Barometrul Locuintelor Sanatoase 2017: Un studiu despre legatura directa dintre sanatatea locuintelor si cea a oamenilor

by admin
0 comment

1 din 6 locuitori ai Europei trăiește într-o locuință „nesănătoasă”, fapt ce favorizează creșterea cu 66% a șanselor dezvoltării unei afecțiune de sănătate. Asta în timp ce 1 din 10 europeni face economie la energie, dublând riscul de îmbolnăvire. Studiul este realizat de grupul VELUX și poartă numele de Barometrul Locuințelor Sănătoase (Heathy Homes Barometer 2017).

Barometrul examinează efectele locuințelor asupra sănătății europenilor, alături de costurile asociate și posibile modalități de abordare.

Boli provocate de locuințele ”nesănătoase”

Europenii care trăiesc într-o clădire „nesănătoasă”, adică o clădire cu umezeală sau cu mucegai, au șanse duble (66%) să dezvolte probleme de sănătate, în timp ce 40% pot suferi de astm. În același timp, cei care nu au posibilitatea financiară să își încălzească locuința pe timpul iernii (fenomen denumit „sărăcie energetică”), au de două ori mai multe șanse să raporteze o stare de sănătate precară și de aproape trei ori mai multe șanse să raporteze umezeală în casă.

Costurile clădirilor „nesănătoase” nu sunt resimțite doar de indivizi. Statele europene plătesc anual 82 mil. euro pentru tratarea afecțiunilor ce derivă din acest aspect (exp: astm, boli pulmonare cronice etc.).

Soluții

Modernizarea stocului de clădiri din Europa ar fi una dintre soluții. Acest lucru nu numai că va conduce la rezultate mai bune în domeniul sănătății, dar va scăderea și costurilor pentru societate și va reduce emisiilor de CO2.

Healthy Homes Barometer 2017 folosește date Eurostat și examinează, între altele, nivelul capitalului privat disponibil pentru renovare în statele membre ale UE – 30 mld. euro – și soluțiile necesare ce pot contribui la deblocarea anumitor sume pentru a fi investite în astfel de activități.

„Acest studiu ilustrează impactul imens al clădirilor asupra sănătății umane, asupra incluziunii sociale, a calității aerului și a climei. În cazul în care peste o treime din emisiile de dioxid de carbon din Europa sunt emise de clădiri, atunci când unul din zece europeni face economie la energie și unul din șase locuiește în locuințe nesănătoase – este clar că schimbarea trebuie să înceapă de acasă”. – Maroš Šefčovič, vicepreședinte pentru Uniunea Europeană a Energiei

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l în orice formă dorești și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies