În lunile în care îl așteptam pe Alex făceam tot felul de planuri despre cum ne-ar plăcea să arate camera bebelușului. Alcătuiam mood board-uri și foldere cu produsele preferate și încercat să ne imaginăm ordinea în care urma să avem nevoie de tot ce ne făcuse cu ochiul. Acum, la al doilea copil, ne uităm în urmă și ne amuzăm de cât de multă presiune am pus pe noi pentru ceva ce am folosit real și total la 9 luni de la venirea băiețelului pe lume.
Nr. 1 – Politica pașilor mărunți!
Așa că cel dintâi lucru pe care pot să ți-l spun pe subiectul acesta este SĂ NU TE GRĂBEȘTI! Caută inspirație, gândește-te bine unde va dormi copilul în primele săptămâni/luni de viață, ce rutină veți avea. Trezirile dese și procesul de recuperare al mamei s-ar putea să îți indice că este mai bine ca pătuțul să fie în camera părinților o vreme. Sau poate ar ajuta ca în dormitorul omului mic să ai cel puțin un pat de o persoană, nu doar idilicul fotoliul de alăptare. Nu toate nopțile sunt line!
Ca să nu mai vorbim despre restul opțiunilor: co-sleeping, dormit cu noi în pat, dormit doar cu unul dintre părinți și celălalt într-o încăpere separată pentru a se odihni… Lucrurile acestea se lămuresc cu copilul în casă, nu cu el în burtă! Deci respiră și analizează toate scenariile ce îți vin în minte! 🙂


Sursa foto: Unsplash
Nr. 2: Inspirație pentru amenajarea camerei copilului
Precum scriam, identificarea din timp a unor de posibile soluții de amenajare ne-a ajutat să triem printre idei. Sursele de inspirație sunt multe și uneori copleșitoare. Dileme de amenajare încă mai sunt, dar nu caut să le rezolv imediat (respect punctul 1). Viața în 4 ne va arăta direcția de urmat. Tot ce găsesc acum vom filtra prin practică. Se simte că nu mai suntem părinți începători. 🙂
Mai avem câteva săptămâni până la marea întâlnire și tot prospectez online, să văd ce aș mai putea achiziționa pentru băieți, pentru etapa în care vor împărți spațiul. Probabil că ”fuziunea” se va produce în primăvară, așa că din învățăturile trase cu primul copil și prin calmul luării de decizii o să reușim în cele din urmă (Doamne ajută!) să combinăm într-o manieră eficientă nevoile unui bebeluș cu cele ale unui copil de grădiniță.
Zilele acestea am tot ”răsfoit” secțiunea online de proiecte pentru casă a Brico Depot, unde sunt și propuneri pentru camera copiilor. Îmi place mult nuanța Antibes mat. Se combină ușor cu alte tonuri fără ca rezultatul final să fie ultra masculin. Și are și un preț foarte bun! 😉
Dacă nici tu nu ești mare fan de roz în camerele de fete și de bleu ciel în cele de băiați, mai am un mood board pus de-o parte. Alăturarea cromatică poate fi potrivită pentru copii de grădiniță și de școală, unde liant este nuanța Gran Via. Părerea mea, desigur!
Sau ceva neutru, pentru orice vârstă, indiferent dacă ai fete sau băieți, mici ori mari.
Nr. 3: Planificare bugetară și time management
Dacă la primul copil am făcut și achiziții din impuls, căci ai senzația că ai nevoie de mult mai mult decât vei folosi cu adevărat, bombardați fiind de idei, produse și recomandări din toate părțile, acum am realizat un plan de cumpărături ce ne va ajuta să nu mai întindem bugetul la maxim în unele luni.
Așa că revin și scriu că pe noi documentarea online ne-a ajutat să economisim timp prețios, dar și bani, căci pe lângă ofertele disponibile exclusiv pe internet la unele magazine, am scutit și drumuri către depozitele de specialitate doar pentru a vedea ce au la raft.
Nr. 4: Planificarea etapelor proiectului de amenajare
La Alex, pregătirile le-am început cu circa 2-3 luni înainte, prin aplicarea unui strat proaspăt de lavabilă în întreaga casă. Oricât de bine organizați am zis noi că suntem, tot a durat vreo 2 săptămâni întregul proces (cumpărarea materialelor, munca efectivă a echipei, igienizarea locuinței la încheierea lucrărilor). După această fază am mai avut un mic răgaz să ne gândim ce luăm și cum amplasăm în spațiu.


Sursa foto: Pixabay
Până vom ajunge la paturi suprapuse ori la zone individuale de odihnă, testăm cu ce avem. Practic, revine în decor pătuțul pliabil foarte util până la 2 ani și continuăm să folosim divanul extensibil pe care acum doarme Alex și, ocazional, unul dintre noi. Când ambii băieți vor fi suficient de mari să aibă propriul pat, vom vedea ce variante alegem.
Știu că fiul nostru cel mare ar fi foarte încântat să aibă un pat cu Fulger McQueen. Dar asta ar însemna ca în nopțile în care el nu vrea să doarmă acolo, să vină la noi în pat. Ceea ce este minunat, dar relativ incomod din cauza pozițiilor sale de somn. Plus că în 1,60 m, 3-4 oameni la un loc nu arată a scenariu ideal. Prin urmare, mai amânăm redecorarea până când vom crede că de cele mai multe ori el își va folosi patul. Cine știe ce doleanțe va avea copilul mic când Alex va face această trecere… 🙂
Concluzia mea, la acest moment, este că trebuie să iau lucrurile treptat și să le abordez cât mai simplu. Un bebeluș nu are nevoie nici de multe lucruri, nici de un spațiu vast. Aspectele acestea capătă formă și dimensiune în mintea fiecărui părinte. De data aceasta aleg scenariul minimal! Vă mai povestesc din când în când evoluția! 🙂
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.