Nu îmi place ideea că pentru un moft de-al meu, un brad este sacrificat pentru a sta împodobit doar câteva săptămâni, apoi aruncat într-o pubelă. Sigur că îmi doresc un pom de Crăciun, pentru că el este unul din cele mai importante simboluri ale acestei sărbători și sigur că am avut brazi tăiați de-a lungul anilor, dar, de ceva vreme, am conștientizat că oricât de veche ar fi tradiția, paguba este prea mare.
Din dorința de a da dreptul unui puiet să crească mare și puternic în mediul natural, am ales să îmi cumpăr un brad în ghiveci, de care să mă bucur mai mulți ani la rând. Iar când se va face mare, îl voi planta undeva la munte sau îl voi dărui unor prieteni care locuiesc la curte.
Cum se alege un brad?
Un brad este sănătos și viguros dacă atunci când trecem mâna prin acele lui nu se scutură. Un alt aspect important în momentul alegerii este ghiveciul, care ar fi bine să fie mare și încăpător, astfel încât puietul să poată sta acolo mai mult de o iarnă.
Un brad în ghiveci trebuie udat la 3-4 zile, cu o cantitate mică de apă, care să aibă o temperatură cât mai apropiată de cea a camerei.
Brad mic sau brad mare?
Dacă tot am optat pentru un brad în ghiveci, ar fi mai bine să îl luăm încă de mic. În felul acesta îl avem mai mult timp în casa noastră. Plus că un puiet se transportă mai ușor decât un brad de peste doi metri, care este și mai sensibil la replantare.
De pe Floria.ro am aflat că înălțimea optimă a unui brad în ghiveci este de 150-180 cm, adică aproape cât statura unui adult. În plus, nu este recomandat să păstrăm în casă un brad în ghiveci pentru o perioadă mai mare de 10-12 zile.
Bradul în ghiveci trebuie ținut într-un loc nici prea cald, nici prea rece. Tranziția de la temperaturile de afară la cele din casă trebuie să se facă treptat. Dacă nu îl replantăm imediat după sărbători, atunci îl scoatem pe terasă ori în grădină, tot treptat, pentru a se reaclimatiza într-un mediu cât mai apropiat de cel natural.
Sub nicio formă nu ținem un brad în ghiveci lângă un calorifer pornit sau altă sursă de încălzire! El nu va supraviețui la temperaturi ridicate într-un spațiu închis.
Cât costă un brad în ghiveci?
Pentru că de pe Floria.ro am aflat cele mai multe informații despre alegerea, întreținerea și replantarea brazilor, am să vă recomand cele două tipuri de pomi disponibili în ofertă, mai ieftini cu 30% în această perioadă. Primii sunt brazii de 150-175 cm, care costă 299 lei, apoi sunt cei de 175-200 cm, care costa 345 lei. Puteți comanda online de AICI.
Cum plantăm un brad din ghiveci în pământ?
Tot din aceeași sursă am aflat că la replantare, groapa trebuie să aibă o lățime cel puțin dublă față de diametrul rădăcinii bradului. Apoi aceasta se umple cu apă până la jumatate, după care, în momentul în care pământul a absorbit-o, groapa se acoperă cu fân, pentru a feri rădăcina de îngheț.
Platarea este bine să se facă într-o zi mai caldă, preferabil la începutul primăverii.
În acest an, La Floria.ro livrarea brazilor în ghiveci este gratuită, iar la cei comandați din timp reducerea este de 30%. Dacă nu știți ce să faceți cu pomul după sărbători, florăria se ocupă de replantarea acestuia în mediul natural.
Prin Serviciul de Replantare, Floria asigură ridicarea bradului din locuința clientului, păstrarea pe timpul iernii în condiții optime și replantarea lui atunci când mediul este favorabil. În luna martie, Floria va demara o campanie de replantare a acestor brazi, acțiune la care pot participa și clienții.
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l și cu prietenii.