O casă frumoasă are o curte cel puțin la fel de frumoasă! Spațiul exterior trebuie să rezoneze cu cel interior pentru a crea un ambient cât se poate de plăcut.
O soluție simplă, dar extrem de eficientă de armonizare a celor două zone o reprezintă amenajarea aleilor.
Important: Dacă pentru alea principală, către casă, lățimea optimă este de 130-150 cm, pentru cele secundare sunt suficienți 50-100 cm. Potecile grădinii pot fi chiar mai mici de atât, o lățime de 50 cm fiind mai mult decât suficientă.
Potrivit specialiștilor, există câteva modalități de amenajare a aleilor din curte și grădină. Indiferent de tipul ales, structura stratului de acoperire este extrem de importantă, ea trebuie să fie rezistentă, să nu alunece și să se integreze armonios în ansamblul creat de casă și de amenajările exterioare. Iată care sunt aceste patru tipuri:
1. Dale de piatră și beton
Amplasate pe pat de nisip sau mortar, ele nu sunt neapărat cea mai bună soluție pentru realizarea aleilor care duc către casă. Totuși reprezintă cea mai simplă metodă pentru aleile de grădină. Cum procedați? Plasați dalele la distanțe echivalente lungimii unui pas (cca. 63 cm), pe distanța pe care doriți să o pavați. Nu înainte însă de a așterne nisipul sau mortarul.
2. Alei din amestec vegetal
Pretabil pentru aleile mai puțin tranzitate, amestecul vegetal din scoarță se compune din resturi de scoarță greu degradabile. Fiind un material natural, se integrează armonios în aspectul general al grădinii.
3. Alei din pietriș
Aleile din pietriș emană un șarm aparte, de modă veche. Ele au marele avantaj de a fi ușor de realizat, la un preț avantajos. Totuși au și un minus: nu sunt foarte comode la mers.
4. Alei din piatră naturală
Utilizabilă la orice tip de alee, piatra naturală are avantajul de a putea fi combinată foarte ușor cu vechile pietre sau dale pe care le aveți deja în grădină. Tasat bine, stratul de rocă este extrem de rezistent în timp.
Dacă v-a plăcut articolul despre amenajarea aleilor, distribuiți-l și cu prietenii!