Fără a mă da mare bucătăreasă, pentru că nu sunt (se știe că la noi în casă gătește Adrian), am acceptat invitația RanEvents Comm de a-mi arăta picul de măiestrie la un atelier de cooking ce anunță premiera filmului Burnt, cu Brandley Cooper, Sienna Miller, Uma Thurman și Ema Thompson.
Filmul, ce ajunge în cinematografe pe 23 octombrie, spune povestea unui bucătar căzut în dizgrație din cauza comportamentului său și a problemelor cu drogurile, care se întoarce la Londra și încearcă să își spele reputația prin obținerea celor trei stele Michelin pentru restaurantul pe care îl conduce.
Rețeta pe care am încercat-o la atelierul ținut la Société Gourmet – COOKING CLASSES s-a numit Quail-Carrot Summer Savory (adică prepeliță cu piure de morcovi) și a fost o reproducere după rețeta lui Marcus Wareing, Chef-ul consultant pentru filmul Burnt (Super Chef).
Rețeta nu este ușoară, pentru că implică acțiuni pe mai multe planuri, dar dacă sunteți pasionați de gătit sigur nu vă va părea atât de complicată precum mi-a părut mie. 🙂
Iată cantitățile pentru două persoane:
- 2 prepelițe întregi
- 2 linguri ulei vegetal
- 25 g unt nesărat
- ½ linguriță de sare de masă
Ingrediente pentru marinat prepelița:
- Ulei de măsline virgin în plus 150ml
- ¼ linguriță semințe de fenicul, prăjită
- ¼ linguriță semințe de chimen, prajite
Ingrediente pentru piureul de morcovi:
- 200 g morcovi, curătați și tăiați cuburi (de asta m-am ocupat eu cu Laura Antonov, de la LaChicBoutique.ro) 🙂
- 500 ml suc de morcovi
- ½ linguriță de sare de masă
- 2 stele de anason
- 25 ml ulei de măsline extra virgin
- 5 g gumă xantan
Ingrediente pentru vinegreta de morcovi:
- 300 ml suc de morcov, redus la 50 ml
- 20 ml ulei de măsline extra virgin
- 10 ml oțet Chardonnay
Ingrediente sos pentru prepeliță:
- 2 carcase de prepeliță, tocate cu un satâr
- 2 linguri ulei vegetal
- ½ linguriță de sare de masă
- ½ morcov, curățat și tăiat în 4
- ½ țelină tăiată în 4
- 1 ceapă mică, curățată și tăiată în 4
- 1 cățel de usturoi
- 4 crenguțe de cimbru
- 1 frunză de dafin
- 100 ml vin alb
- 25 ml Madeira
- 400 ml supă de pui
Ingrediente vinegretă prepeliță:
- 200 ml sos de prepeliță, redus la 100 ml
- 100 ml ulei de măsline virgin
- 15 ml oțet sherry
Ingrediente pâine:
- 100 g făină
- 70 g mălai
- Un praf de sare
- 5 g praf de copt
- 15 g zahăr pudră
- 15 g zahăr brun moale
- 120 ml lapte, cu ¼ lămâie stoarsă și lăsat să stea timp de 5 minute
- 1 ou
- 25 g unt nesărat, topit
- 60 g porumb dulce
Ingrediente pentru piele de pui crocantă:
- 50 g piele de pui, răzuită de grăsime
- ½ linguriță de sare de masă
Alte ingrediente:
- Muștar de murături
- 100 ml oțet de vin alb
- 100 ml apă
- 75 g zahăr alb
- 5 g semințe de muștar galben
- 4 morcovi
Dacă vi se par prea multe lucruri de făcut și de preparat, vă fac poftă arătându-vă rezultatul final:
Și acum iată toți pașii:
Pentru a face pâinea, puneți cuptorul la încălzit la 170° C. În timpul ăsta amestecați toate ingredientele, cu excepția porumbului dulce pe care îl puneți la final în compoziție. Turnați totul într-o tavă unsă cu ulei și lăsați la copt 15-20 de minute. După ce e gata, lăsați-o la răcit, iar mai apoi rupeți-o în bucăți. Când vă pregătiți de servi, trageți-o 1-2 minute la tigaie, cât să se încălzească și să se rumenească.
Pentru piure, puneți toate ingredientele, cu excepția uleiului de măsline, într-o cratiță, astfel încât sucul să acopere doar morcovii. Se pun la fiert și se lasă până când morcovii devin fragezi. La final scoateți anasonul stelat și aruncați-l. Apoi scoateți morcovii și reduceți lichidul la jumătate într-o tigaie. Puneți morcovii înapoi și amestecați la blander cu ulei de măsline până compoziția devine cremoasă. Pentru a o lega și mai bine, adaugați gumă xantan și omogenizați din nou.
Pentru vinegreta de morcov, amestecați toate ingredientele. Bateți bine înainte de a o utiliza.
Pentru sosul de prepeliță se încălzește uleiul vegetal într-o tigaie. Apoi, la cald, se adaugă oasele (de prepeliță) și se rumenesc bine. Scoateți oasele, iar în aceeași tigaie puneți morcovii, țelina, usturoiul și ceapa și fierbeți până devin aurii. Adăugați vinul și Madeira și fierbeți până când totul seamănă cu un sirop. Adaugați oasele, sarea, usturoiul și ierburile și fierbeți timp de 45 de minute, luând de deasupra grăsimea adunată. La final treceți totul printr-o sită fină.
Pentru vinegreta de prepeliță, amestecați toate ingredientele și bateți bine înainte de a utiliza.
Pentru a face pielea de pui crocantă, încălziți cuptorului la 180˚ C. În timpul ăsta curățați-o cu un cuțit de toată grăsimea și așezați-o pe o coală de pergament, apoi acoperiți-o cu o alta. Presați între două tăvi și lăsați la copt timp de 6-8 minute până când devin aurii și crocante. Scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească.
Sosul pentru prepeliță se face din semințe de fenicul pisate și chimen, care apoi se amestecă împreună cu uleiul. Se lasă să infuzeze timp de o oră, după care se strecoară printr-o sită fină.
Pentru a găti prepelița, întâi trebuie să o rumeniți într-o tigaie cu ulei. Apoi o tăiați pe jumătate, o condimentați și o puneți la cuptor circa 4 minute, la 180˚ C. După ce o scoateți, lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute. Apoi puneți și reducția obținută din fierberea oaselor.
Pentru a servi acest fel de mâncare, puneți trei picături de piure pe care le întindeți cu o lingură în direcții diferite, puneți bucățile de carne în mijloc, morcovii murați deasupra și în felia de pâine cu porumb înfigeți pielea crocantă.
Sper că v-am spus toți pașii, toate ingredientele și ordinea exactă de gătire. Dacă vi se pare că lipsește ceva, adăugați dragoste în rețetă și folosiți-vă imaginația. Spor la gătit! 🙂