandare, aceea ar fi ca soluțiile să fie un mixt între ce găsești ca aparținând lumii americane, asiatice sau europene. Știu că este o frenezie cu metoda Konmari, dar dacă nu ești japonez sau măcar asiatic, nu o vei putea aplica în totalitatea ei pentru că diferențele culturale și sociale sunt foarte mari. Logic, nu? 🙂
Încearcă cele 2 programe gratuite pe care le-am creat: #MareaOrganizare (home organizing 101) și #MareleInventar (decluttering).
Nr. 3: Organizarea pe plan profesional
Pentru a fi cât mai eficient(ă) la locul de muncă și, implicit, cât mai profitabil(ă) pentru business-ul din care faci parte trebuie să pornești de la mic la mare. Biroul tău este primul spațiu care trebuie să arate nivelul de profesionalism și performanță. Și aici este vorba despre un flux care trebuie gândit să te ajute să faci totul mai simplu, mai bine și mai rapid.
Citește și Organizarea biroului în stil KonMari
La o scară medie, zona de office&business organizing merge către relațiile dintre departamente și la modul în care angajații cooperează între ei. Iar la nivel macro putem ajunge să vorbim despre arhitectura de business. Atenție însă! Pentru a fi relevant în zona de organizare profesională, specialistul trebuie să aibă background în domeniu. Spre exemplu, dacă a lucrat în industria medicală, atunci va putea oferi sfaturi pertinente unui medic de familie în căutare de soluții de regândire a business-ului.
Despre toate acestea povestesc frecvent în workshop-urile pe care le țin în corporații sau în cadrul evenimentelor publice la care particip ca speaker. #MareaOrganizare LIVE este evenimentul-spectacol pe care l-am lansat în 2019, cu o frecvență bianuală (primăvara și toamna), în cadrul căruia pun în scenă demonstrații practice și modele teoretice, combinate cu activări de produse, momente surpriză și invitați speciali. În 14 septembrie focusul este pe familii și pe modul în care se pot organiza acasă, în vacanță și când ne pregătim de școală. Pentru oricare dintre aceste proiecte îmi poți scrie la adresa de email contact@dianamihaila.ro.
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.