De aproape zece ani de când sunt cu soțul meu, mereu fac planuri pentru casă. Uneori pentru următoarea. Iar acum când citesc că pentru fericirea oamenilor locuința este mai importantă ca locul de muncă ori ca salariul simt că nu pierd vremea visând, ci că investesc în noi clipe de bine.
Constatarea este desprinsă din studiul realizat de Institutul de Cercetare a Fericirii și Kingfisher, companie internațională de îmbunătățire a locuinței ce deține Brico Depôt, cu scopul de a stabili modul în care locul și felul în care trăim are impact asupra gradului general de fericire și de bunăstare. Rezultatele mă bucură și pentru că m-am numărat printre cei intervievați de prestigiosul institut din Copenhaga. Deci lucrurile s-au legat cum nu se poate mai bine, căci iată, am găsit fericirea! Sau, cel puțin, o versiune a ei. 🙂


Sursa: GoodHome Report
Analiza calitativă a constat în realizarea a 78 de interviuri detaliate pe un eșantion reprezentativ de respondenți din 10 țări, parte dintre ei experți internaționali în psihologie și științe sociale, urbanism și arhitectură. Scopul a fost de a înțelege factorii emoționali ce stau la baza fericirii de acasă. Din România au fost intervievate 4 persoane, eu fiind una dintre ele. 🙂
Pentru efectuarea analizei cantitative, cercetătorii au intervievat 13.000 de persoane din Europa și a rezultat că, în ciuda a ceea ce am putea crede, fericirea nu este legată de posesie, de numărul de persoane cu care împărțim locuința sau de faptul că trăim în orașe sau la țară. Din România, au răspuns la chestionar 1.445 de indivizi.
Raportul GoodHome a constatat că 73% dintre oamenii care sunt mulțumiți de locuința lor sunt fericiți și în viață. De fapt, locuințele sunt responsabile pentru 15% din gradul nostru general de fericire, fiind la fel de importante ca starea generală de sănătate și condiția fizică (14%) și semnificativ mai importante decât veniturile (6%) sau locul de muncă (3%). 28% dintre români afirmă că nu sunt mulțumiți de locuința lor.
Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii și autor al uneia dintre cel mai bine vândute cărți, Mica Enciclopedie Hygge, a declarat: „Studiul nostru indică faptul că, deseori, căutăm fericirea în locurile nepotrivite. Uneori, ceea ce credem că ne face fericiți și ce ne face de fapt fericiți nu este același lucru. Raportul se bazează pe convingerea că locuințele noastre ne conturează viața. Casele noastre sunt locul unde găsim confortul și siguranța. Locul unde lăsăm garda jos și ne deconectăm alături de cei dragi. Într-o lume care necesită din ce în ce mai mult atenția noastră, casele noastre sunt locul în care ne putem retrage și căuta refugiu.”
Cinci nevoi emoționale determină cât de fericiți ne simțim acasă: mândria, identitatea, confortul, siguranța și controlul.
Mândria este legată de timpul și de energia investite pentru a transforma un spațiu într-un cămin și are cel mai mare impact (44%). Totuși, 30% dintre români spun că simt că acest lucru nu depinde de noi.
Ne dorim senzația de spațiu, însă o locuință mai mare nu este neapărat o locuință mai bună, în care ne și simțim fericiți. Senzația de spațiu este de trei ori mai importantă decât suprafața efectivă a casei, numărul de camere sau numărul de persoane cu care locuim. 33% dintre români afirmă că nu cred că locuința lor este spațioasă, indiferent de suprafața sa efectivă.
Vrem să ne simțim stăpâni pe situație, însă nu este nevoie să deținem o locuință în proprietate pentru a realiza acest lucru.
Deși mulți dintre noi aspiră să aibă locuințe cu o valoare mai mare, raportul arată că, indiferent dacă suntem proprietari sau stăm în chirie, acest lucru are un impact redus asupra fericirii noastre. Sentimentul de control este cheia pentru a te simți fericit acasă, însă acesta se rezumă adesea la puterea de a face schimbări.
A avea o locuință care poate fi adaptată la diferite etape din viața noastră este de șapte ori mai important decât dacă stăm în chirie sau suntem proprietari. Iar această constatare întărește ideea alcătuirii unui flux personalizat al casei, despre care vorbesc mereu în cadrul workshop-urilor mele de organizare.
Raportul este publicat în contextul în care Kingfisher a lansat GoodHome, un nou brand internațional de îmbunătățire a locuinței gândit a fi accesibil tuturor și despre care am scris mai multe AICI.
Véronique Laury, CEO Kingfisher, a declarat: „Sunt convinsă că a avea o casă bună este unul dintre lucrurile care te fac fericit. E unul dintre motivele pentru care lucrez în industria de îmbunătățire a locuinței de 16 ani. Dar și motivul pentru care obiectivul Kingfisher este ca îmbunătățirea locuinței să devină accesibilă tuturor. Deoarece credem că toată lumea ar trebui să aibă o casă în care să se simtă bine.”
Alte constatări ale studiului
72% dintre români afirmă că sunt fericiți în locuința lor. România este pe locul 7 din 10 țări europene după gradul mediu de fericire datorat locuinței. De asemenea, studiul a constatat că fericirea resimțită acasă crește odată cu vârsta, în special după 50 de ani.
Topul țărilor după scorul fericirii resimțite casă:
- Olanda, 7,69
- Germania – 7,60
- Danemarca – 7,47
- Marea Britanie – 7,40
- Spania – 7,22
- Franța – 7,17
- România – 7,11
- Italia – 7,02
- Polonia – 6,92
- Rusia – 6,57
* Punctajul din 10 reprezintă gradul mediu de fericire datorat locuinței în rândul celor chestionați.
—
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂
Iar dacă vrei să vezi ce clipuri mai public, abonează-te la canalul meu de Youtube. De acum înainte, multe articole se vor transforma și în conținut video.