Este suficient să faci o singură vizită prin comuna Ciocănești, din județul Suceava, pentru a te îndrăgosti iremediabil de aceste locuri. Din cele aproape 700 de gospodării ce dau viață unei părți din munții Suhard și Obcina Mestecănișului, tot mai multe au astăzi gravate pe ele modele tradiționale. Sau cum sunt denumite în zonă ”pui” sau brâuri.
Cea dintâi casă ornată asemenea ouălor de Paște i-a aparținut Leontinei Țăranu. Pe la jumătatea secolului trecut, femeia și-a renovat locuința, iar la sugestia meșterului, a decis să își ornamenteze și pereții exteriori ai casei. Localnicilor le-a plăcut atât de mult ideea, încât tot mai mulți i-au urmat exemplul.
În 2015, la aniversarea a 50 de ani de activitate, Policolor s-a înfrățit cu comuna Ciocănești și a donat 3 tone de materiale pentru realizarea soclurilor și aproximativ 700 kg de vopsea lavabilă în nuanțele specifice motivelor tradiționale din comună pentru ornarea brâurilor.
După 4-5 luni în care s-a muncit intens la refacerea a cât mai multor fațade și, în egală măsură, la închistrirea celor care nu aveau pui pe ele, Primăria a premiat cea mai frumoasă casă nouă și cea mai frumoasă casă renovată. Aflată în vizită la Ciocănești împreună cu un grup de jurnaliști, bloggeri și reprezentanți ai Policolor, am avut bucuria de a juriza la categoria cea mai frumoasă casă nouă.
Iată câștigătoarea:
Ea a fost aleasă pentru simplitatea sa și pentru modul în care o casă cu o arhitectură actuală s-a încadrat în decor prin aplicarea puilor tradiționali pe zidurile sale. Autoritățile locale au premiat și cea mai frumoasă grădină din sat.
Noi, comunitatea din Ciocănești, facem permanent eforturi pentru a păstra intactă istoria și tradiția locului, deoarece un popor fără istorie este un popor care nu există. Propunerea primită de la Policolor ne-a bucurat, pentru că a venit efectiv în întâmpinarea unei nevoi a noastre. Datorită materialelor primite, am putut să devansăm finalizarea lucrărilor la Muzeul Etnografic și putem lucra multe case, care vor înfrumuseța comuna. – Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.
Comuna Ciocănești se mai mândrește și cu tradiția sa îndelungată de încondeiat ouă, într-una dintre curți fiind expus un ou uriaș.
Dar și cu frumoasele sale biserici. Eu am surprins 3 din cele 7 răsfirate prin sat și pe colinele din zonă.
Într-o anumită măsură, Policolor și Ciocănești au un traseu similar. Timp de 50 de ani, compania noastră și-a păstrat identitatea, integritatea și valorile. La Ciocănești, în ciuda dificultăților, oamenii au păstrat vii tradițiile locului, menținând astfel unită vatra satului. Eforturile acestei comunități de a perpetua tradiții vechi de 100 de ani sunt demne de tot respectul. Ne bucurăm că am descoperit în primărie și în comunitatea de aici un partener deschis pentru dialog și cooperare. Sperăm ca cele 180 de case redecorate cu materiale Policolor să contribuie la prosperitatea comunei și suntem convinși că ceea ce realizăm anul acesta este un proiect durabil. – Florin Stoleriu, Business Unit Manager Policolor Arhitectural, divizia care produce materialele donate comunei
Despre Ciocănești și campania ”Redescoperă Culorile României” am mai scris și:
Salutări din Ciocănești, satul-muzeu cu case cu motive tradiționale
Cum arată Satul Cultural al României
Artă în mișcare: Locomotiva pictată cu motive tradiționale a fost pusă în circulație
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii!