CANCERUL DE PIELE: CE ȘTIU ROMÂNII DESPRE ACEASTĂ BOALĂ

by admin
0 comment

La nivel mondial, 1 din 3 persoane este diagnosticată cu o formă de cancer de piele. Cel mai des tip este carcinomul – o tumoră malignă formată din celule epiteliale – de care peste 91% dintre români nici măcar nu au auzit.

Cifrele sunt extrase dintr-un studiu realizat de Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii. Vestea bună este că descoperit la timp, carcinomul poate fi tratat ușor și vindecat.

Dr. Mihaela Leventer

Dr. Mihaela Leventer

Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii a demarat un studiu de percepție pentru a afla dacă românii sunt preocupați de sănătatea pielii lor. Rezultatele acestui un demers național au arătat că un procent de 87% din populație a auzit de cancerul de piele, dar doar jumătate știe că există mai multe forme. Mult mai puțini de atât le și pot identifica.

”Cazurile pe care le întâlnim în spitale și cabinete, atât eu cât și colegii mei dermatologi, ne-au arătat câtă nevoie este, încă, de educare și de informare cu privire la cancerul de piele în România. Am înființat Fundația Leventer pentru Sănătatea Pielii cu acest scop, de a educa, prin campanii de informare desfășurate alături de partenerii noștri Laboratoarele Dermatologice Eau Thermale Avene și Societatea Română de Dermatologie. De asemenea, vom oferi suport bolnavilor care nu au resursele financiare pentru operații, oferind 5 operații pro bono anual cu sprijinul BT – Divizia pentru Medici și Blade and Light International.” – Mihaela Leventer, Președinte Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii și Medic Primar Dermatolog.

Întrebați care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% din cei chestionați au menționat spontan cancerul „de la alunițe”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar și alte afecțiuni dermatologice greșit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondenților nu a putut oferi un răspuns.

Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este melanomul, atât ca mențiune spontană, cât și ca notorietate asistată. 42% dintre români declară că au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scăzută, de 25% și, deși a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre români l-au asociat cu cancerul de piele.

 ”Am observat că există o confuzie foarte mare în rândul românilor cu privire la cancerul de piele și este evident că atunci când nu știi care sunt formele de manifestare, nu vei putea să îl depistezi și să îl tratezi la timp. Cancerul de piele, depistat în fază incipientă, poate fi însă învins.” – Mihaela Leventer

Studiul, un prim demers dintr-o campanie amplă de informare asupra cancerului de piele, a scos în evidență și o percepție eronată asupra gravității acestei boli. 70% dintre persoanele care au auzit de melanom îl considera vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom (incluzând-i aici și pe cei care nu cunosc semnificația exactă a termenului), doar o jumătate îl percep drept o afecțiune vindecabilă dacă este depistată din timp.

”Majoritatea cazurilor de carcinom, cel mai răspândit diagnostic de cancer de piele, nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori în forme deosebit de avansate, evoluează lent, de-a lungul anilor şi dacă sunt tratate corect se vindecă.” – Mihaela Leventer

Cancerul de piele este perceput ca având o incidență scăzută

La nivel global, cancerul de piele afectează una din trei persoane diagnosticate cu cancer. În România astfel de statistici nu sunt centralizate la nivel național, dar din experiența medicilor dermatologici se păstrează același raport. Românii, totuși, pun cancerul de piele pe ultimul loc în ierarhia celor mai frecvente forme de cancer – doar 27% dintre romani consideră cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii, față de 67% care plasează cancerul de sân în topul acestui clasament.

Ce este carcinomul cutanat?

Carcinomul este o tumoră a pielii frecvent întâlnită pe zonele care au fost expuse îndelung la soare de-a lungul vieții. Există două tipuri de carcinom:

  1. Bazocelular – care se manifestă de regulă ca o mică excrescență translucidă sau pigmentată uneori ulcerată, acoperită de cruste de sânge, o pată roșiatică, o umflătură rozalie cu o margine perlată, lucioasă.
  2. Spinocelular – debutează de obicei cu pete roşii care se descuamează (se cojesc) şi apoi se ulcerează fără tendință de vindecare. Poate fi însă şi sub formă de nodozitate sângerândă, nedureroasă.

Pentru mai multe informații despre carcinom și prevenția cancerului de piele accesați www.canceruldepiele.ro

Iată și un infografic cu concluziile acestui studiu:

Infografic cancer de piele

Despre studiu

Rezultatele prezentate sunt bazate pe un studiu cantitativ la nivel național cu un eșantion de 1.199 persoane, cu vârste între 18-65 ani, realizat de Millward Brown România, în luna martie 2016. Studiul a fost realizat prin metodologia CATI (interviuri telefonice asistate de calculator), iar rezultatele au o eroare maximă de eșantionare de +/- 2,83% la un nivel de încredere de 95%.

Distribuie pentru a afla cât mai multă lume despre riscurile cancerului de piele.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies