Principiile Motessori de creștere și de educare a copiilor sunt tot mai populare în ultimii ani. Părinții sunt învățați la nenumărate cursuri sau din cărți cum să le aplice, iar cei mici pot frecventa grădinițe și școli în sistem Montessori.


Sursă foto: Pinterest
Ce este educația Montessori?
Potrivit unui document publicat pe montessori.org.ro, ”educaţia Montessori urmăreşte un scop ambiţios: să ajute la dezvoltarea copilului într-o fiinţă umană adultă completă, confortabilă cu sine, cu societatea şi cu umanitatea în ansamblul ei. În timp ce abordarea tradiţională a educaţiei – care predomină în zilele noastre – rămâne concentrată pe transmiterea unor blocuri prescrise de cunoştinţe, abordarea Montessori se concentrează pe susţinerea şi sprijinirea procesului natural de dezvoltare a fiinţei umane. Acest lucru se realizează prin înţelegerea faptului că fiinţa umană complet dezvoltată are, astfel, o mai mare predispoziţie către a învăţa lucrurile de care are nevoie pentru a deveni un membru integrat în societate, care contribuie corespunzător”.
Camere Montessori. Idei de amenajare
Pe site-ului livingmontessorinow.com am găsit o listă cu aspecte ce trebuie avute în vedere atunci când ne propunem să amenajăm o cameră de copil în stil Montessori. Acestea sunt:
- Să se folosească materiale naturale (pe cât posibil);
- Spațiul să fie atent securizat, pentru ca cel mic să nu cadă și se rănească de colțurile pieselor de mobilier (baby-proofing);
- Mobilierul folosit să aibă dimensiuni adaptate pentru un copil;
- Patul să fie la nivelul podelei;
- Pe peretele alăturat sau pe cel opus patului să fie montată o oglindă de mari dimensiuni în care copilul să se poată vedea și în care să poate observa spațiul care îl înconjoară;
- Fotografiile și tablourile să fie prinse pe perete la înălțimea copilului sau cât mai aproape de aceasta;
- Rafturile să fie montate cât mai jos;
- Ușa să stea tot timpul deschisă și să aibă montată o poartă de protecție, pentru ca cel mic să vadă tot timpul ce se întâmplă și în afara spațiului său, fără a fi tentat să îl părăsească.


Sursă foto: Pinterest


Sursă foto: Pinterest


Sursă foto: Pinterest


Sursă foto: Pinterest


Sursă foto: Pinterest
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.